Deneysel epilepside farklı magnezyum formlarının antiepileptik ilaç ile etkileşiminin incelenmesi
Investigation of the interaction between different magnesium forms and antiepileptic drugs in experimental epilepsy
- Tez No: 943491
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR TAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Fizyoloji, Zooloji, Biology, Physiology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Penisilin modeli, Magnezyum formları, Levetirasetam, Epilepsy, Penicillin model, Magnesium forms, Levetiracetam
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Epilepsi dünya genelinde her yaşta yaygın olarak görülen anormal deşarjlar ile ortaya çıkan nöbetlerle karakterize kronik nörolojik bir hastalıktır. Penisilin indüklü epilepsi modeli en yaygın akut modellerden biri olup hızlı sonuç alınabilen bir modeldir. Magnezyum, N-metil-D-aspartat (NMDA) reseptörü antagonistidir. Levetirasetam (LEV), epilepsi tedavisinde kullanılan yeni nesil bir antiepileptiktir. Sıçanlarda penisilinle oluşturulan epileptiform aktivite üzerine Magnezyum L-Treonat (MgLT), Magnezyum Sülfat (MgS) ve Magnezyum Biglisinat (MgB)'ın tek başına ve levetirasetam ile etkileşiminin incelenmesi amacıyla Erciyes Üniversitesi Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezi'nden temin edilen 90 adet albino erkek Wistar sıçan, Kontrol, Penisilin (500 IU, i.c), Penisilin+Levetirasetam (40 mg/kg, i.p) Penisilin+MgLT/MgB/MgS (300 mg/kg, i.p) ve Penisilin + MgLT/MgB/MgS+LEV (40 mg/kg, i.p) olmak üzere dokuz gruba ayrıldı. Kontrol grubunda hiçbir enjeksiyon işlemi yapılmadı. Penisilin grubunda ise epileptik nöbetler intrakortikal penisilin uygulaması ile uyarıldı. Penisilin + Magnezyum gruplarında penisilin uygulamasından 30 dakika sonra bütün magnezyum formları 300 mg/kg i.p. olarak verildi. Penisilin+Magnezyum formları +LEV etkileşim gruplarında ise penisilinle epileptiform aktivite oluşturulduktan 30 dk. sonra magnezyum dozlarının enjeksiyonundan 10 dk. sonra da LEV verildi. Bütün deney gruplarında son madde enjeksiyonundan sonra en az 180 dk. boyunca LabChart 7.0 yazılımı ile elektrofizyolojik kayıt alındı. Sonuç olarak, magnezyumun bütün formları hem tek başına hem de LEV ile verildiğinde spike frekansını ve amplitüdünü istatistiksel olarak anlamlı oranda azalttı. Diğer magnezyum formlarına göre Magnezyum L-Treonat, LEV ile en güçlü etkileşimi gösterdi. Epileptiform aktivite üzerinde magnezyum ve LEV'in farklı yolaklar üzerinden sinerjistik bir etki gösterdiği bulundu.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a chronic neurological disorder characterized by seizures caused by abnormal discharges, commonly seen at any age worldwide. The penicillin-induced epilepsy model is one of the most common acute models and provides quick results. Magnesium is an antagonist of the N-methyl-D-aspartate (NMDA) receptor. Levetiracetam (LEV) is a next-generation antiepileptic drug used in the treatment of epilepsy. The presented study aimed to investigate the interaction of Magnesium L-Threonate (MgLT), Magnesium Sulfate (MgS), and Magnesium Biglycinate (MgB) alone and with the levetiracetam on the penicillin-induced epileptiform activity in rats. Ninety male albino Wistar rats obtained from the Erciyes University Experimental and Clinical Research Center were divided into nine groups: Control, Penicillin (500 IU, i.c), Penicillin + Levetiracetam (40 mg/kg, i.p), Penicillin+MgLT/MgB/MgS (300 mg/kg, i.p), and Penicillin+MgLT/MgB/MgS+LEV (40 mg/kg, i.p). No injection procedure was performed in the control group. In the penicillin group, epileptic seizures were induced by intracortical penicillin administration. In the Penicillin + Magnesium groups, all magnesium forms were administered at 300 mg/kg i.p., 30 minutes after the administration of penicillin. In the Penicillin+Magnesium forms + LEV interaction groups, after inducing epileptiform activity with penicillin, magnesium doses were injected, and 10 minutes later, LEV was administered. In all experimental groups, electrophysiological recordings were taken using LabChart 7.0 software for at least 180 minutes after the last substance injection. As a result, forms of all magnesium, both alone and when administered with LEV, statistically significantly reduced the spike frequency and amplitude. Compared to other forms of magnesium, magnesium L-Threonate showed the strongest interaction with LEV. It was found that magnesium and LEV exhibited a synergistic effect on epileptiform activity through different pathways.