Online alışveriş deneyiminin algılanan fayda ve risk üzerindeki etkisi
The effect of online shopping experience on perceived benefit and risk
- Tez No: 943299
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN GAVCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Online Alışveriş Deneyimi, Algılanan Fayda, Algılanan Risk, Tüketici Davranışları, Online Shopping Experience, Perceived Benefit, Perceived Risk, Consumer Behaviour
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmada online alışveriş deneyiminin algılanan fayda ve algılanan risk üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca araştırma kapsamında katılımcıların demografik özelliklerine göre online alışveriş deneyimi, algılanan fayda ve algılanan risk değişkenlerinin anlamlı fark gösterip göstermediği de incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda literatürde yer alan çalışmalardan çıkarımlarla bir model oluşturulmuştur. Oluşturulan modeli test edebilmek için 28.03.2024-22.05.2024 tarihleri arasında gönüllülük esasına dayalı olarak Muğla ilinde yaşayan 436 tüketiciye anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Toplanan veriler SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında sözü edilen değişkenlere ilişkin faktör analizi, güvenilirlik analizi, normal dağılım testi, regresyon analizi, korelasyon analizi, t-testi ve ANOVA testi uygulanmıştır. Korelasyon analizi neticesinde değişkenler arasında orta düzeyde ilişkilerin olduğu saptanmıştır. Ayrıca araştırmada elde edilen sonuçlara göre online alışveriş deneyiminin algılanan risk ve algılanan fayda üzerinde etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Online alışveriş deneyimi, algılanan fayda ve algılanan risk değişkenlerinin katılımcıların demografik özelliklerine göre anlamlı fark gösterdiği de belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of online shopping experience on perceived benefit and perceived risk. In addition, it is also examined whether online shopping experience, perceived benefit and perceived risk variables show a significant difference according to the demographic characteristics of the participants. For this purpose, a model has been created with the inferences from the studies in the literature. In order to test the model, a survey was conducted on 436 consumers living in Muğla province on a voluntary basis between 28.03.2024-22.05.2024. The collected data were analyzed with SPSS 22.0 program. Factor analysis, reliability analysis, normal distribution test, regression analysis, correlation analysis, t-test and ANOVA test were applied for the variables mentioned in the research. As a result of the correlation analysis, it was determined that there were moderate relationships between the variables. In addition, according to the results obtained in the study, it was determined that online shopping experience has an effect on perceived risk and perceived benefit. It was also determined that online shopping experience, perceived benefit and perceived risk variables showed a significant difference according to the demographic characteristics of the participants. Some suggestions were made according to the results obtained.