Elektif sezaryen ameliyatlarında cerrahi sonrası hızlandırılmış ve geliştirilmiş iyileştirme protokolünün (enhanced recovery after surgery, ERAS) prospektif randomize çalışmada iyileşme süreçlerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of the enhanced recoveryafter surgery (ERAS) protocol on postoperativerecovery processes in elective cesarean deliveries:a prospective randomized study
  1. Tez No: 942727
  2. Yazar: ELİF YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı yönetimi, ERAS, Postoperatif iyileşme, Postpartum depresyon, Uyku kalitesi, Enhanced Recovery After Surgery, Pain Management, Postoperative Recovery, Postpartum Depression, Sleep Quality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmada, elektif sezaryenle doğum yapan hastalarda Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) protokolünün postoperatif iyileşme, ağrı düzeyi, uyku kalitesi, doğum sonrası depresyon ve hasta memnuniyeti üzerindeki etkileri değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: 1 Mart–1 Haziran 2025 tarihleri arasında İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde elektif sezaryen geçiren gebeler üzerinde prospektif randomize kontrollü bir çalışma yapıldı. Hastalar ERAS protokolü uygulanan grup (n=105) ve standart bakım alan kontrol grubu (n=105) olarak ikiye ayrıldı. Demografik veriler, postoperatif klinik parametreler, hemoglobin değerleri, VAS (Vizüel Analog Skor), PUKI (Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi), EPDÖ (Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği), PORI (Ameliyat Sonrası İyileşme İndeksi) ve ERAC-Q (Enhanced Recovery After Cesarean – Questionnaire) skorları değerlendirildi. Bulgular: Yaş, VKİ, gravida, parite, abortus sayısı, sezaryen sayısı, preop hemoglobin düzeyi, bulantı/kusma ve hipotansiyon oranları açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p>0.05). ERAS grubunda emzirmeye başlama süresi, orale geçme süresi, mobilizasyon ve gaz çıkarma zamanı anlamlı olarak daha kısa olduğu görüldü. (p0.05). 24., 48. saat ve 7. gün VAS skorları, 7.gün PUKİ, EPDS, PORI toplam, bağırsak ve genel semptom skorları, ERAC-Q semptom ve iyileşme skorları ERAS grubunda anlamlı şekilde daha iyiydi (p0.05). viii Sonuç: ERAS protokolü, elektif sezaryen geçiren hastalarda hem fiziksel hem psikolojik iyilik halini artırmakta; postoperatif iyileşmeyi hızlandırarak hasta memnuniyetini önemli ölçüde artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of the Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) protocol on postoperative recovery, pain levels, sleep quality, postpartum depression, and patient satisfaction in patients undergoing elective cesarean section. Materials and Methods: A prospective randomized controlled trial was conducted between March 1 and June 1, 2025, at the Department of Obstetrics and Gynecology, Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, University of Health Sciences, Istanbul. A total of 210 pregnant women scheduled for elective cesarean delivery were randomly assigned to two groups: the ERAS group (n=105) and the standard care control group (n=105). Demographic characteristics, postoperative clinical parameters, hemoglobin levels, and scores from the Visual Analog Scale (VAS), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS), Postoperative Recovery Index (PoRI), and ERAS-specific ERAC-Q questionnaire were evaluated. Results: There were no statistically significant differences between the groups in terms of age, BMI, gravida, parity, number of abortions, number of previous cesareans, preoperative hemoglobin levels, nausea/vomiting, or hypotension (p>0.05). The ERAS group showed significantly shorter times to breastfeeding initiation, oral intake, mobilization, and passage of gas (p0.05). VAS scores at 24h, 48h, and day 7, as well as PSQI, EPDS, PORI (total, bowel, general symptoms), and ERAC-Q (symptom and recovery) scores were significantly better in the ERAS group (p0.05). x Conclusion: The ERAS protocol improves both physical and psychological well-being in patients undergoing elective cesarean section and significantly accelerates postoperative recovery and enhances patient satisfaction.