Okul öncesi dönemde kekemeliği olan çocukların ebeveynlerinin kekemeliğe verdikleri tepkiler ile çocukların iletişim tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between parents' responses to stuttering in preschool-aged children and the children's communication attitudes
  1. Tez No: 1002008
  2. Yazar: AYNUR ŞENOCAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL AYDIN ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Kekemelik, Stuttering
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi dönemde kekemeliği olan çocukların anne ve babalarının, çocuklarının kekemeliğine verdikleri tepkiler ile çocukların kendi konuşmalarına yönelik iletişim tutumu arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmaya, 3.00-5.11 yaş aralığındaki kekemeliği olan 40 çocuk ve bu çocukların anne ve babaları katılmıştır. Veri toplama araçları arasında Çocuk Kişisel Bilgi Formu, Konuşmadaki Akıcısızlığa Tepki Ölçeği (KATÖ) ve Kekeleyen Okul Öncesi Çocukları İçin İletişim Tutum Testi-Türkçe Versiyonu-KiddyCAT-TR yer almaktadır. Kekemelik sıklığı, çocukların konuşma örnekleri üzerinden hesaplanmıştır. Araştırma verilerinin analizleri SPSS 29 programında yapılmıştır. Araştırmanın bulguları, konuşma akıcısızlığına yönelik tepkilerin ebeveynlerin anne ve baba olma durumlarına göre farklılaşabildiğini ve annelerin kekemelikle ilişkili bilişsel, davranışsal ve emosyonel süreçleri babalara göre daha yoğun yaşayabildiğini ve daha fazla tepki oluşturabildiklerini göstermektedir. Annelerin kekemelik şiddetini algılama düzeyinin babalara oranla daha yüksek olduğu, çocukların iletişim tutum puanı yükseldikçe ebeveynlerin kekemeliği daha şiddetli algılama eğiliminde olduğu bu araştırmanın önemli bulgularıdır. Çalışmada, çocukların iletişim tutumu puanı ile ebeveyn tepkileri arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. İletişim tutumu puanı annelerde bilişsel, emosyonel ve toplam tepki ile; babalarda davranışsal, emosyonel ve toplam tepki ile anlamlı biçimde ilişkilidir. Bu bulgular, çocukların iletişim tutumu olumsuzlaştıkça ebeveyn tepkilerinin özellikle emosyonel düzeyde artabildiğini göstermektedir. Elde edilen bu veriler, ebeveynlerin çocuklarının kekemeliğine verdikleri tepkiler ile çocukların kendi konuşmalarına yönelik iletişim tutumu arasındaki ilişkinin farklı değişkenler de dahil edilerek araştırılmaya devam edilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationship between the reactions of parents of preschool children with stuttering to their children's stuttering and the children's communication attitudes toward their own speech. Forty children with stuttering aged 3.00-5.11 years and their parents participated in the study. Data collection tools included the Child Personal Information Form, the Stuttering Response Scale (KATÖ), and the Communication Attitude Test for Stuttering Preschool Children-Turkish Version-KiddyCAT-TR. Stuttering frequency was calculated based on the children's speech samples. The analysis of the research data was performed using the SPSS 29 program. The findings of the study show that reactions to speech disfluency may differ depending on whether the parents are mothers or fathers, and that mothers may experience cognitive, behavioral, and emotional processes related to stuttering more intensely than fathers and may react more strongly. Important findings of this study include that mothers' level of perception of stuttering severity is higher than fathers', and that as children's communication attitude scores increase, parents tend to perceive stuttering as more severe.The study found positive and significant relationships between children's communication attitude scores and parental responses. Communication attitude scores were significantly related to cognitive, emotional, and total responses in mothers; and behavioral, emotional, and total responses in fathers. These findings indicate that as children's communication attitude becomes more negative, parental responses may increase, particularly at the emotional level. These data suggest that the relationship between parents' responses to their children's stuttering and children's communication attitude toward their own speech should be further investigated, including different variables.