Türkiye'de yükseköğrenim gören uluslararası öğrencilerin psikolojik, sosyokültürel ve akademik uyumu
Psychological, socio-cultural, and academic adaptation of international students in higher education in Turkey
- Tez No: 943337
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM ARI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Öğrenciler, Akademik Uyum, Psikolojik Uyum, Sosyokültürel Uyum, Yükseköğrenim, Kültürleşme, International Students, Academic Adaptation, Psychological Adaptation, Sociocultural Adaptation, Higher Education, Acculturation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Amaç: Günümüzde eğitim almak için yurtdışına seyahat edilmesi normal bir durum olmuştur. Birçok ülke için bu, gelir elde etmenin yanı sıra kültürlerini ve dillerini yaymanın başka bir yolu haline gelmektedir. Her yıl milyonlarca öğrenci yurt dışında öğrenim görmek üzere kendi ülkelerinden ayrılmakta ve sayıları artmaya devam etmektedir. Bu çalışmanın amacı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin farklı bölümlerinde yükseköğrenim gören uluslararası öğrencilerin psikolojik, sosyokültürel ve akademik uyumlarını incelemek ve bu uyum sürecine dönük algılarını belirlemektir. Yöntem: Uluslararası öğrencilerin uyumuna odaklanılan bu araştırma çeşitleme bir karma araştırmadır. Uluslararası öğrencilerin sosyokültürel, akademik ve psikolojik sorunlarını tespit etmek amacıyla hazırlanan ölçekler, Eskişehir Osmangazi Üniversitesindeki 2485 yabancı uyruklu öğrencilere uygulanıp, istatistik teknikleri yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel kısmında üniversite öğrencileri ile yarı yapılandırılmış soru formları üzerinden yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçları, öğrencilerin demografik özelliklerinin, özellikle eğitim düzeyi ve bölgesel kökenlerinin, uyum süreçleri üzerinde belirgin etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle, sosyokültürel uyumun, akademik prensipler, üniversitedeki sosyokültürel uyum ve akademik yaşantı gibi alt boyutlar üzerinde negatif bir etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Kültürel benzerlikler ve Türkçe bilgisi, uyum sürecini kolaylaştıran önemli faktörler olarak öne çıkmıştır. Akademik uyum konusunda, öğrencilerin eğitim sistemine yönelik eleştirileri alınması gerektiği paylaşılmıştır. Psikolojik uyum sürecinde ise yalnızlık hissi ve stresin sosyal etkinliklerle aşılması dikkat çekicidir. Sonuç ve Öneriler: Nicel araştırma bulguları, uluslararası öğrencilerin adaptasyon süreçlerinin, hem akademik hem de sosyal perspektiflerden ele alınması gerektiğinin altını çizmektedir. Nitel araştırma bulguları uluslararası öğrencilerin uyum süreçlerine yönelik daha kapsamlı destek programlarının geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Özellikle akademik ve psikolojik destek hizmetlerinin artırılması, öğrencilerin uyum süreçlerini hızlandırabilir ve eğitim deneyimlerini iyileştirebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Nowadays, traveling abroad for educational purposes has become a common phenomenon. For many countries, this not only serves as a source of income but also as a way to promote their culture and language. Every year, millions of students leave their home countries to pursue education abroad, and this number continues to increase. The aim of this study is to examine the psychological, sociocultural, and academic adaptation of international students studying in various departments at Eskişehir Osmangazi University, and to determine their perceptions regarding this adaptation process. Method: This research, which focuses on the adaptation of international students, is a convergent parallel mixed-methods study. In order to identify the sociocultural, academic, and psychological challenges faced by international students, several scales were developed and administered to 2,485 international students studying at Eskişehir Osmangazi University. The quantitative data were analyzed using statistical techniques. In the qualitative part of the study, face-to-face interviews were conducted with university students. Findings: The findings revealed that students' demographic characteristics, especially education level and regional background, significantly influence their adaptation processes. It was observed that sociocultural adaptation had a negative effect on subdimensions such as academic principles, sociocultural adjustment at the university, and academic life. Cultural similarities and Turkish language proficiency emerged as key facilitators of the adaptation process. In terms of academic adaptation, students' criticisms regarding the education system should be taken into account. Regarding psychological adaptation, feelings of loneliness and stress were noted, and it was observed that participation in social activities helps alleviate these issues. Conclusion and Recommendations: The quantitative findings highlight the importance of addressing international students' adaptation processes from both academic and social perspectives. The qualitative findings emphasize the need to develop more comprehensive support programs for international students. In particular, enhancing academic and psychological support services could accelerate their adaptation and improve their overall educational experience.