Suriye'nin İdlib ili ve çevresinde bitki paraziti nematod türlerinin araştırılması
Study of plant-parasitic nematode species in and around the Syrian Ivdfdxc dlib governorate
  1. Tez No: 943390
  2. Yazar: ABDALRAHIM ABDALLAH HAJ MWSSA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL ELEKCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki paraziti nematod, Fauna, Dağılış, Suriye, İdlib, Plant parasitic nematodes, Faunistic, Distribution, Syria, İdlib
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma kapsamında Suriye'nin İdlib ilindeki (Ruj ovası- Arihah, Teftnaz ve Binnish ilçeleri) çeşitli tarım alanlarında bulunan bitki paraziti nematod türleri ve dağılış alanlarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, 2023 Nisan-Mayıs aylarında 111 adet, 2024 Ocak-Şubat aylarında ise 91 adet olmak üzere toplam 202 toprak örneği toplanmıştır. Alınan toprak örneklerinden“Baermann huni yöntemi”nin modifiye edilmiş versiyonu olan“Petri yöntemi”kullanılarak nematodlar elde edilmiştir. Bitki paraziti nematodların daimi preparatları hazırlanarak, ölçüm ve teşhisleri yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda Nematoda şubesinden 2 sınıf, 3 takım, 10 familya, 11 alt familya, 15 cins içinde sınıflandırılan 27 bitki paraziti nematod türü saptanmıştır. Teşhis edilen türlerden 19 tür; Amplimerlinius magnistylus, Coslenchus turkeyensis, Helicotylenchus conicephalus, Helicotylenchus digonicus, Helicotylenchus tunisiensis, Merlinius brevidens, Merlinius microdorus, Neothada cancellata, Paratrophurus acristylus, Paratylenchus hamatus, Paratylenchus nainianus, Paratylenchus sheri, Rotylenchus (Pleciorotylenchus) striaticeps, Pratylenchus gibbicaudatus, Rotylenchulus macrodoratus, Rotylenchus cypriensis, Trophurus impar, Tylenchorhynchus brassicae ve Tylenchorhynchus huesingi Suriye nematod faunası için yeni kayıt niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to identify the plant-parasitic nematode species and their distribution areas in agricultural fields across Idlib province (Ruj Plain - Arihah, Teftnaz, and Binnish districts). A total of 202 soil samples were collected, with 111 samples taken in April-May 2023 and 91 samples collected in January-February 2024. Plant-parasitic nematodes were extracted using a modified version of the“Baermann funnel method,”specifically the“Petri method.”Permanent slides of the nematodes were prepared, followed by measurements and identification. The study identified 27 plant-parasitic nematode species belonging to 2 classes, 3 orders, 10 families, 11 subfamilies, and 15 genera. Among the identified species, the following 19 species are newly recorded for the nematode fauna of Syria. These species are Amplimerlinius magnistylus, Coslenchus turkeyensis, Helicotylenchus conicephalus, Helicotylenchus digonicus, Helicotylenchus tunisiensis, Merlinius brevidens, Merlinius microdorus, Neothada cancellata, Paratrophurus acristylus, Paratylenchus hamatus, Paratylenchus nainianus, Paratylenchus sheri, Rotylenchus (Pleciorotylenchus) striaticeps, Pratylenchus gibbicaudatus, Rotylenchulus macrodoratus, Rotylenchus cypriensis, Trophurus impar, Tylenchorhynchus brassicae ve Tylenchorhynchus huesingi.