Sıra tabanlı strateji oyunlarında ideoloji aktarımı: Civilization 6 örneği
Ideology transference in turn-based strategy games: The case of civilization 6
- Tez No: 943241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN SEPETCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Digital Games, Civilization VI, Ideology, Governments, Culture Industry, Media, Political Simulation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez çalışması, dijital oyunların sadece eğlence amacıyla tüketilen içerikler olmaktan ziyade, ideolojik yapıları simüle eden ve egemen toplumsal değerleri yeniden üreten dijital medya ürünü olduğunu savunmaktadır. Araştırmada, strateji tabanlı bir tarih ve siyaset simülasyonu olan Civilization VI oyunu üzerinden demokrasi, faşizm ve komünizm gibi farklı yönetim biçimlerinin oyun mekanikleri içinde nasıl temsil edildiği analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında, oyunda yer alan politika kartları, zafer yolları ve yönetim sistemleri incelenerek, bu unsurların oyuncunun karar alma süreçleri üzerindeki olası etkileri değerlendirilmiştir. Dijital oyunların kültür endüstrisinin bir parçası olarak bireyin politik bilinç, ideolojiye maruz kalma biçimi ve toplumsal normlara yaklaşımı üzerinde nasıl bir rol oynadığı sorgulanmıştır. Kuramsal temelde Louis Althusser'in“ideolojik aygıtlar”yaklaşımı ile Frankfurt Okulu'nun kültür endüstrisi kavramı çerçevesinde dijital oyunlar, birer ideolojik temsil alanı olarak ele alınmıştır. Bu bağlamda çalışma, dijital oyunların birey ve toplum düzeyinde ideolojik etkiler yaratabileceğini göstermeyi amaçlamaktadır. Bu analizde, özellikle Louis Althusser'in“ideolojik aygıtlar”kuramı ile Frankfurt Okulu'nun“kültür endüstrisi”kavramlarına yer verilmesinin temel nedeni, dijital oyunların yalnızca içerik düzeyinde değil, yapısal olarak da ideoloji üretme işlevini açıklayabilmektir. Yapılan analizler sonucunda, Civilization VI oyununda yer alan demokrasi, faşizm ve komünizm ideolojilerine bağlı politika kartlarının, destekledikleri zafer yolları aracılığıyla oyuncuya farklı stratejik yönelimler sunduğu görülmüştür. Demokrasi kartlarının bilimsel ve kültürel zaferleri teşvik ettiği, faşist kartların askeri üstünlük ve savunma temelli ilerlemeleri desteklediği, komünist kartların ise üretim ve kolektif kalkınma ile ilgili yapılar sunduğu belirlenmiştir. Bu yapıların oyuncunun karar alma süreçlerini ve ideolojik tercihlerini oyun içi deneyimler aracılığıyla şekillendirme olasılığı ortaya konulmuş, oyun dinamiklerinin yalnızca eğlence değil, aynı zamanda siyasi ideolojilerin temsiline dair simgesel anlamlar taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler : Dijital Oyunlar, Civilization VI, İdeoloji, Yönetim Biçimleri, Kültür Endüstrisi, Medya, Siyasi Simülasyon.
Özet (Çeviri)
This thesis argues that digital games are not just content consumed for entertainment purposes, but rather digital media products that simulate ideological structures and reproduce social values. The study analyzes how different forms of government such as democracy, fascism and communism are represented in game mechanics through the game Civilization VI, a strategy-based history and politics simulation. Within the scope of the study, the policy cards, victory paths and management systems in the game were examined and the effects of these elements on the player's decision-making processes were evaluated. It was questioned how digital games, as part of the culture industry, play a role in the individual's political consciousness, exposure to ideology and approach to social norms. In terms of theoretical foundations, digital games were considered as areas of ideological representation within the framework of Louis Althusser's“ideological devices”approach and the Frankfurt School's concept of culture industry. In this context, the study aims to show that digital games can create ideological effects on the individual and society. The main reason why Louis Althusser's theory of“ideological devices”and the Frankfurt School's“culture industry”concepts are included in this analysis is to explain the ideology-producing function of digital games not only at the content level but also structurally. As a result of the analysis, it was seen that the policy cards related to the ideologies of democracy, fascism and communism in the game Civilization VI offered different strategic orientations to the player through the victory paths they supported. It was determined that democracy cards encouraged scientific and cultural victories, fascist cards supported military superiority and defense based advances, and communist cards offered structures related to production and collective development. It was revealed how these structures shaped the player's decision-making processes and ideological preferences in-game experience, and it was concluded that the game dynamics were not only fun, but also symbolic meanings regarding the representation of political ideologies.