Van gevaş saint thomas (altınsaç) kilisesi rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi
Van gevaş saint thomas (altinsaç) church survey, restitution and restoration project
  1. Tez No: 942787
  2. Yazar: BARAN KEMALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE EKİNCİ DAĞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Saint Thomas Manastırı, Ermeni Kilise Mimarisi, Gevaş, Van Gölü, Kültürel Miras, Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Koruma İlkeleri, Kırsal Mimari, Saint Thomas Monastery, Armenian Church Architecture, Gevaş, Lake Van, Cultural Heritage, Survey, Restitution, Restoration, Conservation Principles, Rural Architectur
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu çalışma, Van ilinin Gevaş ilçesine bağlı Altınsaç köyünde yer alan Saint Thomas (Aziz Tomas) Manastırı ve Kilisesi'ni mimari, tarihsel ve koruma bağlamında inceleyerek belgelenmesini ve sürdürülebilir bir restorasyon yaklaşımıyla geleceğe aktarılmasını amaçlamaktadır. Van Gölü çevresindeki Vaspurakan bölgesinin önemli yapılarından biri olan bu kilise, Ermeni mimarlık tarihinin tipik özelliklerini yansıtan, tek nefli, çokgen kasnaklı kubbeli bir plana sahiptir. 10. yüzyıla tarihlendirilen yapı; bölgedeki sismik aktivitelere uygun taş işçiliği, kireç harcı kullanımı ve kırsal mimariyle uyumlu sadeliğiyle dikkat çekmektedir. Tez kapsamında öncelikle Van ve Gevaş bölgesindeki diğer Ermeni kiliseleri (Akdamar, Garmravank, Deveboynu ve Altınsaç Kiliseleri) ile karşılaştırmalı analizler yapılmıştır. Saint Thomas Manastırı'nın mimari, malzeme ve plan özellikleri bu örneklerle benzerlikler ve farklılıklar temelinde değerlendirilmiştir. Ardından yapının mevcut durumu ayrıntılı olarak incelenmiş; geleneksel ölçüm yöntemlerinin yanı sıra lazer tarama, drone ile hava fotoğraflama ve dijital modelleme teknikleri kullanılarak rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanmıştır. Restorasyon önerileri, ulusal ve uluslararası koruma ilkeleri (Venedik Tüzüğü, ICOMOS, UNESCO) çerçevesinde; temizlik, sağlamlaştırma, bütünleme, yeniden yapım, yenileme ve işlevlendirme müdahaleleri üzerinden sistematik biçimde geliştirilmiştir. Ayrıca yapı ve çevresinin yerel turizm potansiyeli de göz önünde bulundurularak sürdürülebilir koruma için toplumsal katılım ve farkındalık yaratacak stratejiler önerilmiştir. Bu tez, hem Van bölgesindeki Ermeni mirasının belgelenmesine katkı sunmakta hem de Anadolu'nun çok katmanlı kültürel belleği içinde bu tür yapıların korunmasına yönelik metodolojik bir model ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to document and transfer to future generations the Saint Thomas (Surp Tovmas) Monastery and Church, located in the Altınsaç village of Gevaş district in Van, within architectural, historical, and conservation contexts by means of a sustainable restoration approach. As one of the important structures of the Vaspurakan region surrounding Lake Van, this church represents typical features of Armenian ecclesiastical architecture with a single-nave layout and a dome set on a polygonal drum. Dated to the 10th century, the structure stands out with its stone masonry adapted to seismic activity, use of lime mortar, and architectural simplicity in harmony with rural architecture. The thesis first conducts a comparative analysis with other Armenian churches in the Van and Gevaş region (Akdamar, Garmravank, Deveboynu, and Altınsaç Churches). The architectural, material, and plan characteristics of the Saint Thomas Monastery were evaluated in terms of similarities and differences with these examples. Then, the current condition of the structure was examined in detail. Traditional measuring techniques as well as laser scanning, drone-based aerial photography, and digital modeling were used to prepare the measured drawings, restitution, and restoration projects. The restoration proposals were systematically developed in line with national and international conservation principles (Venice Charter, ICOMOS, UNESCO) through interventions such as cleaning, consolidation, reintegration, reconstruction, renovation, and functional reuse. Additionally, strategies that encourage community participation and create awareness were proposed for sustainable conservation, taking into account the local tourism potential of the site and its surroundings. This thesis contributes both to the documentation of Armenian heritage in the Van region and offers a methodological model for the conservation of such structures within Anatolia's multi-layered cultural memory.