Dördüncü sınıf matematik dersinde kapsayıcı öğretim uygulamalarının öğrencilerin akademik başarıları, motivasyon, kaygı ve tutumlarına etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of inclusive teaching practices in fourth-grade mathematics on students' academic achievement, motivation, anxiety, and attitudes
- Tez No: 940134
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: kapsayıcı öğretim, matematik dersi, akademik başarı, kaygı, motivasyon, tutum, inclusive instruction, mathematics course, academic achievement, anxiety, motivation, attitude
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı dördüncü sınıf matematik dersinde kapsayıcı öğretim uygulamalarının öğrencilerin akademik başarı, motivasyon, kaygı ve tutumlarına etkisini araştırmaktır. Yöntem: Bu araştırma, karma araştırma yöntemlerinden açıklayıcı sıralı desen temelinde yürütülmüştür. İlk aşamada nicel veriler toplanmış, ardından bu veriler nitel verilerle desteklenerek sonuçların daha derinlemesine yorumlanması amaçlanmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Müdahale öncesinde ve sonrasında deney ve kontrol gruplarına ölçümler uygulanarak kapsayıcı öğretim uygulamalarının etkisi değerlendirilmiştir. Nitel boyutta ise olgubilim deseni benimsenmiş; deney grubundaki 13 öğrenci ve sınıf öğretmeniyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca süreç boyunca araştırmacı günlüğü tutulmuş ve öğretmenle düzenli görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu çok aşamalı örnekleme yöntemiyle belirlenmiş; ilk olarak kolay ulaşılabilirlik temelinde Bingöl il merkezinde bulunan bir devlet ilkokulu seçilmiş, ardından dezavantajlı öğrenci yoğunluğu yüksek bir sınıf belirlenmiştir. Veriler etik kurallar çerçevesinde toplanmış; nicel veriler uygun istatistiksel analizlerle, nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle temalar ve alt temalar halinde çözümlenmiştir. Bulgular: Araştırma bulguları, kapsayıcı öğretim uygulamalarının öğrencilerin akademik başarı, kaygı, motivasyon ve tutumları üzerinde önemli ve olumlu etkiler sağladığını göstermektedir. Nicel analizler, uygulama sonrasında öğrencilerin başarı puanlarında anlamlı artış, kaygı düzeylerinde azalma ve motivasyon ile tutumlarında belirgin bir iyileşme olduğunu ortaya koymuştur. Öğrencilerin özellikle grup çalışmaları ve bireysel destekler sayesinde derse katılımı artmıştır. Nitel bulgular ise öğrencilerin, kapsayıcı öğretimin daha fazla destek ve esneklik sunduğunu düşündüklerini, bireysel ihtiyaçlarının dikkate alındığını ve bu durumun öğrenme süreçlerini olumlu etkilediğini göstermiştir. Öğretmen, her öğrenci için özelleştirilmiş yaklaşımlar geliştirdiğini ve öğrencilerin güçlü yönlerini keşfetmelerine yardımcı olduğunu ifade etmiştir. Öğrencilerin özgüven kazandığı, problem çözme becerilerinde ilerleme gösterdiği ve iş birliği kültürünün sınıfta geliştiği gözlemlenmiştir. Sonuçlar: Elde edilen sonuçlar, kapsayıcı öğretim uygulamalarının öğrencilerin öğrenme süreçlerine aktif katılımını desteklediğini, akademik ve duyuşsal gelişimlerine katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Öğrencilerin bireysel farklılıklarına duyarlı öğretim yaklaşımları, onların özgüven kazanmalarını, derse karşı olumlu tutum geliştirmelerini ve akademik başarılarını artırmalarını sağlamıştır. Bu doğrultuda, kapsayıcı öğretim uygulamalarının yaygınlaştırılması, öğretmenlerin bu alanda mesleki gelişimlerinin desteklenmesi ve farklılaştırılmış öğretim materyallerinin kullanımının teşvik edilmesi önerilmektedir. Ayrıca, benzer uygulamaların farklı branşlarda ve kademelerde de değerlendirilmesi, kapsayıcı öğretimin etkililiğine dair literatürü zenginleştirecektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effects of inclusive teaching practices in fourth-grade mathematics lessons on students' academic achievement, motivation, anxiety, and attitudes. Method: This study employed a mixed methods approach with an explanatory sequential design. Quantitative data were collected first, followed by qualitative data to deepen the interpretation. The quantitative phase used a quasi-experimental pretest-posttest control group design to assess the program's effectiveness. In the qualitative phase, a phenomenological design was applied, conducting semi-structured interviews with 13 experimental group students and their teacher. A researcher's journal and regular teacher interviews were maintained throughout. The sample was selected via multi-stage sampling: a publicly accessible primary school in Bingöl was chosen first, then a classroom with many disadvantaged students was purposefully selected. Data collection adhered to ethical standards; quantitative data were analyzed statistically, while qualitative data underwent content analysis and were organized into themes and subthemes. Findings: The research findings indicate that inclusive teaching practices have significant and positive effects on students' academic achievement, anxiety, motivation, and attitudes. Quantitative analyses revealed a statistically significant increase in students' achievement scores, a reduction in anxiety levels, and marked improvements in motivation and attitudes following the implementation of the intervention. Notably, student engagement in the lessons increased, particularly through group work and individualized support. Qualitative data further demonstrated that students perceived inclusive education as providing greater support and flexibility, with their individual needs being acknowledged, which positively influenced their learning processes. The teacher reported developing tailored approaches for each student and facilitating the discovery of their strengths. Observations also indicated that students gained self-confidence, progressed in problem-solving skills, and that a culture of collaboration was fostered within the classroom. Conclusion: The obtained results demonstrate that inclusive teaching practices support students' active participation in learning processes and contribute to their academic and affective development. Instructional approaches that are sensitive to students' individual differences have facilitated the enhancement of their self-confidence, the development of positive attitudes toward the course, and the improvement of their academic achievement. Accordingly, it is recommended that inclusive teaching practices be expanded, teachers' professional development in this area be supported, and the use of differentiated instructional materials be encouraged. Furthermore, evaluating similar practices across different subjects and educational levels would enrich the literature on the effectiveness of inclusive education.