İlkokul matematik dersinde farklılaştırılmış öğretim yöntemlerinin kullanımı hakkında sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin belirlenmesi
Determination of elementary school teachers' views on the use of differentiated teaching methods in elementary school mathematics lessons
- Tez No: 943162
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN DALAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Farklılaştırılmış Öğretim. Matematik, Fenomenoloji, Differentiated Instruction, Mathematics, Phenomenology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı, İlkokul birinci kademe de eğitim gören ilkokul öğrencilerinin matematik dersinde, farklılaştırılmış öğretim yöntemlerinin kullanımı hakkında sınıf öğretmenlerinin görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubu, farklılaştırılmış öğretim yöntemlerini matematik dersinde uygulamış ve en az beş yıllık ilkokul 1. Kademede sınıf öğretmenliği tecrübesi ölçüt olarak belirlenmiştir. Çalışma grubu seçiminde Konya İli Çumra İlçesi merkezinde bulunan devlet ilkokullarında görev yapan yedi sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmamızda nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Veri toplama sürecinde, Sınıf öğretmenlerinin matematik öğretimindeki kazanımları öğrencilere verme sürecinde farklılaştırılmış öğretim yöntemlerini kullanmaları hakkındaki görüşleri belirlenmiştir. Uzman görüşü alarak oluşturulmuş dört sorudan oluşan görüşme formu kullanılmıştır. Katılımcılara matematik öğretiminde farklılaştırılmış öğretim yöntemine ilişkin görüşleri, dersin planlama, uygulama ve değerlendirme süreçlerinde karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara buldukları çözümlerin yer aldığı dört bölümden oluşan sorular sorulmuştur. Katılımcılar görüşme formlarındaki sorular sesli olarak yöneltilmiş ve kayıt altına alınmıştır. Görüşmeler word üzerinden yazıya aktarılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre sınıf öğretmenleri farklılaştırılmış öğretimi öğrencilerinin bilişsel ve duyuşsal yönden gelişimlerini sağlamak için seçmişler. Farklı şekilde dersi sunma isteği ve öğrencilerin matematik dersine ilgilerini çekebilmek için tercih etmişlerdir. Planlama sürecinde zaman yetersizliği, müfredatın yoğun olması ve sınıf mevcudunun kalabalık olması karşılaşılan sorunlar arasında gösterilirken çözüm olarak planlamaya ekstra bir zaman ayırma, sınıflarında uygulanabilir yöntemlere yönelme, bilgi eksiklerini gidermek için eğitimlere katılıp örnek tecrübelerden yaralanmayı sunmuşlardır. Uygulama sürecinde sınıf yönetimini sağlamakta güçlükle karşılaştıklarını bu sebeple okul idaresi ve diğer öğretmen arkadaşları düzensiz olarak görülme endişesi taşıdıkları. Etkinlikleri farklılaştırmakta zorlandıkları zaman problemi yaşadıkları ve oturma düzenin sağlamakta zorlandıklarını belirtmişlerdir. Çözüm olarak Sınıflarında uygulamaya yönelik kurallar oluşturmayı, Matematik dersi dışındaki dersleri ve sınıf dışı ortamları kullanmayı ve paydaşların olumsuz yorumlarının önüne geçerek desteklerini almak için bilgilendirme çalışmaları yapmayı sunmuşlardır. Değerlendirme sürecinde farklılaştırılmış öğretime ait çok fazla değerlendirme tekniği olduğundan takip etmekte ve uygulamakta zorlandıklarını belirtmişlerdir. Çözüm olarak gözlem formlarından, akıllı telefon ve uygulamalarından yararlanarak çözüm bulmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine classroom teachers' views on the use of differentiated instruction methods in the mathematics lesson for elementary school students in the first cycle. The study group of the the research consists of classroom teachers who have implemented differentiated instruction methods in mathematics classes and have at least five years of experience in teaching at the elementary school first cycle. The study group was selected from seven classroom teachers working in public elementary schools located in the center of Çumra District, Konya Province. In this study, a qualitative research method, specifically a phenomenological design, was used. During the data collection process, we determined the views of classroom teachers regarding the use of differentiated instruction methods while delivering learning outcomes in mathematics education. A four-question interview form, created with expert opinions, was used. Participants were asked about their views on differentiated instruction methods in mathematics teaching, the problems they encountered during the planning, implementation, and evaluation processes of the lesson, and the solutions they found for these problems. The questions in the interview form were asked verbally, and the responses were recorded. The interviews were transcribed into text via Word. Content analysis was used in the data analysis. According to the findings of the research, classroom teachers chose differentiated instruction to support the cognitive and affective development of their students. They preferred it to present the lesson in different ways and to engage students' interest in mathematics. In the planning process, time constraints, the intensity of the curriculum, and overcrowded classrooms were identified as the problems encountered. As solutions, teachers proposed allocating extra time for planning, focusing on methods that can be applied in their classrooms, and attending training sessions to address knowledge gaps and benefit from example experiences. During the implementation process, teachers reported difficulties in classroom management and expressed concerns about being seen as disorganized by school administration and other colleagues. They mentioned challenges in differentiating activities and arranging seating arrangements. As solutions, they suggested creating classroom rules for implementation, using other subjects and out-of-classroom settings, and conducting informational sessions to overcome negative feedback from stakeholders and gain their support. In the evaluation process, teachers noted difficulties in following and implementing the various evaluation techniques related to differentiated instruction. As a solution, they found using observation forms and utilizing smartphones and apps to be helpful.