Uzaktan çalışma modelinin örgütsel bağlılıkla ilişkisi: Türkiye'de bilişim sektöründe bir araştırma
The relationship between the remote working model and organizational commitment: A research in the IT sector in Turkey
- Tez No: 943389
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KASIMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan çalışma, örgütsel bağlılık, bilişim sektörü, hibrit çalışma modeli, esnek çalışma, iş-yaşam çatışması, Remote work, organizational commitment, IT sector, hybrid working model, flexible working, work life conflict
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı, uzaktan çalışma modelinin örgütsel bağlılıkla ilişkisini incelemektir. Bu amaçla Türkiye'de bilişim sektöründe bir araştırma yapılmıştır. Türkiye'deki bilişim sektöründe çalışan 398 katılımcıya Uzaktan Çalışma Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeğinden oluşan bir anket uygulanmıştır. Sonuçlar, yapısal eşitlik modeli ve genelleştirilmiş lineer model yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Yapısal eşitlik modeli analiz sonuçlarına göre, çalışanların işle ilgili niteliklerinden hiyerarşik pozisyon, toplam iş tecrübesi ve uzaktan çalışma sıklığı, uzaktan çalışmanın örgütsel bağlılık düzeyleri üzerindeki etkisinde aracı bir role sahip olduğu ortaya koyulmuştur. Çalışanların duygusal bağlılık düzeyleri, iş-yaşam çatışması tarafından olumsuz etkilenirken, etkinlik/verimlilik ve kurumsal güven olumlu etkilenmiştir. Esnekliğin, uzaktan çalışma modelinin duygusal bağlılık üzerindeki etkisine anlamlı bir katkısı bulunmamıştır. İş-yaşam çatışması ve etkinlik/verimliliğin, uzaktan çalışma modelinin devam bağlılığı üzerinde anlamlı etkileri bulunurken, kurumsal güven ve esnekliğin etkileri anlamlı değildir. İş-yaşam çatışması, etkinlik/verimlilik, kurumsal güven ve esnekliğin, uzaktan çalışma modelinin normatif bağlılık üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlıdır. Çalışanların örgüte olan aidiyetinin ve o örgüt için çalışma düzeylerinin önemli bir göstergesi olan örgütsel bağlılık, uzaktan çalışma modelinde, duygusal ve normatif bağlılık boyutlarına göre etkilenirken, devam bağlılığı açısından etkilenmemektedir. Bu çalışma, uzaktan çalışma modelinde çalışanların örgütsel davranışlarının belirlenmesinde örgütsel bağlılığın önemli yönetsel öneme sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the remote working model and organizational commitment. For this purpose, this research was conducted in the IT sector in Turkey. A survey consisting of the Remote Working Scale and the Organizational Commitment Scale was conducted on 398 participants working in the IT sector in Turkey. The results were analyzed using structural equation and generalized linear model methods. According to the structural equation model analysis results, it has been revealed that hierarchical position and total work experience, which are among the job-related characteristics of employees, have a regulatory role in the effect of remote working on organizational commitment levels. The effect of the remote working model on the emotional commitment levels of employees was negatively affected by work-life conflict, while effectiveness/productivity and institutional trust were positively affected. Flexibility did not have any significant contribution to the effect of the remote working model on emotional commitment. While work-life conflict and effectiveness/productivity had significant effects on the effect of the remote working model on continuance commitment, the effects of institutional trust and flexibility were not significant. The effects of work-life study, effectiveness/productivity, institutional trust and flexibility on the effect of the remote working model on normative commitment are all statistically significant. Organizational commitment, which is an important indicator of the belonging of employees to the organization and their level of work for that organization, is affected by the remote working model in terms of affective and normative commitment dimensions, but not in terms of continuance commitment. This study showed that organizational commitment has important managerial significance in determining the organizational behavior of employees in the remote work model.