Batın ön duvarı endometriozis olgularında cerrahi rezeksiyon uygulanan ve mikrodalga ablasyon uygulanan hastaların klinik olarak karşılaştırılması
Clinical comparison of patients undergoing surgical resection and microwave ablation in anterior abdominal wall endometriosis cases
  1. Tez No: 942726
  2. Yazar: MERVE AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ciltaltı endometriozis, batın ön duvarı endometriozisi (AWE), cerrahi rezeksiyon, mikrodalga ablasyon (MDA), minimal invaziv tedavi, VAS, skar endometriozis, Subcutaneous endometriosis, anterior abdominal wall endometriosis (AWE), surgical resection, microwave ablation (MDA), minimally invasive treatment, VAS, scar endometriosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, batın ön duvarı endometriozisi (AWE) tanısı almış hastalarda uygulanan cerrahi rezeksiyon ve ultrason eşliğinde gerçekleştirilen mikrodalga ablasyon (MDA) tedavilerinin klinik etkinliğini karşılaştırmaktır. MDA, cerrahiye kıyasla daha az invaziv, güvenli ve hasta konforunu artırıcı bir alternatif olup olmadığını değerlendirmek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, retrospektif kohort tasarımda olup, 1 Ocak 2021 - 31 Aralık 2024 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde AWE nedeniyle tedavi edilen 42 hasta değerlendirilmiştir. Hastalardan 30'una cerrahi eksizyon, 12'sine ise ultrason eşliğinde mikrodalga ablasyon uygulanmıştır. Demografik veriler, lezyon özellikleri, semptomlar, işlem süresi, komplikasyonlar, hastanede kalış süresi, tedavi sonrası VAS ve rekürrens oranları gibi parametreler hasta kayıtlarından retrospektif olarak toplanmıştır. İstatistiksel analiz SPSS 27.0 programı ile yapılmıştır. Bulgular: Her iki yöntem de semptomatik iyileşme sağlamakta etkili bulunmuştur. Mikrodalga ablasyon uygulanan hastalarda yaklaşık 3 aylık takipte ağrıda belirgin azalma ve nüks gözlenmezken, cerrahi grubunda yaklaşık 12 aylık takipte düşük oranda rekürrens saptanmıştır. Cerrahi sonrası hastanede kalış süresi ortalama 1–2 gün iken, mikrodalga ablasyon uygulanan hastalar genellikle aynı gün taburcu edilmiştir. Her iki yöntemde de majör komplikasyon gelişmemiştir. Sonuç: Cerrahi rezeksiyon, AWE yönetiminde halen altın standart tedavi olarak öne çıkmakla birlikte, mikrodalga ablasyon yöntemi dikkatle seçilmiş hastalarda benzer kısa dönem başarı sağlayabilmektedir. Minimal invaziv yapısı, daha kısa iyileşme süresi ve düşük komplikasyon oranları ile mikrodalga ablasyon, özellikle küçük ve yüzeyel lezyonlarda cerrahiye alternatif bir yöntem olarak değerlendirilebilir. Daha geniş hasta popülasyonlarında ve uzun dönem takiplerle desteklenecek ileri araştırmalar, bu yöntemin etkinliğini daha net ortaya koyacaktır. v!!!
Özet (Çeviri)
Objective: The main purpose of this study was to compare the clinical efficacy of surgical resection and ultrasound-guided percutaneous microwave ablation (MDA) treatments in patients diagnosed with rare anterior abdominal wall endometriosis (AWE). The aim of this study was to evaluate whether MDA is a less invasive, safe and patient comfort-enhancing alternative to surgery. Materials and Methods: The study was in a retrospective cohort design, and 42 patients treated for AWE in the Gynecology and Obstetrics Clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between January 1, 2021 and December 31, 2024 were evaluated. Surgical excision was performed in 30 patients and ultrasound-guided microwave ablation was performed in 12 patients. Parameters such as demographic data, lesion characteristics, symptoms, procedure time, complications, length of hospital stay, and recurrence rates were collected retrospectively from patient records. Statistical analysis was performed with SPSS 27.0 program. Results: Both methods were found to be effective in providing symptomatic improvement. While no significant reduction in pain and recurrence were observed in the 3-month follow-up in patients who underwent microwave ablation, a low rate of recurrence was detected in the surgical group at the 12-month follow-up. While the average hospital stay after surgery was 1-2 days, patients who underwent microwave ablation were usually discharged on the same day. There were no major complications in both methods. Conclusion: Although surgical resection is still the gold standard treatment in the management of AWE, microwave ablation can provide similar short-term success in carefully selected patients. With its minimally invasive structure, shorter recovery time and low complication rates, microwave ablation can be considered as an alternative method to surgery, especially in small and superficial lesions. Further x research in larger patient populations and supported by long-term follow-up will reveal the effectiveness of this method more clearly.