Bireylerin sağlık talebi erteleme davranışı ile tıbbi güvensizlik arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between individuals' health claim deferral behavior and medical insecurity
- Tez No: 942491
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmeti Talep Erteleme, Tıbbi Güvensizlik, Sağlığı Erteleme Davranışı, Health Service Demand Postponement, Medical Insecurity, Health Postponement Behavior
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giderek gelişim göstermekte olan modern sağlık sistemleri, bireylerin sağlık hizmeti talebini bilinçli bir biçimde erteleme davranışı göstermesi açısından çelişkili bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireylerin göstermiş olduğu erteleme davranışı, tanı/tedaviyi geciktirmekte, sağlık düzeyinde kötüleşmeye ve maliyetlerde artışa neden olabilmektedir. Son dönemde tıbba yönelik eleştiriler, sağlık personeline, sağlık kurumuna karşı artan güvensizlik duygusu, hizmete erişimde yaşanan sorunlar, bilgi asimetrisi, bireylerin tıbba olan güvenini etkilemekte ve talep erteleme davranışı düzeyinin artmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu çalışma, sağlık hizmeti talep erteleme davranışı ile tıbbi güvensizlik arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda Konya'nın Selçuklu, Meram ve Karatay ilçelerinde yaşayan bireylerin katılımı ile veriler toplanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yönteminden yararlanılmış olup veriler 641 bireyin katılımından oluşmaktadır. Sosyo-demografik bilgi formu, sağlık hizmeti talep erteleme davranışı ve tıbbi güvensizlik ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin %40,2 (258 kişi) erkek %59,8'i (383 kişi) kadın, 18-23 yaş aralığında bulunan bireyler %33,1'lik kısmını (212 kişi), 24-33 yaş aralığında bulunan bireyler %34,3'ünü (220 kişi), 34 yaş ve üzeri bireyler ise %32,6'lık bölümünü (209 kişi) meydana getirmektedir. Bireylerin Sağlık Hizmeti Talep Erteleme Davranışı ölçeği ortalama puanı x̄=2,47 ve Tıbbi Güvensizlik puanı ortalaması x̄=2,54 olarak bulunmuştur. Sağlık Hizmeti Talep Erteleme Davranışı Ölçeği ve alt boyutları ile Tıbbi Güvensizlik Ölçeği arasında yapılan pearson korelasyon analizi incelendiğinde pozitif yönlü, düşük düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlemlenmiştir. Korelasyon sonucuna göre; bireylerin sağlık hizmeti talep erteleme davranışı eğilimi gösterdikçe tıbbi güvensizlik düzeyinin arttığı görülmektedir. Regresyon analizi incelendiğinde ise sağlık hizmeti talep erteleme davranışında gerçekleşen değişimin %1,1'i tıbbi güvensizlik tarafından açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Modern health care systems, which are gradually developing, appear to be a contradictory situation in terms of individuals' conscious delaying behavior in demanding health care services. Individuals' procrastination behavior delays diagnosis/treatment and may lead to deterioration in health status and increase in costs. Recent criticisms against medicine, increasing distrust towards health personnel and health institutions, problems in accessing services, information asymmetry affect individuals' trust in medicine and may lead to an increase in the level of demand postponement behavior. This study aims to examine the relationship between health service demand postponement behavior and medical distrust. In line with the purpose of the study, data were collected with the participation of individuals living in Selçuklu, Meram and Karatay districts of Konya province. Quantitative research method was utilized in the study and the data consisted of the participation of 641 individuals. Socio-demographic information form, health service request postponement behavior and medical insecurity scale were used. Of the individuals participating in the study, 40.2% (258 people) were male and 59.8% (383 people) were female, 33.1% (212 people) were between the ages of 18-23, 34.3% (220 people) were between the ages of 24-33, and 32.6% (209 people) were 34 years and older. The mean score x̄=2.47 and the mean score x̄=2.54 for the Healthcare Demand Postponement Behavior scale and Medical Insecurity scale, respectively. When the Pearson correlation analysis between the Health Service Request Postponement Behavior Scale and its sub-dimensions and the Medical Insecurity Scale was examined, it was found that there was a positive, low level and statistically significant relationship. According to the correlation result; it is seen that medical insecurity increases as individuals show a tendency to delay health service request behavior. When regression analysis is examined, 1.1% of the change in health service demand postponement behavior is explained by medical insecurity.