Sodyum ve potasyum analitleri için hasta bazlı gerçek zamanlı kalite kontrol değerlendirmesi
Patient-based real-time quality control assessment for sodium and potassium analytes
  1. Tez No: 942743
  2. Yazar: KEVSER KAYA SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLHAN NURLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta Bazlı Gerçek Zamanlı Kalite Kontrol, İç Kalite Kontrol, Üstel Ağırlıklı Hareketli Ortalama, Patient-Based Real-Time Quality Control, Internal Quality Control, Exponentially Weighted Moving Average
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada, klinik karar süreçlerinde kritik öneme sahip Sodyum (Na) ve Potasyum (K) testleri için laboratuvarımıza özgü Hasta Bazlı Gerçek Zamanlı Kalite Kontrol (HBGZKK) prosedürünün geliştirilmesi ve hata tespit performanslarının değerlendirilmesi açısından İç Kalite Kontrol (İKK) ile karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ocak–Kasım 2023 döneminde COBAS 6000 analizöründe İyon Seçici Elektrot yöntemiyle çalışılan hasta sonuçları retrospektif olarak analiz edildi. Veriler iki set hâlinde ayrıldı: ilk 6 ay yöntem seti, son 5 ay kontrol seti olarak kullanıldı. HBGZKK prosedürü; dahil etme/hariç tutma kriterleri, kesme sınırları ve Üstel Ağırlıklı Hareketli Ortalama (ÜAHO) algoritması temelinde kurgulandı. Yapay hata (bias) eklenerek ANPed/MNPed (ortalama/ ortanca etkilenen hasta sayısı) ve FPR (yanlış pozitif oran) ile performans doğrulaması yapıldı. Bulgular: Her iki analit için de HBGZKK prosedürü oluşturuldu ve geçerli bulundu. Belirlenen ideal parametrelerle %5 hedef FPR sağlandı. Bazı sanal günlerde HBGZKK'nin İKK'den daha erken alarm verdiği; ayrıca İKK'nin normal olduğu durumlarda da HBGZKK'nin hata sinyali oluşturabildiği gözlemlendi. Ayrıca HBGZKK'nin preanalitik sürece duyarlılığı da tespit edildi. Sonuç: HBGZKK, laboratuvarlara özgü yapılandırılabilir ve gerçek zamanlı hata yakalama yeteneği ile İKK'yi tamamlayıcı etkili bir araçtır. Bu çalışmada elde edilen bulgular, HBGZKK'nin rutin kalite kontrol süreçlerine entegrasyonunun hasta güvenliğini artırmada katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to develop a laboratory-specific Patient-Based Real-Time Quality Control (PBRTQC) procedure for Sodium (Na) and Potassium (K) tests, which are critical in clinical decision-making processes, and to evaluate its error detection performance in comparison with traditional Internal Quality Control (IQC). Materials and Methods: Patient results analyzed using the Ion-Selective Electrode (ISE) method on a COBAS 6000 analyzer between January and November 2023 were retrospectively reviewed. The data were divided into two sets: the first 6 months as the method set and the following 5 months as the control set. The PBRTQC procedure was designed based on inclusion/exclusion criteria, truncation limits, and the Exponentially Weighted Moving Average (EWMA) algorithm. Artificial bias was added, and performance validation was conducted using ANPed/MNPed (average/median number of patients affected before error detection) and FPR (false positive rate) metrics. Results: A valid PBRTQC procedure was established for both analytes. The optimal parameters achieved the target FPR of 5%. On certain simulated days, PBRTQC triggered alarms earlier than IQC; furthermore, PBRTQC detected potential errors even when IQC results appeared within acceptable limits. The system also demonstrated sensitivity to pre-analytical variables. Conclusion: PBRTQC is a configurable and real-time error detection tool tailored to individual laboratories, offering a complementary function to IQC. The findings of this study suggest that integrating PBRTQC into routine quality control processes can enhance patient safety.