Konya-Akşehir ve çevresi halk inanışları ve uygulamalarının fenomenolojik açıdan değerlendirilmesi
A phenomenological evaluation of folk beliefs and practices in Konya-Akşehir and its surroundings
- Tez No: 943572
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN YİTİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Akşehir, Gelenekler, Halk inançları, Deyişler, Akşehir, Traditions, Folk beliefs, Sayings
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Konya-Akşehir Ve Çevresi Halk İnanışları Ve Uygulamalarının Fenomenolojik Açıdan Değerlendirilmesi İpek KORUCU Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Programı Halk inançları, toplumların kültürel kimliklerinin ayrılmaz bir parçasını oluşturur ve bu inançlar, kuşaktan kuşağa aktarılmak suretiyle zaman içerisinde evrim geçirir. Türkiye'nin zengin kültürel mozaği içerisinde yer alan Akşehir ilçesi, halk inançları açısından dikkat çekici bir örnek teşkil etmektedir. Bu çalışma, Akşehir'in yerel halk inançlarının incelenmesi ve bu inançların toplumsal, kültürel ve tarihsel bağlamda nasıl şekillendiğinin anlaşılması amacıyla hazırlanmıştır. Tezin amacı, Akşehir ilçesindeki halk inançlarını dinler tarihi perspektifinden inceleyerek, bu inançların kökenlerini, İslamiyet ile etkileşimlerini ve günümüzdeki durumlarını ortaya koymaktır. Tezin kapsamı, belirli bir coğrafi alan olan Akşehir ile sınırlıdır. Bu durum, halk inançlarının yerel özelliklerini vurgulamakta ve bölgenin sosyo-kültürel dinamiklerine ışık tutmaktadır. Çalışmada, halk inançlarının tarihsel kökenleri, toplum üzerindeki etkileri ve günümüzdeki uygulamaları detaylı bir biçimde ele alınacaktır. Akşehir'deki halk inançları, sadece dini ritüellerden ibaret olmayıp, aynı zamanda toplumsal hayatın her alanında kendini gösteren unsurlardır. Bu nedenle, inançların sosyal, kültürel ve psikolojik boyutları da incelenerek, halk inançlarının toplum içindeki yerini anlamaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis A Phenomenological Evaluation of Folk Beliefs and Practices in Konya-Akşehir and Its Surroundings İpek KORUCU Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Philosophy and Religious Sciences Philosophy and Religious Sciences Program Folk beliefs constitute an integral part of the cultural identity of societies, and these beliefs evolve over time as they are transmitted from generation to generation. The district of Akşehir, situated within Turkey's rich cultural mosaic, serves as a remarkable example of folk beliefs. This study aims to examine the local folk beliefs of Akşehir and to understand how these beliefs have been shaped within their social, cultural, and historical contexts. The aim of this thesis is to examine the folk beliefs in the district of Akşehir from a historical perspective on religions, elucidating their origins, interactions with Islam, and their contemporary status. The scope of the thesis is limited to the specific geographical area of Akşehir. This focus emphasizes the local characteristics of folk beliefs and sheds light on the socio-cultural dynamics of the region. The study will comprehensively address the historical origins of folk beliefs, their effects on society, and their contemporary practices. The folk beliefs in Akşehir are not limited to religious rituals; they also manifest in various aspects of social life. Therefore, the social, cultural, and psychological dimensions of these beliefs will be examined to better understand their place within society.