Gürültünün frekans rampaları ile oluşan işitsel kortikal N1 cevabı üzerindeki etkisinin araştırılması
İnvestigation of the effect of noise on the auditory cortical N1 response evoked by frequency ramps
  1. Tez No: 943201
  2. Yazar: ELİF ALPASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YARALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Frekans rampası, işitsel kortikal N1, gürültü, frekans değişimi, Frequency ramp, auditory cortical N1, noise, frequency change
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Literatürdeki çalışmalar gürültünün kortikal cevapların amplitüd ve/veya latansları üzerindeki etkisini göstermektedir. Bu etki uyaranların spektro-temporal özelliklerine (örneğin frikatif özelliği/periodisite özelliği, sesin zarf özellikler vb.), gürültü türüne (kesintili gürültü, devamlı gürültü, babble gürültüsü), sinyal gürültü oranına (SGO,artan/azalan SGO oranları) ve bunların arasındaki etkileşimlere göre değişmektedir.Spektro-temporal özelliklerin akustik değişim cevapları gürültüde kaydedildiğinde sonuçları nasıl etkilediği sıklıkla incelenen bir konu olmamıştır. Bu bakımdan çalışmada farklı frekans aralıkları içeren 4 farklı frekans rampası uyaranı ile oluşan akustik değişim N1 cevabı sessiz ve gürültü içerisinde elde edilmiş, rampa özelliklerindeki farklılığın gürültünün bu cevap üzerindeki etkisini nasıl modüle ettiği incelenmiştir. Normal işitmeye sahip 18-35 yaş arası 20 katılımcıya (10 Kadın, 10 Erkek) sessiz,+5 SGO,+10 SGO ortamında 900-2400Hz, 900-2700Hz,900-3000Hz,900-3300Hz uyaranları sunulmuş, kortikal N1 cevabı kaydedilmiştir. Yapılan analizlerde her bir uyaranın kendi içinde gürültüde amplitüdler azalmış, latanslar sadece 900-2400 Hz uyaranında uzamıştır. Frekans rampları ile oluşturulan uyaranlar arasında frekans değişimi arttıkça latans ve amplitüdlerde değişim olmamıştır. Sessiz koşulda kullanılan 4 farklı uyaranın N1 latans (p=0,329), ve N1P2 amplitüd (p=0,103),+5 SGO koşulunda kullanılan 4 farklı uyaranın N1 latans (p=0,106), ve N1P2 amplitüd (p=0,854),+10 SGO koşulunda kullanılan 4 farklı uyaran için N1 latans (p=0,501), ve N1P2 amplitüd (p=0,577) anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>.05). Bu durum kullanılan frekans değişiminin yeterli olmaması ile alakalı olabilir. Uyaranlar gürültü içerisinden verildiklerinde N1P2 amplitüd azalma miktarları bütün uyaranlarda benzer olarak elde edilmiştir. Yani, bizim çalışmamızda elde edilen sonuçlarda kullanılan uyaranlardaki frekans değişikliğinin fazla olması (bu bakımdan rampa eğiminin yüksek ve değişimin hızlı olması) bu değişiklik ile oluşan cevabın gürültüden etkilenmesini amplitüd açısından azaltmamıştır.
Özet (Çeviri)
Studies in the literature show the effect of noise on the amplitude and latencies of cortical responses. This effect varies depending on the spectral-temporal characteristics of the stimuli (such as fricative features/periodicity features, envelope characteristics of sound, etc.), type of noise (intermittent noise, continuous noise, babble noise), signal-to-noise ratio (SNR, increasing/decreasing SNR ratios), and the interactions between them. However, the effect of these spectral-temporal characteristics on acoustic change responses in noise has not been a commonly explored topic. In this regard, the study investigated the effect of the frequency ramp properties on the cortical N1 response evoked by four different frequency ramp stimuli with different frequency ranges, obtained in both silent and noisy conditions. The study explored how the differences in ramp characteristics modulate the effect of noise on this response. A total of 20 participants with normal hearing (10 women, 10 men), aged 18-35, were presented with ramp stimuli of 900-2400Hz, 900-2700Hz, 900-3000Hz, and 900-3300Hz in silent, +5 SNR, and +10 SNR conditions, and cortical N1 responses were recorded. The analysis showed that, within each stimulus, the amplitudes decreased in noise, and latencies were only prolonged for the 900-2400 Hz stimulus. There was no change in latencies and amplitudes as the amounth of frequency change increased. No significant difference was found in N1 latency (p=0.329), and N1P2 amplitude (p=0.103) of 4 different stimuli used in the silent condition, in N1 latency (p=0.106), and N1P2 amplitude (p=0.854) of 4 different stimuli used in the +5 SGO condition, and in N1 latency (p=0.501), and N1P2 amplitude (p=0.577) of 4 different stimuli used in the +10 SGO condition (p>.05).This could be related to the insufficient amounth of frequency change used. When stimuli were presented in noise, the N1P2 amplitude reduction was similar across all stimuli. In other words, increased frequency change in the stimuli (with a higher ramp slope and more rapid change) did not reduce the effect of the noise on the response in terms of amplitude.