Non-marfanoid torasik asendan aort anevrizmalarında beta bloker kullanımının etkileri
Effects of beta blockers in non-syndromic thoracic ascending aorta aneurysms
- Tez No: 942728
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNDÜZ DURMUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: torasik asendan aort anevrizması, beta bloker, aortik genişleme, thoracic ascending aorta aneurysms, beta blocker, aortic growth
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Non-Marfanoid Torasik Asendan Aort Anevrizması (aTAA), toplumda sık görülen önemli bir komorbidite sebebidir. Cerrahi sınırlara ulaşana kadarki sürede medikal tedavi seçenekleri mevcut olup anevrizmal genişlemeye olumlu katkı sunacak bir seçenek üzerinde henüz konsensus oluşmamıştır. Amacımız, bilgisayarlı tomografi eşliğinde takip edilen aTAA hastalarında beta bloker (BB) tedavinin anevrizmal genişleme üzerindeki potansiyel olumlu etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 2015 ve 2022 yılları arasında, tek merkezde retrospektif olarak yürütüldü. 301 adet aTAA tanısı almış hastada en az iki yıl ara ile olmak kaydıyla en az iki adet bilgisayarlı tomografi şartı aranmış olup, beta bloker kullanımına göre iki gruba ayrıldı. Sendromik ve ailesel tip, öncelikle kök-tipi aTAA ve kontrolsüz hipertansiyonu olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların demografik, klinik, ekokardiyografik ve tomografik parametreleri değerlendirilmiş olup aortik indekslerinde ve sonlanımlarında beta bloker kullanmına göre değişimler analiz edildi. Bulgular: 245 adet BB kullanan ve 56 adet BB kullanmayan hastada ortalama yaş 65.9±11.2 olup tanı anında normotansif izlendi. Ortalama 66.9±36.5 ay ara ile çekilen kontrastlı BT'lerde iki grubun hem ilk hem de kontrol BT'lerinde asendan aort çapları benzer olup çap değişiminde anlamlı fark saptanmadı. Değişken takip süresine istinaden, 0.1cm büyüme için geçen sürede BB grubunda ortalama 5.2 aylık uzama saptanmakla beraber istatistiksel anlam sağlanamadı (p=0.16). 0.1cm büyüme için geçen süre ile yapılan tek değişkenli korelasyon analizinde sadece yaş, anlamlı bir parametre olurken (p=0.03) çoklu doğrusal regresyon analizinde yine yaş sınırda anlamlılık teşkil etti (p=0.06). Sonuç: Beta blokerler, aTAA genişleme süresini uzatmakla beraber istatistiksel anlam elde edilememiştir. Bu bilgiler ışığında, beta blokerlerin anevrizmal genişleme üzerindeki olası faydalı etkisini göstermek adına daha geniş çaplı, prospektif ve kontrollü çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Non-Marfanoid thoracic asceding aorta aneurysm (aTAA) is a serious pathology which is widely seen in the population. Various medical treatment options have been proposed until surgical intervention, but no consensus has been reached regarding an option that has positive effect on aneurysmal growth. Our aim is to check whether beta blockers (BB) are beneficial on non-Marfanoid aTAA patients with computed tomography (CT) follow-up. Materials and Methods: We conducted this study as a single-center retrospective fashion between years 2015 and 2022. 301 patients were pooled with at least two CT scans and ≥2 years in between, and divided as BB users and BB non-users. Syndromic and familial aTAA, predominantly root type aTAA and uncontrolled hypertension patients were excluded. Demographic, clinical, echocardiographic and tomographic parameters were reviewed and changes in aortic indices were analyzed according to BB usage. Results: In 245 BB user and 56 BB non-user patients; mean age was 65.9±11.2 and cohort was normotensive. Mean CT follow-up time was 66.9±36.5 months without any difference in first and last CT diameters, resulting in statistically insignificant absolute change in ascending aorta (AA) diameter (p=0.78). Due to variability in follow-up periods; time needed for 0.1 growth was analyzed and BB users experienced a 5.2 month longer progression, although this was not statistically significant (p=0.16). Among all variables, age was the only significant factor associated with time to 0.1 cm growth in univariate analysis (p = 0.03); and showed borderline significance in multivariate regression (p = 0.06). Conclusion: Although a trend towards slower aneurysmal growth was observed with beta blocker use, statistical significance was not reached. In light of these data, we emphasize the need of a larger prospective and randomized controlled studies to unveil the true capacity of beta blockers in the medical management of aTAA.