Kayseri Halkevi ve faaliyetleri
Kayseri Public Center and its activities
- Tez No: 943242
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN SARIYAR SEZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kayseri, Halkevleri, CHP, Halkçılık, Eğitim, Tarih, Halk odaları, Kayseri, People'sHouses, CHP, Populism, Education, History, People's Chambers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
1930 senesinde vatandaşlar inkılâp hareketlerinin ve yenilik çalışmalarının insanlara ulaşamadığının farkına varmıştır. Bu durum karşısında Cumhuriyet Halk Partisi tarafından halkevlerinin açılması yönünde karar alınmıştır. 19 Şubat 1932 tarihinde açılmış olan 14 halkevi kısa zaman içerisinde sayı olarak artmıştır. Halkevleri toplumun eksik yönlerini gidermeye çalışmış ve bu konuda büyük bir fayda sağlamıştır. Mustafa Kemal Atatürk tarafından açılan halkevleri mili irade ve mili bilincinde gelişmesi yönünde yapılanmıştır. Atatürk devrimleri halka anlatılmaya çalışılmış ve bu konuda önemli çalışmalar sürdürülmüştür. Halkçılık ilkesi doğrultusunda doğan halkevleri insanları geleceğe hazırlama açısından da önemli bir yer tutmuştur. Kayseri Halkevi insanları sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda geliştirmenin yanı sıra eğitimli aydın insan seviyesine ulaştırmayı amaçlamıştır. Kayseri Halkevi gerek kuruluş amacı gerek faaliyet açısından toplumu kucaklamış ve topluma faydalı bir kurum haline getirilmiştir. Bu çalışmada Halkevleri hakkında genel bir bilgi verildikten sonra Kayseri Halkevi üzerinde durulmuştur. Öncelikli olarak Kayseri Halkevi hakkında ulaşılacak kaynaklar taranmış ve gözden geçirilmiştir. Bu Halkevi tarafından çıkarılan kitap ve yayınlar incelenmiştir. Ayrıca Başbakanlık Cumhuriyet Arşivinden belgeler taranmış ve Kayseri Halkevi ile ilgili tezler ve makaleler okunmuştur. Kayseri Halkevinin oluşumu ve şubeleri ayrı bir şekilde ele alınıp açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In 1930, citizens realized that revolution arymovementsandinnovationscould not reachthepeople. Intheface of thissituation, the Republican People's Partymade a decision to open community centers. The 14 community centers opened on February 19, 1932 increased in number in a short time. Community centers tried to eliminate the deficiencies of the society and provided great benefits in this regard. Community centers opened by Mustafa Kemal Atatürk were structured in order to develop the national will and national consciousness. Atatürk's revolutions were tried to be explained to the people and important works were carried out in this regard. Community centers, which were born in line with the principle of populism, also had an important place in terms of preparing people for the future. Kayseri Community Center aimed to develop people socially, culturally and economically as well as to reach the level of educated and en lightened people. Kayseri Community Center embraced the society in terms of bo thitses tablishment purpose and its activities and became a beneficial institution for the society. In this study, after giving general information about Community Centers, Kayseri Community Center was focused on. First of all, the sourcesto be reached about Kayseri Community Center were scanned and reviewed. The books and publication spublished by this People's House were examined. In addition, documents from the Prime Ministry Republic Archives were scanned and the ses and articles about the Kayseri People's House were read. The formation of the Kayseri People's House and its branches were discussed and explained separately.