19. yüzyıl Osmanlı ulemasından Abdullah Eyyubi'nin Miftahu's-Sa'adeti'l-Medine adlı eserinin transkripsiyonu ve muhteva analizi
Transcription and content analysis of 19th-century Ottoman scholar Abdullah Eyyubi's Work Mıftahu's-Sa'adetı'l-Medine
- Tez No: 942947
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DADAŞ MUTALLİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Medîne, Miili Kütüphane, Miftâh, Ḫatime, Medîna, National Library, Miftâh, Ḫatime
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmanın amacı Abdullah Eyyûbî'nin Miftâhu's-Sa'adeti'l-Medîne adlı eserin günümüzde kullandığımız Latin alfabesine çevirisini yaparak, eserin daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır. Bu eser Semhûdi'nin kaleme aldığı Vefâ'ül-Vefâ bi-Ahbâri Dâri'l-Mustafâ adlı Arapça eserin Osmanlıca Türkçesi ile yazılmış muhtasar (özet) bir eserdir. Osmanlı Türkçesi için farkındalık oluşturmak hedeflenmiştir. Mescid-i Nebi ve Medînenin Müslüman Türkler tarafından daha iyi tanınabilmesi için müellif bu eseri kaleme almıştır. Eser günümüzde yazma olarak üç nüsha olarak bulunmaktadır. Birincisi Ankara Milli Kütüphanede, ikincisi Çorum Hasan Paşa Yazma Eser Kütüphanesi Müdürlüğünde, üçüncüsü ise Balıkesir Mutasarrıf Ali Bey Kütüphanesinde kayıtlı eserdir. Biz Ankara Milli Kütüphanede bulunan yazma eseri esas alarak çalışmamızı yaptık. Bu eserin transkripsiyonu yapılırken bilimsel transkripsiyon kuralları esas alınmıştır. Eser giriş, sekiz bölüm ve bir hatimeden oluşmaktadır. Birinci bölümde Medîne'nin isimleri, ikinci bölümde şehrin özellikleri ve faziletleri hakkında, üçüncü bölümde, beldenin ilk sakinleri ve Peygamberimize kadar kimlerin ikamet ettiği hakkında, dördüncü bölümde Ravza-i Mutahhara'nın ilk yapılışı ve zikredilen tarihe gelinceye kadarki minare ve surların yapımı hakkında, beşinci bölümde şehirdeki çarşılar, dağlar ve kuyular hakkında, altıncı bölümde Medine'deki mescitler hakkında, yedinci bölümde Baki' mezarlığı ve etrafında meşhur olmuş zatların kabirleri şehitlikler hakkında, sekizinci bölümde Medine'nin ziyaretinin vücubiyeti hakkında, hatimede ise ziyaret adabı ve okunacak dualardan bahsedilmektedir. Eserin transkripsiyonu ile Mescid-i Nebi ve Medînenin tarihi süreçte geçirdiği değişimler, günümüz ilim dünyasının hizmetine sunmak amaçlanmıştır. 2025, x + 155 Sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to translate Abdullah Ayyubi's Miftâhu's-Sa'adeti'l-Medîne into the Latin alphabet we use today, and to ensure that the work is better understood. This work is a summary of the Arabic work Vefâ'ül-Vefâ bi-Ahbâri Dâri'l-Mustafâ written by Semhûdi, written in Ottoman Turkish. The aim was to raise awareness for Ottoman Turkish. The author wrote this work so that the Masjid-i Nebi and Medina could be better known by Muslim Turks. The work exists in three manuscript copies today. The first is registered in the Ankara National Library, the second in the Çorum Hasan Paşa Manuscript Library Directorate, and the third in the Balıkesir Mutasarrıf Ali Bey Library. We conducted our study based on the manuscript in the Ankara National Library. While transcribing this work, scientific transcription rules were taken as basis. The work consists of an introduction, eight chapters, and an epilogue. The first section contains the names of Medina, the second section contains the characteristics and virtues of the city, the third section contains the first inhabitants of the town and who resided there until the Prophet Muhammad, the fourth section contains the first construction of Ravza-i Mutahhara and the construction of the minarets and walls until the mentioned date, the fifth section contains the markets, mountains and wells in the city, the sixth section contains the mosques in Medina, the seventh section contains the Baqi' cemetery and the tombs and cemeteries of famous people around it, the eighth section contains the obligation of visiting Medina, and the epilogue contains the etiquette of visiting and the prayers to be recited. The aim of the work is to present the changes that the Masjid al-Nabawi and Medina have gone through throughout history to the service of today's scientific world with its transcription. 2025, x + 155 Pages