Tarife dışı engel olarak anti-damping uygulamaları ve Türkiye'nin dış ticareti üzerine etkileri
Anti-dumping measures as a non-tariff barrier and their impact on Turkey's foreign trade
- Tez No: 943536
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ BAHÇEKAPILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yeni Korumacılık, Tarife Dışı Engeller, Anti-Damping Önlemleri, İthalat, Farkların Farkı Metodu, New Protectionism, Non-Tariff Barriers, Anti-Dumping Measures, Imports, Difference in Differences Method
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Para Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Günümüz küreselleşen dünyasında serbest ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte ülkeler rekabet gücünü arttırmak amacıyla tarife dışı ticaret engellerine yönelmişlerdir. Yeni korumacılık olarak adlandırılan bu dönemde teknik düzenlemeler, sağlık ve çevre standartları, anti-damping önlemleri gibi çeşitli tarife dışı engellerin önemi artmıştır. Özellikle anti-damping önlemleri birçok ülke tarafından ilk tercih edilen tarife dışı engellerden biri olmuştur. Türkiye de sıklıkla yerli sanayisini korumak amacıyla anti-damping önlemlerine başvurmaktadır. Tez çalışması merkezinde iki konuya odaklanmaktadır. Birincisi dış ticarette korumacılık ve tarife dışı engeller özelinde anti-damping vergileridir. İkincisi ise Türkiye'nin 11.10.2024 tarihi itibarıyla halihazırda yürürlükte olan çeşitli ülke ve mal gruplarına karşı uyguladığı anti-damping önlemleridir. Çalışmanın ana konusu ise Türkiye'nin sıklıkla başvurduğu ve hali hazırda uygulamakta olduğu anti damping önlemlerinin Türkiye'nin dış ticareti özelinde ithalatına olan etkisinin ampirik analizinin yapılmasıdır. Veri toplama aracı olarak Birleşmiş Milletler resmi uluslararası ticaret istatistikleri veri tabanı UN Comtrade, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), T.C Ticaret Bakanlığı web sitesi, Türk İstatistik Kurumu (TÜİK) gibi uluslararası ve yerli kurumların resmi kaynaklarından ve veri tabanlarından faydalanılmıştır. Bu doğrultuda 2018,2019 ve 2020 yıllarında uygulamaya konulan anti-damping önlemleri ampirik analizin temelini oluşturmaktadır. Bu yıllarda yürürlüğe giren her bir önlem etkilediği ülke ve etkilediği Armonize Sistem kodlu mal grupları şeklinde ayrılarak literatürde Difference in Differences (DID) adıyla anılan Farkların Farkı (FF) Metodu ile analiz edilmiştir. Bulgular incelendiğinde yüksek ithalat hacmi olan ürün gruplarına konulan önlemler üzerinde belirgin bir etkinin yaşanmadığı; ithalat hacmi düşük olan ürün gruplarında ise alınan önlemlerin daha etkili olduğu ve bu ürün gruplarında ticareti kısıtlayıcı bir etkinin sağlandığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's globalized world, with the expansion of free trade, countries have increasingly turned to nontariff trade barriers to enhance their competitive advantage. In this period, known as new protectionism, the importance of various non-tariff barriers such as technical regulations, health and environmental standards, and anti-dumping measures has grown significantly. Among these, anti-dumping measures have become one of the most commonly preferred non-tariff barriers by many countries. Similarly, Turkey frequently implements anti-dumping measures to protect its domestic industry. The thesis focuses on two main topics. The first is protectionism in foreign trade and anti-dumping duties within the scope of non-tariff barriers. The second is the anti-dumping measures currently in force as of October 11, 2024, that Turkey applies to various countries and product groups. The main subject of the study is the empirical analysis of the impact of Turkey's frequently implemented and ongoing anti-dumping measures on its imports within the context of foreign trade. As a data collection tool, official sources and databases from international and domestic institutions such as the United Nations' official international trade statistics database (UN Comtrade), the World Trade Organization (WTO), the Republic of Turkey Ministry of Trade website, and the Turkish Statistical Institute (TÜİK) have been utilized. In this context, the anti-dumping measures implemented in 2018, 2019, and 2020 form the basis of the empirical analysis. Each measure enacted during these years has been analyzed using the Difference-in-Differences (DID) Method, known in Turkish as the Farkların Farkı (FF) Method, by categorizing them according to the affected country and the affected product groups classified by the Harmonized System (HS) codes. According to the findings, trade remedies imposed on high-import-volume product groups did not yield a statistically significant effect, whereas measures targeting low-import-volume product groups were comparatively more effective, generating a discernible trade-restrictive impact.