Avrupa Birliği hukuku ve Türk Anayasa hukukunda mülkiyet hakkı
Property rights in European Union law and Turkish Constitutional law
- Tez No: 942699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Mülkiyet Hakkı, Avrupa Birliği Hukuku, Anayasa Hukuku, AİHS Ek 1 Nolu Protokol, Right of Property, European Union Law, Constitutional Law, Protocol No. 1 to the ECHR
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı; mülkiyet hakkını, kronolojik bir sırayla hem uluslararası hukuk hem de ulusal hukuk mevzuatları esas alınmak suretiyle ele almaktır. İnsanlık tarihi boyunca mülkiyet kavramı hukukçular, filozoflar ve din adamları tarafından çeşitli şekillerde ifade edilmiştir. Nitekim 1789 Fransız İhtilali sonrasında temel hak ve hürriyetlere ilişkin düzenlemelerden mülkiyet hakkı da etkilenmiştir. Günümüzde ise Avrupa Birliği' ne ve Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerin birçoğu mülkiyet hakkını, AİHS Ek 1 Nolu protokol kapsamında uluslararası hukuk alanında korunması gereken bir temel hak olarak benimsemiştir. Buna ek olarak, mülkiyet hakkına ilişkin kuralların uygulanması, başta AİHM ve ABAD olmak üzere çeşitli mahkemeler eliyle de sağlanmaktadır. Türk hukukunda ise mülkiyet hakkının tanımı başta dini inanış olmak üzere toplumun sosyolojisine göre tarihsel süreç içerisinde oldukça farklılık göstermiştir. Nitekim günümüzde başta 1982 Anayasası'nın 35.maddesi olmak üzere çeşitli ulusal mevzuatlar çerçevesinde bireylere tanınan bir temel hak olarak düzenlenmiştir. Mülkiyet hakkı, başta Avrupa Birliği Hukuku ve Türk Anayasa Hukuku esas alınmak suretiyle felsefi anlamda ifade ettiği anlamlar da göz önüne alınmak suretiyle incelenmiştir. Avrupa Birliğine üye olan çeşitli devletlerin ulusal mevzuatlarında yer alan mülkiyet hakkına ilişkin hükümler de çalışmanın kapsamı gereğince ele alınmıştır. Çalışmanın konusu gereğince, mülkiyet hakkına ilişkin AİHM, ABAD ve AYM' nin önüne gelen uyuşmazlıklara ilişkin vermiş oldukları kararlar tezde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to deal with the right for property in a chronological order on the basis of both international law and national law legislation. Throughout human history, the concept of property has been expressed in various ways by lawyers, philosophers and clergy. As a matter of fact, after the French Revolution of 1789, the right of property was also affected by the regulations on fundamental rights and freedoms. Today, most of the member states of the European Union and the Council of Europe have adopted the right of property as a fundamental right that must be protected in the field of international law under Protocol No. 1 to the ECHR Annex. In addition, the application of the rules of the right for property is ensured by various courts, in particular the ECHR and the ECHR. In Turkish law, the definition of the right for property has differed considerably in the historical process according to the sociology of society, especially religious belief. As a matter of fact, today it has been regulated as a fundamental right granted to individuals within the framework of various national legislations, especially Article 35 of the 1982 Constitution. The right of property has been examined by taking into consideration the meanings it expresses in the philosophical sense, especially on the basis of European Union Law and Turkish Constitutional Law. The provisions on the right of property in the national legislation of the various states that are members of the European Union have also been discussed in accordance with the scope of the study. In accordance with the subject of the study, the decisions of the ECHR, the ECJ and the Court of Human Rights regarding the right to property regarding the disputes that came before them are included in the thesis.