Ratlarda akciğer iskemi-reperfüzyon hasarı üzerine beta-1 selektif adrenerjik reseptör blokeri esmololün etkileri
Effects of the beta-1 selective adrenergic receptor blocker esmolol on lung ischemia-reperfusion injury in rats
- Tez No: 942887
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY KİP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: iskemi reperfüzyon, esmolol, akciğer, MDA, CAT, ischemia-reperfusion, esmolol, lung, MDA, CAT
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışma, esmololün potansiyel koruyucu etkilerini vurgulayarak, akciğer İ/R hasarına karşı yeni tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine ışık tutmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada ağırlıkları 250-300 gr arasında değişen 28 adet, erkek Wistar albino rat kullanıldı. Ratlar rastgele 4 gruba ayrıldı: Kontrol, Esmolol, Akciğer İskemi Reperfüzyon, Akciğer İskemi Reperfüzyon + Esmolol. Ratlara, trakeostomi açıldıktan ve mekanik ventilatöre bağlandıktan sonra idame anestezisi altında supin pozisyonda laparotomi yapıldı, inferior kaval venden 24 gauge iğne ile 500 Ü/kg Heparin enjekte edildi, sonrasında laporotomi anatomik planda kapatıldı. Ardından sol 5. interkostal aralıktan torakotomi yapılarak pulmoner hilus serbestldi. Kontrol grubunda, ratlar, herhangi bir iskemi reperfüzyona maruz bırakılmadı. Esmolol grubunda, ratlar, herhangi bir iskemi reperfüzyona maruz bırakılmadan esmolol 200 µg/kg kuyruk veninden 15 dakika olarak uygulandı. İ/R grubunda, mikro klemp aracılığıyla hiler klempleme yapıldı, 60 dakika total akciğer iskemisi yapıldı, hiler klemp kaldırılarak 60 dakika reperfüzyon yapıldı. İ/R+E grubunda, mikro klemp aracılığıyla hiler klempleme yapıldı, 60 dakika total akciğer iskemisi yapıldı, hiler klemp kaldırılarak 60 dakika reperfüzyon yapıldı. Reperfüzyondan 30 dakika öncesinde esmolol 200 µg/kg kuyruk veninden 15 dakika olarak uygulandı. Daha sonra tüm ratlar ketamin intramusküler yolla uygulanarak ratlar sakrifiye edildi. Doku örnekleri, histopatolojik değerlendirme yapılıncaya kadar %10'luk formaldehid solüsyonu içinde saklandı. Biyokimyasal değerlendirme yapmak için ise -80 derecede saklandı. Bulgular: İ/R grubunda interstisyel ödem, interstisyel hemoraji ve alveolar konjesyon gibi patolojik bulguların, kontrol ve esmolol gruplarına göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle interstisyel ödem, İ/R grubunda kontrol ve esmolol gruplarına göre belirgin artış göstermiştir. Ayrıca, nötrofil infiltrasyonu ve agregasyon seviyeleri, İ/R grubunda diğer gruplara göre daha yüksek bulunmuştur. Oksidatif stresin göstergesi olan MDA düzeyleri ile CAT aktivitesi de değerlendirildiğinde; İ/R grubunda MDA düzeyinin ve CAT aktivitesinin K ve E gruplarına göre yüksek olduğu, esmolol tedavisi uygulanan grupta ise MDA seviyesinin ve CAT aktivitesinin belirgin olarak düşük bulunduğu tespit edilmiştir Sonuç: Sonuçların tümü, esmololün akciğer İ/R hasarının patofizyolojik etkilerini azaltmada potansiyel koruyucu özelliklere sahip olabileceğini göstermektedir. Gelecek çalışmalar, esmololün koruyucu mekanizmalarını ve bu mekanizmaların klinik uygulamalardaki potansiyelini daha iyi anlamak için gerekli olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to highlight the potential protective effects of esmolol and to shed light on the development of new therapeutic approaches against lung ischemia-reperfusion injury. Materials and Methods: A total of 28 male Wistar albino rats weighing between 250-300 grams were used in the study. The rats were randomly divided into four groups: Control, Esmolol, Lung Ischemia Reperfusion, and Lung Ischemia Reperfusion + Esmolol. After tracheostomy and connecting to a mechanical ventilator, a laparotomy was performed in the supine position under maintenance anesthesia. Heparin (500 units/kg) was injected into the inferior vena cava through a 24-gauge needle, and then the laparotomy was closed anatomically. Subsequently, a thoracotomy was performed through the left fifth intercostal space to free the pulmonary hilum. In the Control group, the rats were not subjected to any ischemia-reperfusion. In the Esmolol group, esmolol (200 µg/kg) was administered via the tail vein for 15 minutes without exposure to ischemia-reperfusion. In the I/R group, the hilum was clamped using a microclamp for 60 minutes of total lung ischemia, followed by 60 minutes of reperfusion after releasing the clamp. In the I/R+E group, the same procedure was performed, but esmolol (200 µg/kg) was administered via the tail vein for 15 minutes 30 minutes before reperfusion. All rats were sacrificed using intramuscular ketamine. The tissue samples were stored in a 10% formaldehyde solution until histopathological evaluation, while biochemical samples were stored at -80 degrees Celsius. Results: Pathological findings such as interstitial edema, interstitial hemorrhage, and alveolar congestion were observed to be significantly higher in the ischemia-reperfusion group compared to the control and esmolol groups. Notably, interstitial edema showed a marked increase in the I/R group relative to the control and esmolol groups. Additionally, neutrophil infiltration and aggregation levels were found to be higher in the I/R group compared to the other groups. When the levels of MDA, which is an indicator of oxidative stress, and CAT activity were evaluated, it was found that the MDA levels and CAT activity in the I/R group were higher than in the K and E groups, while in the group treated with esmolol, the MDA levels and CAT activity were significantly lower. Conclusion: All results suggest that esmolol may possess potential protective properties in reducing the pathophysiological effects of lung I/R injury. Future studies will be necessary to better understand the protective mechanisms of esmolol and its potential in clinical applications.