Hafif ve orta şişman yetişkin bireylere uygulanan zayıflama diyetleri sonucundaki vucut ağırlık kaybının serum lipid profilleri ve diğer bazı parametreler üzerindeki etkisi
The effects of the body weight loss on serum lipid prifiles and the other parameters as a result of the diets applied on the overweight and obese adults
- Tez No: 195911
- Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Hafif şişman, Şişman, Vücut ağırlık kaybı, Lipid Profili, Overweight, Obese, Body Weight Loss, Lipid Profiles
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma Konya Akşehir Devlet Hastanesi Polikliniği'ne zayıflama amaçlı başvuran ve hiperkolesterolemi (³200 mg/dL) dışında başka sağlık problemi olmayan 25-45 yaş arası toplam 37 kadın (BKI (beden kütle indeksi) 25-30 kg/m², 17 hafif şişman, BKI 30-35 kg/m², 20 şişman) üzerinde 4 ay süre ile uygulanan zayıflama diyetlerinin kan lipidleri üzerindeki etkisini saptamak amacı ile yürütülmüştür. Birinci ayda, hafif şişman bireylerin %100`ü, şişman bireylerin % 90'ı başlangıca göre vücut ağırlıklarının % 2-5'ini, şişman bireylerin % 10.0'u ise, ağırlıklarının % 6-9'u nu kaybetmişlerdir. Araştırmanın son ayında, hafif şişman bireylerin % 88.2'sinin, şişman bireylerin de %65.5'inin vücut ağırlıklarının ?%10'unu kaybettikleri saptanmıştır. Dört ay sonunda toplam bireylerin vücut ağırlıkları, BKI, bel ve kalça çevresi, bel/kalça çevresi oranı ve vücut yağ dokusu yüzdesi ölçümleri, başlangıca göre anlamlı derecede azalmıştır(P=0.000). Hafif şişman bireylerin total kolesterol (P=0.000), LDL kolesterol (P=0.000), VLDL kolesterol (P=0.026) ile TG (trigliserid) değerleri (P=0.028), şişman bireylerde ise; total kolesterol (P=0.000) ve LDL kolesterol (P=0.000) değerleri başlangıç değerlerine göre anlamlı derecede azalmıştır.Uygulanan zayıflama diyetleri ile ağırlık kayıp yüzdesindeki artışların, kan lipidlerindeki azalışlarla olan ilişkisinin ikinci ayda başladığı (VLDL için r =-0.498, p= 0.002, TG için r =-0.490, p= 0.002) saptanmıştır. Dönem sonu hafif şişman bireylerdeki %11.5, şişman bireylerdeki %11.4'lük ağırlık kaybı ile vücut yağ yüzdesindeki azalmalar arasında korelasyon (hafif şişmanlarda r=-0,614, p=0.09, şişmanlarda r=-0.441, p=0.005) önemli bulunmuştur.Toplam bireylerde, başlangıca göre son ayda % 6-9 ağırlık kaybedenlerde (%24.3) vücut ağırlık kayıp %'si ile total- K (r=-0,753, p= 0.019); ? % 10 ağırlık kaybedenlerde (%65.7) ise TG düzeyleri arasında (r=-0,382, p= 0.045) korelasyon olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlara göre; % 5-10 ya da ? % 10 ağırlık kaybının, hafif şişman ve şişman bireylerde kan lipidlerini azaltabileceği söylenebilinir.
Özet (Çeviri)
MSc Thesis in Dietetics, Ankara, 2006. This study was conducted on 37 hypercholesterolemic women (BMI 25-30 kg/m², BMI 30-35 kg/m² 20 obese) aged was 25-45 years old who consulted at the Akşehir States Hospital Policilinic in Konya for the purpose of losing weight. The aim of this study, is to determine the effects of weight lossing diets on blood lipids which carried out for 4 months. In the first month, 100 % of overweight subjects and 90 % of obese subjects lost 2-5 % of their body weight according to initial weight, and 10 % of obese subjects lost 6-9 % of their body weight. At the end of the study, 88.2 % of overweight subjects and 65.5 % of obese subjects lost more than 10% of their body weight and body weight, BMI, waist and hip circumferences, waist/hip ratio and body fat percentage were significiantly decreased (P=0.000). Total-C (P=0.000), LDL-C (P=0.000), VLDL-C (P=0.026) and TG (P=0.028) levels in the overweight groups and total-C (P=0.000), LDL-C (P=0.000) in the obese groups were significantly decreased in comparasion with the beginning of the study, respectively. The relationship between increasing of body fat lost percentage and decreasing blood lipids levels was occured in the second month of the study (for VLDL r =-0.498, p= 0.002, for TG r =-0.490, p= 0.002). At the end of the study, both in the overweight and obese groups, a correlation was found significantly between body weight lost and the decrease in body fat percantage (for overweight r =-0,614 p= 0.09, 11.5 % of their body weight lost, for obese r =-0.441, p= 0.005, 11.4 % of their body weight lost ). In the last month, a difference were found between total-C levels and body fat percentage in all of the subjects who lost 6-9 % of their body weight (%24.3, r=-0,753 p= 0.019), and TG levels body fat percentage in all of the subjects who lost more than 10 % of their body weight (%65.7, r=-0,382 p= 0.045). According to these results; 5-10 % or more than 10 % body weight loss may decrease the blood lipid levels in the overweight and obese subjects.