Türkiye'deki Suriyelilerin sağlık hizmetlerine erişim deneyimleri
Access to health services experiences of Syrians in Turkey
- Tez No: 942948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN ALAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Nursing, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Suriyeli, Göçmen, Sığınmacı, Sağlık Hizmetlerine Erişim, Deneyim, Syrian, Migrant, Asylum Seeker, Access to Health Services, Experience
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin sağlık hizmetlerine erişim konusundaki görüş ve deneyimlerini derinlemesine incelemektir. Bu çalışma, nitel araştırma desenlerinden fenomenolojik araştırma yaklaşımıyla tanımlayıcı tasarımda yürütülmüştür. Araştırma, Suriyeli nüfusun yoğun olarak yaşadığı illerden biri olan Adana ilinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine bireysel görüşme tekniği kullanılarak katılımcılarla yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda toplanmıştır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Bu çalışmada, nitel araştırmalarda sıklıkla kullanılan amaçlı örnekleme yöntemlerinden kartopu örnekleme tekniği kullanılmıştır. Toplamda 17 katılımcıyla gerçekleştirilen bireysel derinlemesine görüşmeler sonucunda, veri doygunluğuna ulaşıldığı değerlendirilerek veri toplama süreci tamamlanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, içerik analizi yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sürecinde Colaizzi (1978) tarafından geliştirilen“tanımlayıcı fenomenolojik analiz yöntemi aşamaları”uygulanmıştır. Yapılan analiz sonucunda“Hastalığa Karşı Tutum”,“Sağlık Hizmeti Alırken Karşılaşılan Durumlar”ve“Türkiye-Suriye Sağlık Sistemi Farklılıkları”olmak üzere üç ana tema belirlenmiştir. Katılımcıların sağlık kuruluşlarını tercih etme biçimlerinin hastalığın şiddetine göre değiştiği, katılımcıların tamamının en önemli ortak sorununun iletişim güçlüğü olmakla birlikte; sağlık kurumlarının kalabalık olması, kimlik problemleri (Geçici Koruma Statüsü'nde olmama), sevk işlemleri ve ayrımcılığa uğrama gibi sorunlarında olduğu, sağlık çalışanlarının tutum ve davranışları, randevu sisteminin etkinliği ve sağlık hizmetlerinin sistemli ve ücretsiz olmasından memnuniyet duydukları ve Türkiye'deki sağlık sistemini, Suriye'deki sağlık sistemine kıyasla daha gelişmiş olarak tanımladıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine in depth the views and experiences of Syrians living in Turkey on access to health services. This study was conducted in a descriptive design with a phenomenological research approach, one of the qualitative research designs. The research was conducted in Adana, one of the provinces where the Syrian population is densely populated. The data of the study were collected through face-to-face interviews with the participants using in-depth individual interview technique, one of the qualitative research methods. In this study, snowball sampling technique, one of the purposeful sampling methods frequently used in qualitative research, was used. As a result of the individual in-depth interviews conducted with 17 participants in total, the data collection process was completed by evaluating that data saturation was reached. The data were collected through a semi-structured interview form developed by the researcher. The data obtained in the study were analysed using content analysis method. In this evaluation process, the 'stages of descriptive phenomenological analysis method' developed by Colaizzi (1978) were applied. As a result of the analysis, three main themes were identified: 'Attitude towards Disease', 'Situations Encountered While Receiving Health Services' and 'Differences in the Turkish-Syrian Health System'. It was determined that the participants' preference of health institutions varied according to the severity of the disease, the most important common problem of all participants was communication difficulties, but there were also problems such as crowded health institutions, identity problems (not being in Temporary Protection Status), referral procedures and discrimination, they were satisfied with the attitudes and behaviours of health workers, the efficiency of the appointment system and the systematic and free health services, and they defined the health system in Turkey as more developed compared to the health system in Syria.