Türkiye ve Litvanya'daki mülteci eğitiminin karşılaştırılması ve mesleki gelişim programı önerisi
Comparison of refugee education in Turkiye and Lithuania and a proposal of professional development program
- Tez No: 943336
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM ARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Litvanya, Eğitim politikaları, Mülteci eğitimi, Entegrasyon, Çok kültürlü eğitim, Öğretmen eğitimi, Mesleki gelişim, Turkiye, Lithuania, Education policies, Refugee education, Integration, Multicultural education, Teacher training, Professional development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Amaç: Bu çalışma, mülteciler ve mülteci eğitimi konusunda sınırlı deneyime sahip olan Litvanya ile konuya ilişkin daha uzun süreli bir deneyime sahip Türkiye'deki mülteci eğitimi uygulamalarını, öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda karşılaştırarak, elde edilen bulgular doğrultusunda mülteci eğitimi için öğretmenlere yönelik mesleki gelişim programı geliştirmektir. Yöntem: Araştırmada nitel bir yaklaşım benimsenmiş ve iç içe geçmiş tekli durum çalışması deseni kullanılmıştır. Veriler, her iki ülkede eğitimcilere yönelik yarı yapılandırılmış görüşmeler, eğitim politikalarının incelenmesi yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın Türkiye ayağında ölçüt örnekleme ve maksimum çeşitlilik örnekleme kullanılırken, Litvanya ayağında kartopu örnekleme kullanılmıştır. Toplanan veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. İçerik analizinde gerekli kodlamalar yapılmış ortaya çıkan tema ve kategorilerle anlamlı bir veri seti elde edilmiştir. Elde edilen bulgular araştırma sorularına yanıt verecek şekilde değerlendirilerek raporlaştırılmıştır. Bulgular: Araştırma bulguları, Türkiye ve Litvanya'daki mülteci eğitim politikaları ve uygulamaları arasında önemli farklılıklar olduğunu göstermektedir. Türkiye dil bariyerleri ve kültüre uyumsuzluk gibi sorunlarla mücadele ederken, Litvanya entegrasyon ve toplum kabulü konusunda zorluklar yaşamaktadır. Her iki ülkeden elde edilen bulgular da öğretmen eğitimi ve kapsayıcı eğitim çerçevelerine duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Sonuç ve Öneriler: Çalışmada, her iki bağlam için mülteci eğitiminin ihtiyaçlarına yönelik özelleştirilmiş öğretmen eğitim programlarının geliştirilmesinin kritik olduğu sonucuna varılmıştır. Öneriler arasında çok dilli ve çok kültürlü müfredatların geliştirilmesi, mülteci eğitimine yönelik devlet desteğinin artırılması ve ailelere yönelik eğitim faaliyetleri gibi öneriler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to compare refugee education practices in Lithuania, which has limited experience on refugees and refugee education, and Turkiye, which has longer experience on the subject, based on teachers' views. The main objective of the study is to develop professional development program for teachers for refugee education in line with the findings obtained. Method: The study adopted a qualitative approach and utilized a nested single case study design. Data were collected through semi-structured interviews with educators in both countries, analysis of educational policies. While criterion sampling and maximum variation sampling were used in Turkey, snowball sampling was used in Lithuania. The collected data were subjected to content analysis. Necessary coding was done in the content analysis and a meaningful data set was obtained with the emerging themes and categories. The findings were evaluated and reported in a way to answer the research questions. Results: The research findings show that there are significant differences between refugee education policies and practices in Turkey and Lithuania. While Turkey struggles with issues such as language barriers and cultural incompatibility, Lithuania faces challenges in integration and community acceptance. Findings from both countries emphasize the need for teacher training and inclusive education frameworks. Conclusion and Suggestions: The study concludes that it is critical to develop teacher training programs tailored to the needs of refugee education in both contexts. Recommendations include the development of multilingual and multicultural curricula, increased government support for refugee education, and educational activities for families.