Türk Edebiyatı dergisinde şiir, hikâye, roman; Şair, hikâyeci ve romancılar üzerine yazılar: Değerlendirme ve fihrist (201-300. sayılar)
Articles on poet, short stories, and novels; poets, storytellers, and novelists in the Turkish Literature magazine: Criticism and index (Issues 201–300)
  1. Tez No: 942698
  2. Yazar: HÜMEYRA DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY DOĞAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish Literature magazine, Poetry, Story, Novel, Criticism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 400
Özet
Dergiler dönemin/dönemlerinin sosyal ve siyasi olaylarının yansıdığı süreli yayınlardandır. Fikir, kültür, sanat açısından toplumun gelişmesine katkı sağlarlar. Edebiyat dergileri edebi açıdan pek çok türe aynı anda ev sahipliği yapar. Usta isimlerin yanında ilk eserlerini veren genç isimlerle de karşılaşılır. Türk Edebiyatı dergisi ilk sayısını Ocak 1972 yılında yayımlamış ve hâlâ yayım hayatına devam eden uzun süreli“fikir ve sanat”dergisidir. Böylesine uzun süreli yayım hayatına devam eden bir dergiyi farklı konular etrafında çalışmak başta Türkoloji ve sosyal bilimler için büyük önem taşımaktadır. Türk Edebiyatı dergisinde farklı türde yazılar kaleme alınmıştır. Şiir hikâye gibi türlerde ürünler vardır. Bunların yanında yeni çıkan bir kitabın tanıtımını, sanatçılarla söyleşileri, bir hikâyenin, romanın, şiirin tahlilini; şairler, romancılar, hikâyeciler hakkında yazıları dergide okumak mümkündür. Bu yazılar dergi sayfalarında kalmaktadır. Bu yazıları ortaya çıkarmak, tanıtmak bu çalışmanın konusu ve birinci amacıdır. Türk Edebiyatı dergisinin Temmuz 1990-Ekim 1998 yılları aralığında 201-300. sayıları, başlıktaki çalışmanın konusu olmuştur. Türk Edebiyatı dergisinin ilgili sayılarında şiir, hikâye, roman; şair, hikâyeci ve romancılar hakkında kaleme alınan yazılar tasnif edilmiştir. Elde edilen yazılar; dergi sayı sırasına göre, yazara göre, konu/hakkında yazılana göre başlıklarıyla listelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümü“Türk Edebiyatı Dergisinde Şiir ve Şairler Hakkında Yazılar”başlığı altında beş bölümden meydana gelmiştir. İkinci bölüm“Türk Edebiyatı Dergisinde Hikâye, Roman, Hikâyeci ve Romancılarla İlgili Yazılar”başlığı altında beş bölümden oluşmuştur. Üçüncü bölümde konuyla ilgili yazıların dergi sayı sırasına göre, yazara göre, konu/hakkında yazılana göre listeleri verilmiştir. Bu çalışma dergi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler yahut o dönem dergideki bu tür yazılara ilgi duyanlar için bir kaynak olacaktır.
Özet (Çeviri)
Journals are periodical publications that reflect the social and political events of their time(s). They contribute to the development of society in terms of thought, culture, and art. Literary journals, in particular, accommodate a wide range of literary genres simultaneously. In these publications, one may encounter both established authors and emerging young writers presenting their first works. Turkish Literature magazine published its first issue in January 1972 and continues to be a long-running“thought and art”periodical to this day. Conducting scholarly research on such a long-standing publication from various perspectives holds great significance, especially for the fields of Turkology and the social sciences. The journal has featured writings in diverse genres. In addition to poems and short stories, it includes book reviews, interviews with artists, and analyses of poems, novels, and short stories, as well as essays about poets, novelists, and short story writers. However, many of these contributions remain confined to the journal's pages. Bringing these texts to light and introducing them to a wider audience constitutes the main objective of this study. This study focuses on issues 201 to 300 of Turkish Literature magazine, covering the period from July 1990 to October 1998. Within these selected issues, texts concerning poetry, short stories, novels, and their respective authors have been classified. The collected articles have been listed under the headings of journal issue, author, and subject (or the person/topic discussed). The first part of the study, titled“Articles on Poetry and Poets in Turkish Literature Magazine,”is composed of five sections. The second part, titled“Articles on Short Stories, Novels, and Their Authors in Turkish Literature Magazine,”is likewise structured into five sections. The third part presents lists of the relevant writings according to journal issue, author, and subject/person discussed. This study is intended to serve as a resource for those seeking information about the magazine or those interested in this type of content published during that period.