ÇED yönetmeliği uygulanabilirliği – mermer ocaklarında yaşanan problemler
Applicability of EIA regulation – problems encountered in marble quarries
  1. Tez No: 942617
  2. Yazar: TUBA KALKAN GÜRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ÇED Yönetmeliği, Çevresel İstatistik, Çevre Koruma, Madencilik Faaliyetleri, Mermer Ocakları, İnsan Sağlığı
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Mermer, insanlık tarihinin en eski yapı malzemelerinden biridir. Antik Mısır, Yunan ve Roma medeniyetlerinde tapınaklar, heykeller ve anıtlar için kullanılmıştır. Günümüzde ise mutfaktan dekorasyona, sanat eserlerinden yürüyüş yollarına kadar çok çeşitli alanlarda kullanılan neredeyse vazgeçilmez bir malzeme halini almıştır. Ancak, mermer ocaklarının işletilmesi çevre üzerinde olumsuz etkilere yol açmaktadır. Ağaç kesimi, toprak erozyonu ve su kaynaklarının kirlenmesi gibi ekolojik sorunlara neden olmaktadır. Ayrıca, mermer ocaklarından çıkan toz ve atıklar hava kirliliğine ve ekosistem dengesinin bozulmasına sebep olmaktadır. Çevresel Etki Değerlendirmesi, bir projenin çevre üzerindeki olası etkilerini önceden belirlemek, olumsuz etkileri en aza indirmek ve sürdürülebilir çözümler geliştirmek amacıyla yapılan sistematik bir süreçtir. ÇED sayesinde, ocakların çevreye verebileceği zararlar önceden belirlenerek gerekli önlemler alınmakta ve sürdürülebilir madencilik uygulamalarının hayata geçirilmesi sağlanmaktadır. Bu tez çalışmasında; çevre sorunlarının ortadan kaldırılması için öncelikle faaliyetin türüne göre problemin belirlenmesi ve daha sonra etkinin azaltılması ve/veya ortadan kaldırması için yöntemler ortaya konulması çalışmalarını kapsayan ÇED çalışmasının yapılması sırasında yatırımcının karşılaştığı sorunlar üzerine çalışılmıştır. Özellikle madencilikte bahse konu yönetmeliğin uygulama esasları incelenmiş sahada yaşanan zorluklar belirlenmiş, literatür çalışması ve saha çalışması yapılmıştır. Bu kapsamda, Konya İlinde ve yakın çevresinde bulunan mermer ocaklarında çalışanlarla (kalifiye elemanlar, mühendisler, danışmanlar ve faaliyet sahipleri) anket çalışması yapılarak, mevcut uygulamaların yönetmelikle uyumluluğu, eksiklikler ve iyileştirilmesi gereken alanlar analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda; Yönetmeliğin çevresel etkileri azaltmada önemli olduğu, özellikle faaliyet sahipleri ve kalifiye elemanların uygulamada zorluklar yaşandıkları, mühendisler ve danışmanların yönetmeliğin teknik açıdan uygulanabilir olduğunu ancak bazı iyileştirmelere ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkmıştır. En büyük çevresel sorunlar toz ve atıksu olarak öne çıkarken, pasa yönetimi ve denetim süreçlerinde eksiklikler tespit edilmiştir. Genel olarak, yönetmeliğin etkinliğini artırmak için eğitim, şeffaflık ve saha koşullarına uyum sağlayacak düzenlemeler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Marble is one of the oldest building materials in human history. It was used in temples, sculptures, and monuments in Ancient Egypt, Greece, and Rome. Today, it has become an almost indispensable material, used in various fields ranging from kitchens to decoration, artworks to walkways. However, the operation of marble quarries has negative environmental impacts. It leads to deforestation, soil erosion, and water pollution. Additionally, dust and waste materials generated by marble quarries contribute to air pollution and disrupt the ecosystem balance. Environmental Impact Assessment is a systematic process designed to identify the potential environmental impacts of a project in advance, minimize adverse effects, and develop sustainable solutions. Through EIA, the potential environmental damages caused by quarries can be identified beforehand, necessary precautions can be taken, and sustainable mining practices can be implemented. This thesis study examines the challenges encountered by investors during the implementation of EIA, which involves identifying environmental problems according to the type of activity and then developing methods to mitigate or eliminate these impacts. Specifically, the implementation principles of the relevant regulation in the mining sector were analyzed, challenges encountered in the field were identified, and both literature and field studies were conducted. As part of the research, a survey was conducted among workers (skilled personnel, engineers, consultants, and operators) at marble quarries in and around Konya, Turkey. The study analysed the compliance of current practices with regulations, identified deficiencies, and highlighted areas for improvement. The findings revealed that the regulation plays a crucial role in reducing environmental impacts, but implementation challenges are faced by quarry operators and skilled personnel. Engineers and consultants found the regulation technically applicable but noted the need for certain improvements. The most significant environmental issues identified were dust and wastewater, while deficiencies in waste management and inspection processes were also detected. Overall, to enhance the effectiveness of the regulation, recommendations such as increased training, transparency, and regulatory adjustments tailored to field conditions were proposed.