HER2-pozitif meme kanserinde neoadjuvan kemoterapiye yanıtı etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of factors affecting the response to neoadjuvant chemotherapy in HER2-positive breast cancer
- Tez No: 942742
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKMEN UMUT ERDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: HER2-pozitif meme kanseri, neoadjuvan, patolojik tam yanıt, HER2-positive breast cancer, neoadjuvant, pathological complete response
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: HER2-pozitif meme kanserinde neoadjuvan kemoterapi (NAKT) sonrası elde edilen patolojik tam yanıt (pCR) ile klinikopatolojik faktörler ve laboratuvar değerleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Ocak 2020-Ocak 2024 yılları arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı'nda, evre 2-3 HER2-pozitif meme kanseri tanısı ile NAKT uygulanan 108 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Cerrahi sonrası tümör yanıtına göre hastalar, pCR ve non-pCR olmak üzere iki gruba ayrıldı. pCR ile ilişkili olabilecek faktörler arasında yaş, tümör boyutu, lenf nodu durumu, östrojen ve progesteron reseptör durumu, Ki-67 proliferasyon indeksi, tümör derecesi, menopozal durum, uygulanan neoadjuvan tedavi protokolü ve kemoterapi öncesi laboratuvar parametreleri incelendi. Bulgular: NAKT uygulanan 108 hastanın ortanca yaşı 47 olup, 61'i (%56.5) premenopozal idi. Hastaların 17'sinde (%15.7) klinik T3-4 hastalık, 85'inde (%78.7) nodal tutulum, 58'inde (%53.7) ise grade III hastalık saptandı. Hastaların 96'sında (%88,9) HER2 3+ hastalık mevcuttu. 40 (%37) hastada izole Her2-pozitif, 68 (%63) hastada ise Luminal B Her2-pozitif hastalık tespit edildi. Tüm hasta grubunda pCR oranı %50.9, TCHP alan grupta %62.5 ve hormon negatif grupta %67.5 olarak bulundu. Çok değişkenli analizde, pCR'yi olumlu etki eden faktörler; hormon reseptör (HR) negatifliği (OR:2.6, GA:1.01–6.74, P=0.04), HER2 3 pozitifliği (OR:6.1, GA:1.14–32.8, P=0.03) ve histolojik grade III olması (OR: 3.7, GA: 1.47–9.44, P= 0.005) olarak belirlendi. Sonuç: Bu çalışmada, neoadjuvan tedavi sonrası pCR'ı öngören potansiyel belirteçler olarak grade III tümör varlığı, tanı anında HER2 3+ pozitifliği ve HR negatifliği saptanmıştır. Bu bulgular, HER2-pozitif meme kanseri için daha etkili tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective:To investigate the relationship between pathological complete response (pCR) obtained after neoadjuvant chemotherapy in HER2-positive breast cancer and clinicopathological factors and laboratory values. Materials and Methods:A retrospective analysis was conducted on 108 patients who received neoadjuvant chemotherapy for stage 2–3 HER2-positive breast cancer at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, Department of Medical Oncology, between January 2020 and January 2024. Based on tumor response after surgery, patients were divided into two groups: pCR and non-pCR. Factors that may be associated with pCR—such as age, tumor size, lymph node status, estrogen and progesterone receptor status, Ki-67 proliferation index, tumor grade, menopausal status, administered neoadjuvant treatment protocol, and pre-chemotherapy laboratory parameters were examined. Results:The median age of the 108 patients who received neoadjuvant chemotherapy was 47, and 61 (56.5%) were premenopausal. Clinical T3–4 disease was present in 17 patients (15.7%), nodal involvement in 85 patients (78.7%), and grade III disease in 58 patients (53.7%). HER2 3+ disease was observed in 96 patients (88.9%). Isolated HER2-positive disease was detected in 40 patients (37%), while Luminal B HER2-positive disease was identified in 68 patients (63%). The overall pCR rate in the entire patient group was 50.9%, 62.5% in the TCHP-treated group, and 67.5% in the hormone receptor-negative group. In multivariate analysis, factors positively associated with pCR included hormone receptor negativity (OR: 2.6, CI: 1.01–6.74, P=0.04), HER2 3+ positivity (OR: 6.1, CI: 1.14–32.8, P=0.03), and histological grade III (OR: 3.7, CI: 1.47–9.44, P=0.005). Conclusion:In this study, the presence of grade III tumors, HER2 3+ positivity at diagnosis, and hormone receptor negativity were identified as potential predictors of pCR after neoadjuvant treatment. These findings may contribute to the development of more effective treatment strategies for HER2-positive breast cancer.