Tutuk evlerinde pozitif psikoloji uygulamalarının empati, merhamet ve öz duyarlılık düzeyindeki etkileri
The effects of positive psychology practices in detention centers on levels of empathy, compassion, and self-compassion
  1. Tez No: 943628
  2. Yazar: GÖRKEM ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN TARLACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif psikoterapi, sinema terapi, tutuk evi, empati, merhamet, öz duyarlılık, Positive psychotherapy, cinema therapy, detention center, empathy, compassion, self-compassion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
'Sinema terapi' terimi filmlerin psikoterapide kullanımını tanımlamak için kullanılmakta olup, birçok klinisyen filmlerin umut arttırma, rol model sağlama, güçlü yönlerin keşfi ve pekiştirilmesi, iletişimi kolaylaştırma ve danışanların değerlerini önceliklendirmesinde yararlı olduğunu düşünmektedir. Bu araştırmanın amacı pozitif psikoterapi uygulamalarından sinema terapinin tutukevlerinde bulunan bireylerin empati, merhamet, öz duyarlılık düzeyi üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu bağlamda yarı-deneysel bir çalışma yapılmış olup ön test-son test deneysel deseni kullanılmıştır. Deneysel çalışma, kontrol ve sinema terapi grubu olmak üzere iki grup olarak tasarlanmıştır. Sinema terapi grubu olan pozitif psikoloji filmleri izleyen grupta toplamda 35 mahkûm katılımcı; kontrol grubu olan ve psikolojiden bağımsız televizyon saatlerinde izlemelerine izin verilen programları izleyen grupta 38 mahkûm katılımcı bulunmakta olup tüm katılımcılar erkektir. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Merhamet Ölçeği, Empati Ölçeği ve Öz Duyarlılık Ölçekleri ile toplanmıştır. Bu ölçekler 5 haftalık çalışma öncesi ve çalışma sonrası olmak üzere iki kez katılımcılara uygulanmıştır. Gerçekleştirilen istatistiksel analizlerin sonucunda programın uygulandığı deney grubunda Merhamet Ölçeğinin son testinde ve Öz Duyarlılık Ölçeğinin son testinde tespit edilen belirgin artış istatiksel açıdan anlamlı olarak kabul edilmiştir. Yine deney grubunun empati toplam puanında artış gözlenmiş olsa da bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır ancak emosyonel yanıt boyutundaki anlamlı artış, bireylerin duygusal tepkilerini geliştirdiğini göstermektedir. Tutukevleri veya cezaevleri kişileri toplumdan uzaklaştırmak yerine topluma ve değerlerine yaklaştırarak uyum sağlamasını arttırmalıdır. Bu nedenle“rehabilite”edici bir görevi olduğu da yadsınamaz bir gerçektir. Bu araştırma psikolojinin ve pozitif psikolojinin aktif bir şekilde uygulamalar yolu ile kişilerin olumlu psikolojik süreçlerine katkı sağlamaya çalışmıştır. Bu sayede kişilerin olumlu yönde değişen psikolojik statüleri, davranışlara oradan ise topluma ulaşabilir ve belki suç olmayan bir toplumun oluşturulması mümkün olmasa da rehabilite edici bir tutuk veya cezaevi uygulaması mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
The term“cinema therapy”is used to describe the utilization of films in psychotherapy. Many clinicians consider films to be effective in fostering hope, providing role models, facilitating the discovery and reinforcement of strengths, enhancing communication, and helping clients prioritize their values. This study examines the effects of cinema therapy, a positive psychotherapy intervention, on the levels of empathy, compassion, and self-compassion among individuals in detention centers. A quasi-experimental design with pre-test and post-test measurements was employed. The study included an experimental group, consisting of 35 inmates who watched positive psychology-themed films, and a control group of 38 inmates who continued watching television programs unrelated to psychology. All participants were male. Data were collected using a Personal Information Form, the Compassion Scale, the Empathy Scale, and the Self-Compassion Scale, administered both before and after a five-week intervention. Statistical analyses revealed a significant increase in the post-test scores of the Compassion Scale and the Self-Compassion Scale in the experimental group. Although the total empathy scores also showed an increase, this difference was not statistically significant. However, a significant improvement was observed in the emotional response subscale, indicating that participants enhanced their emotional reactions. Rather than isolating individuals from society, detention centers and prisons should facilitate social adaptation by bringing individuals closer to societal values. The rehabilitative function of these institutions is an undeniable reality. This study highlights the active role of psychology and positive psychology in promoting positive psychological processes through practical interventions. While creating a crime-free society may not be entirely feasible, implementing rehabilitative detention or correctional facility practices can be a viable approach.