Türk Edebiyatı dergisinde şiir, hikâye, roman; Şair, hikâyeci, romancılar üzerine yazılar: Değerlendirme ve fihrist (101-200. sayılar)
Articles on poet, short stories, and novels; Poets, storytellers, and novelists in the Turkish Literature magazine: Criticism and index (Issue 101-200)
- Tez No: 942700
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY DOĞAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı Dergisi, Şiir, Hikâye, Roman, Eleştiri, Turkish Literature Magazine, Poetry, Story, Novel, Criticism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 487
Özet
Edebî ürünleri kitlelerle buluşturan dergiler, yazın dünyasının dinamiklerini yansıtarak yeni trendleri takip etme imkânı sunmakla beraber, edebî tartışmaların yapıldığı, güncel gelişmeleri ortaya koyan önemli bir araçtır. Şair ve yazarların kendine zemin bulduğu dergiler, yeni ürünleri okurlarla buluşturan, edebiyata zenginlik katan bir platformdur. Bu çalışmaya konu olan Türk Edebiyatı dergisi de kuruluşundan günümüze kadar edebiyat alanında pek çok gelişmeye katkıda bulunmuştur. Türk Edebiyatı, Ocak 1972'den günümüze kadar -kısa kesintiler dışında- yayımlanmaya devam etmiş, çok sayıda yazar ve şaire sayfalarını açmış, onların eserlerini, topluma tanıtma görevini üstlenmiş ve aynı zamanda pek çok sanat etkinliğinin de duyurulduğu bir mecra hâlini almıştır. Dergi, edebiyatı merkeze koyan bir anlayış dışında kültür, sanat ve güncel olayları kamuoyuna aktarmak gibi bir gaye gütmüştür. Bu çalışmada, bu gayenin edebiyat sahasını oluşturan 101-200. sayılardaki şiir, hikâye ve roman eleştirisi yazıları üzerinde durulacaktır. Çalışmanın Giriş bölümünde derginin tarihsel süreci ve özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci Bölüm'de şiire ve şairlere dair yazılar beş alt başlık altında; İkinci Bölüm'de ise hikâye, roman ve yazarlar hakkındaki yazılar, yine beş alt başlıkta incelenmiştir. Dolayısıyla, bu yüz sayının incelenmesindeki amaç, dergilerde yer alan şiir, hikâye ve roman türleri hakkında yazılmış olan yazıları bir araya getirmek ve bu yazılar üzerinden derginin edebiyata katkısını değerlendirmek, ayrıca bu yazılardan istifade etmek isteyenlerin işini kolaylaştırmaktır.
Özet (Çeviri)
Magazines, which bring literary products to the masses, reflect the dynamics of the literary world and offer the opportunity to follow new trends, as well as being an important tool for literary discussions and revealing current developments. Magazines, where poets and writers find a place for themselves, are a platform that brings new products to readers and enriches literature. Turkish Literature magazine, which is the subject of this study, has contributed to many developments in the field of literature from its establishment until today. Turkish Literature has continued to be published - except for short interruptions - since January 1972, opened its pages to many writers and poets, undertaken the task of introducing their works to the society, and has also become a medium where many artistic events are announced. Apart from an approach that puts literature at the center, the magazine also aims to convey culture, art and current events to the public. In this study, 101-200, which constitute the literary field of this aim. The emphasis will be on poetry, story and novel criticism articles in the issues. In the Introduction section of the study, information about the historical process and features of the magazine is given. In the First Chapter, articles about poetry and poets are under five subheadings; In the Second Part, articles about stories, novels and writers were examined under five subheadings. Therefore, the purpose of examining this hundred issues is to bring together the articles written about the types of poetry, stories and novels in the magazines and to make it easier for those who want to benefit from these articles.