Primer açık açılı glokom progresyonunun skleral mahmuz ve açı parametrelerine etkisinin araştırılması
The effect of progression of primary open angle glaucoma on scleral spur and angle parameters
- Tez No: 942749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKŞAN ALPOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ön segment optik koherans tomografi, Primer açık açılı glokom, Skleral mahmuz uzunluğu, Schlemm kanalı, Anterior segment optical coherence tomography, Primary open-angle glaucoma, Scleral spur length, Schlemm's canal
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışma ile erken, orta ve ileri evre primer açık açılı glokom (PAAG) hastalarının ve sağlıklı katılımcıların ön segment optik koherans tomografi (ÖS-OKT) verileri karşılaştırıldı. Hastalık progresyonu ile parametreler arasındaki korelasyonların değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel araştırmaya 25 erken evre PAAG hastasının 25 gözü, 20 orta evre PAAG hastasının 20 gözü, 20 ileri evre PAAG hastasının 20 gözü ve yaş, cinsiyet, aksiyel uzunluğu benzer 25 sağlıklı katılımcının 25 gözü dahil edildi. Korneal topografi ile santral kornea kalınlığı, iridokorneal açı ve ön kamara derinliği ölçüldü. Nazal ve temporal kadranlarda iridokorneal açının Swept Source ÖS-OKT (SS-ÖS-OKT) aracılığıyla elde edilen görüntülerinin üzerinde, ImageJ yazılımı kullanılarak Schlemm kanalı genişliği (SKG), Schlemm kanalı alanı (SKA), trabeküler ağ uzunluğu (TAU) ve trabeküler ağ kalınlıklarının ortalaması (TAK-ORT), skleral mahmuz uzunluğu (SMU) ile ön skleranın üç ayrı noktadaki kalınlığı (ÖSK-0, ÖSK-1, ÖSK-2) ölçüldü. Retina sinir lifi tabakası (RSLT), SS-OKT ile görüntülenerek 4 kadran (superior, inferior, nazal ve temporal) ölçümleri yapıldı ve ölçümlerin ortalamaları alındı. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler, aksiyel uzunluk ve topografik parametreler arasında anlamlı farklılık yoktu (p>0.05). İncelenen ÖS-OKT parametreleri, topografi verileri ve RSLT değerleri PAAG grubunda sağlıklı katılımcılara göre anlamlı olarak daha düşük değerlerde bulundu (p0.05). Hem nazal hem temporal kadranlarda erken evre hastalarda SKA, SKG ve TAU ileri evre hastalara göre anlamlı yüksek izlenirken (p0.05). Nazal ve temporal kadranlarda mean deviasyon (MD) ve SMU, SKA, SKG ve TAU arasında pozitif korelasyon izlendi (sırasıyla r=0.395, p=0.001; r=0.387, p0.05). Sonuç: Açı parametreleri, tüm glokom grubunda sağlıklı olgulara göre anlamlı olarak daha düşük değerlerdeydi. Buna ek olarak glokom alt tipleri karşılaştırıldığında SKG, SKA, SMU ve TAU değerlerinin ileri evre hastalarda anlamlı olarak daha düşük olması dikkat çekiciydi. SMU, SKA ve SKG'deki azalma, glokom progresyonu ile ilişkiliydi. Ön kamara açısındaki değişiklikler, özelllikle SM uzunluğundaki kısalma, glokom takibinde destekleyici bulgu olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, anterior segment optical coherence tomography (AS-OCT) data were compared among patients with early, moderate, and advanced stages of primary open-angle glaucoma (POAG) and healthy controls. The aim of this study was to evaluate the relationships among the measured parameters. Material and Methods: This cross-sectional study included 25 eyes of 25 patients with early-stage (POAG), 20 eyes of 20 patients with moderate-stage POAG, 20 eyes of 20 patients with advanced-stage POAG, and 25 eyes of 25 age, sex, and axial length matched healthy controls. Central corneal thickness, iridocorneal angle, and anterior chamber depth were measured using corneal topography. In the nasal and temporal quadrants, images of the iridocorneal angle obtained via Swept Source AS-OCT (SS-AS-OCT) were analyzed using ImageJ software to measure Schlemm's canal width (SCW), Schlemm's canal area (SCA), trabecular meshwork length (TML), average trabecular meshwork thickness (mean TMT), scleral spur length (SSL), and anterior scleral thickness at three different locations (AST-0, AST-1, AST-2). Retinal nerve fiber layer thickness (RNFLT) was evaluated using SS-OCT, with measurements taken from four quadrants (superior, inferior, nasal, and temporal), and the average values were calculated. Results: There were no significant differences among the groups in terms of demographic characteristics, axial length, or topographic parameters (p>0.05). The evaluated AS-OCT parameters, topographic data, and RNFLT values were significantly lower in the POAG group compared to healthy participants (p0.05). In both nasal and temporal quadrants, SCA, SCW, and TML values were significantly higher in early-stage patients compared to those in the advanced stage (p0.05). A positive correlation was observed between mean deviation (MD) and SSL, SCA, SCW, and TML values in both nasal and temporal quadrants (respectively: r=0.395, p=0.001; r=0.387, p0.05). Conclusion: Angle parameters were significantly lower in the entire glaucoma group compared to healthy subjects. Additionally, when glaucoma subtypes were compared, it was notable that SCW, SCA, SSL, and TML values were significantly lower in patients with advanced-stage disease. The reductions in SSL, SCA, and SCW were associated with glaucoma progression. Changes in the anterior chamber angle, especially shortening of the SM length, can be used as a supportive finding in glaucoma follow-up.