Almanya'da yaşayan müslüman çocuklara yönelik hazırlanan 'Benim İslam Kitabım' (Mein Islambuch) adlı ders kitabının incelenmesi (3. sınıf örneği)
An analysis of the textbook called 'My Islam Book' (Mein Islambuch) prepared for muslim children living in Germany (3rd grade example)
  1. Tez No: 943076
  2. Yazar: AYŞE NUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Almanya, İslam Din Dersi, 3. Sınıf İslam Din Dersi Kitabı, Din Eğitimi, Benim İslam Kitabım (Mein Islambuch), Germany, Islamic religion lesson, 3rd grade Islamic religion lesson book, religious education, Mein Islambuch
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ALMANYA'DA YAŞAYAN MÜSLÜMAN ÇOCUKLARA YÖNELİK HAZIRLANAN“BENİM İSLAM KİTABIM”(MEIN ISLAMBUCH) ADLI DERS KİTABININ İNCELENMESİ (3. SINIF ÖRNEGİ) Ayşe Nur YILMAZ Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Mayıs 2025 Danışman: Prof. Dr. Süleyman AKYÜREK ÖZET Almanya'da okullarda İslam Din Eğitimi 1980'lerin sonuna doğru farklı isimlerle farklı eyaletlerde verilmeye başlanmıştır. Günümüzde İslam din dersleri, Almanya'da ilkokul birinci sınıftan itibaren okutulmaktadır. DKAB dersleri ise, Türkiye'de 4. Sınıftan itibaren okutulmaktadır. 2014 yılında düzenlenen 19. Millî Eğitim Şûrası'nda, ilkokul 1., 2. ve 3. sınıflara DKAB dersinin eklenmesi yönündeki tavsiye ile dersin birinci sınıftan itibaren verilmesi gündeme gelmiştir. Bu çalışma ile“Benim İslam Kitabım”ın (Mein Islambuch) incelenmesi sonucunda, kitabın geliştirilmesine yönelik öneriler sunulması ve Türkiye'de 3. sınıflara önerilen DKAB dersi kitabının hazırlanmasına yönelik bir kaynak oluşturulması amaçlanmıştır. Bu çalışmada, Almanya'da ilkokul 3. sınıfa giden ve İslam Din Dersi alan öğrenciler için hazırlanmış“Benim İslam Kitabım”ın biçimsel özellikleri, muhtevası, dil ve anlatımı, ayet ve hadis kullanımı, hikâye ve kıssa kullanımı, görsellerin kullanımı, öğrencileri araştırmaya teşvik etme ve günlük hayatla ilgili olma durumu gibi yönleriyle incelenmiştir. Kitapta, küçük yaştaki öğrencilerin seviyesine uygun biçimsel özellikler (yazı tipi, punto vb.) bulunmaktadır. Ayet ve Hadis ağırlıklı bir yaklaşım benimsenerek, konular kıssa ve hikâyelerle zenginleştirmiştir. Kitabın Almanya gibi çok kültürlü bir topluma uygun olarak hazırlanmış ve genellikle ele aldığımız ölçütlere uygun bir kaynak olduğu belirlenmiştir. Bazı dini kavramların açıklanmaması, değerlendirme sorularının eksikliği, güncel konulara (örneğin sosyal medya, çevre sorunları) yeterince yer verilmemesi ve görsel materyallerin yeniliklere ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
AN ANALYSIS OF THE TEXTBOOK CALLED“MY ISLAM BOOK”(MEIN ISLAMBUCH) PREPARED FOR MUSLIM CHILDREN LIVING IN GERMANY (3RD GRADE EXAMPLE) Ayşe Nur YILMAZ Erciyes University, Graduate School of Social Sciences Master Thesis, May 2025 Supervisor: Prof. Dr. Süleyman AKYÜREK ABSTRACT In Germany, Islamic religious education in schools began to be offered in different states under different names towards the end of the 1980s. Today, Islamic religion classes are taught from the first grade of primary school in Germany. In Turkey, on the other hand, DKAB (Religious Culture and Moral Knowledge) classes are taught from the 4th grade onwards. At the 19th National Education Council held in 2014, the recommendation to add a Religious Education and Religious Education course to the first, second and third grades of primary school was made and it was brought to the agenda that the course should be taught from the first grade. The aim of this study is to examine“My Islam Book”(Mein Islambuch), to provide suggestions for the improvement of the book and to create a resource for the preparation of a book for the 3rd grade DKAB course in Turkey. In this study, the formal features, content, language and expression, use of verses and hadiths, use of stories and parables, use of visuals, encouragement of student research and being relevant to daily life were analyzed in“My Islam Book”prepared for 3rd grade students in Germany. The book has formal features (font, font size, etc.) suitable for the level of young students. It adopts an approach that emphasizes verses and hadiths, and the topics are enriched with parables and stories. It was determined that the book was prepared in accordance with a multicultural society such as Germany and meets most of the criteria we considered. However, some religious concepts are not sufficiently explained, there is a lack of evaluation questions, current issues (e.g. social media, environmental problems) are not sufficiently covered and the visual materials need update.