Okul öncesi kekemeliği olan çocukların ebeveynlerinin kekemelik terapisi beklentilerinin incelenmesi
Investigation of stuttering therapy expectations of parents of preschool children who stutter
  1. Tez No: 943027
  2. Yazar: SEDA ONUR GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAVİŞ EMEL KULAK KAYIKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Kekemelik, okul öncesi dönem, ebeveyn deneyimi, ebeveyn beklentileri, yorumlayıcı fenomenolojik analiz, Stuttering, preschool period, parental experience, parental expectations, interpretative phenomenological analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Okul öncesi kekemeliği olan çocukların ebeveynleri ile yapılan araştırmalar, kekemeliğin ebeveynlerin düşünceleri, duyguları ve davranışları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu göstermektedir. Ayrıca, okul öncesi kekemelik terapisi sürecinde ebeveynlerin deneyim ve beklentilerinin anlaşılmasının kritik bir öneme sahip olduğu anlaşılmaktadır. Bu çalışmada, okul öncesi kekemeliği olan çocukların ebeveynlerinin kekemeliğe ilişkin deneyimleri ve terapi beklentilerinin derinlemesine incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler 4-6 yaş arasında kekemeliği olan çocukların 7 ebeveyni (6 anne, 1 baba) ile yarı yapılandırılmış görüşmeler düzenlenerek elde edilmiştir. Görüşmeler yazıya dökülmüş ve Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz kullanılarak analiz edilmiştir. Analizde, 4 üst tema ve 10 alt tema elde edilmiştir. Üst temalar 1) kekemeliğin ebeveynler üzerindeki etkisi, 2) ebeveynlerin kekemelik ile baş etme yöntemleri, 3) kekemelik terapisi sürecine ilişkin beklentiler ve 4) kekemelik terapisi sonucuna ilişkin beklentiler olarak belirlenmiştir. Araştırma, ebeveynlerin olumsuz deneyimlerini (akran zorbalığı kaygısı, suçluluk, üzüntü, inkâr gibi) anlamanın, kekemelik terapisinin önemli bir parçası olması gerektiğini göstermiştir. Ebeveynlerin kekemelik ile baş etme yöntemlerinin belirlenmesi, ev içi düzenlemelerin yapılmasına olanak tanıyacaktır. Bunun yanı sıra, ebeveynlerin kekemelik terapisi süreci ve sonuçlarına dair beklentilerinin incelenmesinin, terapi sürecine katılımı, dil ve konuşma terapisti ile işbirliğini ve memnuniyeti artıracağı öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Research with parents of preschool children who stutter shows that stuttering has negative effects on parents' thoughts, feelings and behaviors. Furthermore, it is understood that understanding parents' experinces and expectations is critical in the process of preschool stuttering therapy. In this study, it was aimed to examine in depth the experiences and therapy expectations of parents of preschool children who stutter. Qualitative research method was used in this study. Data were obtained by conducting semi-structured interviews with 7 parents (6 mothers, 1 father) of children who stutter between the ages of 4-6. The interviews were transcribed and analyzed using Interpretative Phenomenological Analysis. In the analysis, 4 superordinate and 10 subordinate themes were obtained. The superordinate themes were determined as 1) the effect of stuttering on parents, 2) parents' coping methods with stuttering, 3) expectations regarding the stuttering therapy process, and 4) expectations regarding the outcome of stuttering therapy. The study showed that understanding parents' negative experiences (such as peer bullying anxiety, guilt, sadness, denial) should be an important part of stuttering therapy. Identifying parents' ways of coping with stuttering allows for home arrangements to be made. In addition, it is predicted that investigating parents' expectations about the stuttering therapy process and outcomes will increase participation in the therapy process, cooperation with the speech-language therapist, and satisfaction.