Acil serviste toplum kökenli pnömoni tanısı almış hastaların entegre pulmoner indeks ölçümlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of integrated pulmonary index measurements of patients diagnosis of community acquired pneumonia in the emergency department
- Tez No: 942748
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA CİMİLLİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Entegre Pulmoner İndeks, Mortalite, Toplum Kaynaklı Pnömoni, Pnömoni Şiddet İndeksi, Community-Acquired Pneumonia, Emergency Service, Integrated Pulmonary Index, Mortality, Pneumonia Severity Index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmada, toplum kökenli pnömoni (TKP) tanısıyla acil servise başvuran hastalarda Entegre Pulmoner İndeks (IPI) skorunun klinik sonlanımlar ve mortalite ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ek olarak, IPI skorunun geleneksel skorlama sistemleri olan PSI ve IDSA/ATS şiddet kriterleri ile karşılaştırmalı olarak prognostik değerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, 01.11.2024 ile 30.04.2025 tarihleri arasında tek merkezli bir eğitim ve araştırma hastanesi acil servisine TKP tanısıyla başvuran 222 erişkin hastaya ait veriler değerlendirilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, eşlik eden hastalıkları, laboratuvar ve radyolojik bulguları ile birlikte IPI ve PSI skorları hesaplanmıştır. Şiddetli pnömoni varlığı IDSA/ATS kriterlerine göre belirlenmiştir. Klinik sonlanım olarak taburculuk, servis ve yoğun bakım yatışı ile 30 günlük mortalite incelenmiştir. İstatistiksel analizlerde ROC eğrileri, korelasyon ve karşılaştırma testleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada IPI skoru ile mortalite arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Düşük IPI değerleri mortaliteyle ilişkili bulunmuş, yüksek değerler ise stabil klinik durumu ve taburculuğu öngörmüştür. IPI'nin mortaliteyi öngörmedeki AUC değeri 0,837 olarak hesaplanmış ve PSI skoruna kıyasla daha yüksek bulunmuştur. IPI ile PSI skoru arasında negatif yönlü, orta düzeyde korelasyon belirlenmiştir. Ayrıca, IPI skoru ile IDSA/ATS şiddetli pnömoni varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Sonuç: IPI skoru, non-invaziv, gerçek zamanlı ve objektif bir ölçüm sağlaması sayesinde, acil servis pratiğinde hasta yönetimine katkı sunabilecek bir araç olarak değerlendirilmektedir. TKP hastalarında hem klinik sonlanımları hem de mortaliteyi öngörmedeki performansı ile IPI, mevcut skorlama sistemlerine alternatif ya da tamamlayıcı bir değerlendirme yöntemi olarak kullanılabilir. Bu çalışmanın bulguları, IPI'nin TKP hastalarında klinik karar süreçlerinde kullanılabilirliğine yönelik literatüre önemli katkılar sunmakta ve bu skorlama yönteminin acil servis pratiğinde uygulanabilirliğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between the Integrated Pulmonary Index (IPI) score and clinical outcomes, including mortality, in patients diagnosed with community-acquired pneumonia (CAP) who presented to the emergency department. In addition, it sought to assess the prognostic value of the IPI score in comparison with conventional scoring systems such as the Pneumonia Severity Index (PSI) and the IDSA/ATS criteria for severe pneumonia. Materials and Methods: This study evaluated data from 222 adult patients who were admitted to the emergency department of a single tertiary hospital with a diagnosis of CAP between November 1, 2024, and April 30, 2025. Demographic data, comorbidities, laboratory and radiological findings were recorded, and both IPI and PSI scores were calculated. The presence of severe pneumonia was determined according to IDSA/ATS criteria. Clinical outcomes assessed included discharge, ward admission, intensive care unit (ICU) admission, and 30-day mortality. Statistical analyses included ROC curve analysis, correlation tests, and group comparisons. Results: A significant association was found between IPI scores and mortality. Low IPI scores were associated with higher mortality, whereas higher scores were indicative of clinical stability and discharge. The area under the ROC curve (AUC) for IPI in predicting mortality was calculated as 0.837, and was found to be superior to that of the PSI score in certain comparisons. A moderate negative correlation was observed between IPI and PSI scores. Additionally, a statistically significant difference was identified between IPI scores and the presence of severe pneumonia as defined by IDSA/ATS criteria. Conclusion: The IPI score, providing a non-invasive, real-time, and objective measurement, may offer practical benefits in patient management within emergency settings. With its performance in predicting both clinical outcomes and mortality in CAP patients, IPI may serve as an alternative or complementary assessment tool alongside existing scoring systems. The findings of this study contribute to the growing body of evidence supporting the clinical utility of IPI in emergency care for patients with community-acquired pneumonia.