Hatay' klonal elma anaç adayının (Malus sylvestris L. mill. subsp. orientalis) in vitro şartlarda tuz stresine toleransının belirlenmesi
Determination of salt stress tolerance of 'Hatay' clonal apple rootstock candidate (malus sylvestris L. mill. subsp. orientalis) under in vitro conditions
- Tez No: 942590
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ PIRLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Elma anacı adayı, in vitro, Stres, Tuz stresi, Morfolojik özellikler, Apple rootstock candidate, in vitro, Morphological characteristics, Salt stress, Stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Tuz stresi, bitkilerin büyüme ve gelişimini olumsuz yönde etkileyen önemli bir çevresel faktördür. Meyve türleri arasında elma, tuz stresine en hassas bitkilerden biridir. Bu çalışmada, 'Hatay' klonal elma anaç adayının in vitro şartlarda tuz stresine toleransı incelenmiştir. Araştırmada farklı tuz konsantrasyonları (1/4 seyreltik MS, 1/2 seyreltik MS, MS (kontrol), MS + 1 g l-1 NaCl, MS + 2 g l-1 NaCl, MS + 4 g l-1 NaCl, MS + 6 g l-1 NaCl, MS + 8 g l-1 NaCl, MS + 10 g l-1 NaCl) kullanılmıştır. Tuz stresi sonucunda bitki boyu, yaprak alanı, stoma iletkenliği, bitki yaş ve kuru ağırlığı, köklenme oranı, kök sayısı, kök uzunluğu, kök yaş ve kuru ağırlığı ölçümleri yapılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, en fazla bitki boyu MS (kontrol) ortamında elde edilirken, en düşük bitki boyu 1/4 MS ortamında belirlenmiştir. Bitki yaş ağırlığı ve bitki kuru ağırlığı bakımından en yüksek değerler MS + 1 g l-1 NaCl ortamında bulunurken, en düşük değerler 1/4 MS ortamında tespit edilmiştir. Yaprak alanı açısından en yüksek değer MS (kontrol) ortamında elde edilirken, en düşük değer MS + 1 g l-1 NaCl ortamında ölçülmüştür. Stoma iletkenliği en yüksek olan ortam 1/2 MS, en düşük olan ortam MS + 1 g l-1 NaCl'dir. Köklenme oranı bakımından en yüksek değer MS + 1 g l-1 NaCl, en düşük değer 1/4 MS ortamında bulunmuştur. Kök sayısı, kök uzunluğu, kök yaş ve kuru ağırlığı açısından genel olarak en iyi sonuçlar 1/2 MS, en düşük sonuçlar 1/4 MS ortamında tespit edilmiştir. MS + 2 g l-1 NaCl, MS + 4 g l-1 NaCl, MS + 6 g l-1 NaCl, MS + 8 g l-1 NaCl, MS + 10 g l-1 NaCl ortamlarında ise bitkicikler ölmüştür. Sonuç olarak, 'Hatay' klonal elma anaç adayının tuz stresine karşı hassas olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Salt stress is an important environmental factor that negatively affects the growth and development of plants. Among fruit species, apple is one of the most sensitive plants to salt stress. In this study, the tolerance of the 'Hatay' clonal apple rootstock candidate to salt stress under in vitro conditions was investigated. Different salt concentrations (1/4 dilute MS, 1/2 dilute MS, MS (control), MS + 1 g l-1 NaCl, MS + 2 g l-1 NaCl, MS + 4 g l-1 NaCl, MS + 6 g l-1 NaCl, MS + 8 g l-1 NaCl, MS + 10 g l-1 NaCl) were used in the study. As a result of salt stress, plant height, leaf area, stomatal conductance, plant fresh and dry weight, rooting rate, root number, root length, root fresh and dry weight were measured. According to the study results, the best plant height was obtained in the MS (control) medium, while the lowest plant height was observed in the 1/4 MS medium. The highest values for plant fresh weight and plant dry weight were found in the MS + 1 g l-1 NaCl medium, while the lowest values were detected in the 1/4 MS medium. In terms of leaf area, the highest value was obtained in MS (control) medium, while the lowest value was measured in MS + 1 g l-1 NaCl medium. Stomatal conductance was highest in the 1/2 MS medium and lowest in the MS + 1 g l-1 NaCl medium. The highest rooting rate was found in the MS + 1 g l-1 NaCl medium, while the lowest value was recorded in the 1/4 MS medium. In general, the best results in terms of root number, root length, root fresh and dry weight were obtained in the 1/2 MS medium, while the lowest results were found in the 1/4 MS medium. In the MS + 2 g l-1 NaCl, MS + 4 g l-1 NaCl, MS + 6 g l-1 NaCl, MS + 8 g l-1 NaCl and MS + 10 g l-1 NaCl media, the plantlets died. In conclusion, the 'Hatay' clonal apple rootstock candidate was found to be sensitive to salt stress.