Creatıng haptıc feedback ın mobıle devıces for socıal ınteractıoncreatıng haptıc feedback ın mobıle devıces for socıal ınteractıon
Sosyal etkileşim için mobil cihazlarda dokunsal geri bildirim oluşturma
  1. Tez No: 942985
  2. Yazar: MUSTAFA ALPER KARATEPE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIZA İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Haptik, Sosyal Dokunuş, İnsan-Makine Etkileşimi, Haptic, Social Touch, Human-Machine interaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
İş yerlerinde artan stres faktörleri, iş fırsatları için göç ve aile üyeleri veya arkadaşlarla iletişimin kaybedilmesi gibi etkenlerle birlikte insanlar giderek daha fazla izole hale gelmektedir. Bu bireysel yalnızlık, zamanla kişinin hem kendi yaşamını hem de sevdiklerinin yaşamlarını olumsuz etkileyen durumlara yol açabilmektedir. Bu çalışmada, bir mobil cihaz üzerindeki belirli noktalara basıldığında insan dokunuşunu taklit eden bir uygulama tasarlanmıştır; böylece fiziksel olarak yanlarında olmayan sevdikleriyle temas kurmaları mümkün hale gelmiştir. Uygulama, dokuz düğmeli bir matris şeklinde tasarlanmıştır. Bir düğmeye basıldığında, dokuz adet servo motor aracılığıyla karşı tarafa belirli bir duygusal etki aktarılmakta ve titreşim desenleri oluşturulmaktadır. Servo motorlar, mobil telefonun arka yüzeyine entegre edilmiştir ve cihaz kolaylıkla elde tutulup kullanılabilir yapıdadır. Geliştirilen sistemin etkinliği, öznel bir değerlendirme yöntemiyle test edilmiştir. Sonuçlara göre, denekler yalnızca duygusal simgeleri ayırt etmekle kalmamış, aynı zamanda duygusal düşüncelerini dokunsal simgelere aktarabilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
With the increasing factors of stress in workplaces, migration for work opportunities, and loss of communication with family members or friends, people tend to isolate themselves, and due to the loneliness of the individual, negative factors tend to harm their own lives as well as their loved ones. In this study, an application is designed to stimulate human touch when pressed on specific points on their mobile device, therefore making physical contact with their loved one away from them. The application is designed as a nine-button array. When a button is pressed, a specific emotional effect is transferred to the other side using nine servo motors, creating patterns of vibration. The servo motors are integrated into the mobile phone's back side, which could be easily held and handled. The effectiveness of the developed system was tested through a subjective evaluation. As a result, not only can subjects distinguish emotional icons, but they can also transfer their emotional thoughts to tactile icons.