Sendromik olmayan otozomal resesif işitme kayıplarından sorumlu genlerin yeni nesil dizileme yaklaşımı ile araştırılması
Investigation of genes responsible for non-syndromic autosomal recessive hearing loss with next generation sequencing approach
  1. Tez No: 943360
  2. Yazar: GAMZE ZEHİR KIRKBİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN KALAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme kaybı, sendromik olmayan işitme kaybı, tüm ekzom dizileme, Hearing loss, non-syndromic hearing loss, whole exome sequencing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
İşitme kaybı, tüm yaş gruplarını etkileyebilen en yaygın duyusal bozukluklardan biridir. Konjenital işitme kayıpları 1000 doğumda bir görülmektedir. İşitme kayıplarının yaklaşık %50'sinden fazlası genetik faktörlere, kalan kısmı ise çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Genetik faktörlerin sorumlu olduğu işitme kayıplarının yaklaşık %70'ini sendromik olmayan işitme kayıpları oluşturmaktadır. Sendromik olmayan doğumsal işitme kayıplarının yaklaşık %70-80'i otozomal resesif, %20'si otozomal dominant, yaklaşık %2'si X'e bağlı ve %1'den azı da mitokondriyel kalıtım göstermektedir. Sendromik olmayan otozomal resesif işitme kaybından sorumlu 114 lokus tanımlanmış ve bu lokusların 23'ündeki sorumlu gen henüz bilinmemektedir. Sendromik olmayan otozomal dominant işitme kaybından sorumlu ise 82 lokus tanımlanmış ve bu lokusların 15'indeki sorumlu gen henüz bilinmemektedir. İşitme kaybının genetik etiyolojisini aydınlatma sürecine katkı sağlamayı amaçlayan bu tez çalışması kapsamında, dördü otozomal resesif (TR-15, TR-37, TR-33, TR-59) ve biri otozomal dominant (TR-16) kalıtım gösteren sensörinöral işitme kayıplı toplam beş ailede tüm ekzom dizileme yaklaşımı ile sorumlu genetik etiyoloji araştırıldı. TR-37 nolu ailede işitme kaybı ile ilişkilendirilmiş olan GPSM2 geni üzerinde daha önce rapor edilmiş olan c.1093C>T (p.Arg365*) varyasyonu homozigot olarak belirlendi. TR-15 ve TR-33 nolu ailelerde ise daha önce işitme kaybı ile ilişkilendirilmiş olan sırasıyla TBC1D24 ve EPS8L2 genleri üzerinde sırasıyla c.889C>T (p.Arg297Cys) ve c.1921delG (p.Ala641Profs*13) olmak üzere iki yeni varyasyon homozigot olarak belirlendi. TR-59 ve TR-16 nolu ailelerde ise daha önce işitme kaybı ile ilişkilendirilmemiş olan sırasıyla DLGAP2 geni üzerinde homozigot c.2554G>A (p.Ala852Thr) varyasyonu ve PHTF2 geni üzerinde heterozigot c.2141T>G (p.Leu714Arg) varyasyonu ailelerdeki genetik etiyolojiyi için en güçlü adaylar olarak belirlendi. Özetle, beş ailede sensörinöral işitme kaybının genetik etiyolojisini aydınlatmaya yönelik olarak yürütülen bu tez çalışması kapsamında bir ailede bilinen bir varyasyon, iki ailede bilinen genler üzerinde iki yeni varyasyon tanımlanırken iki ailede işitme kaybı ile ilişkili olabilecek iki güçlü aday gen belirlendi.
Özet (Çeviri)
Hearing loss is one of the most common sensory disorders that can affect all age groups. Congenital hearing loss is seen in 1 in 1000 births. More than 50% of hearing loss is due to genetic factors, while the rest is due to environmental factors. Approximately 70% of the hearing loss caused by genetic factors is non-syndromic hearing loss. Approximately 70-80% of non-syndromic congenital hearing loss is autosomal recessive, 20% is autosomal dominant, approximately 2% is X-linked, and less than 1% is mitochondrial inherited. Up to date, 114 loci have been identified as responsible for non-syndromic autosomal recessive hearing loss, and the gene responsible for 23 of these loci is not yet known. Similarly, 82 loci have been identified as responsible for non-syndromic autosomal dominant hearing loss, and the gene responsible for 15 of these loci is not yet known. In this thesis study, which aims to contribute to the elucidation of the genetic etiology of hearing loss, the responsible genetic etiologies were investigated in a total of five families with sensorineural hearing loss, four of which were autosomal recessive (TR-15, TR-37, TR-33, TR-59) and one of which was autosomal dominant (TR-16). In family TR-37, the previously reported c.1093C>T (p.Arg365*) variation on the GPSM2 gene, which has been associated with hearing loss, was determined as homozygous. In families TR-15 and TR-33, two new variations, c.889C>T (p.Arg297Cys) and c.1921delG (p.Ala641Profs*13), were determined as homozygous on the TBC1D24 and EPS8L2 genes, which have been previously associated with hearing loss, respectively. In families TR-59 and TR-16, the homozygous c.2554G>A (p.Ala852Thr) variation on the DLGAP2 gene and the heterozygous c.2141T>G (p.Leu714Arg) variation on the PHTF2 gene, which have not been previously associated with hearing loss, were determined as the strongest candidates for the genetic etiology in the families. In summary, within the scope of this thesis study conducted to elucidate the genetic etiology of sensorineural hearing loss in five families, a known variation was identified in one family, two new variations on known genes were identified in two families, and two strong candidate genes that may be associated with hearing loss were identified in two families.