Ortaöğretim öğrencilerinin yalnızlık düzeyleri ile utangaçlık düzeyleri arasındaki ilişki (İstanbul ili Tuzla ilçesi örneği)
The aim of this research is to analyse the correlation between loneliness and shyness among high school students
- Tez No: 322475
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, Utangaçlık, Sosyal Beceri, Duygular, Problemlerle Başa Çıkma, loneliness, shyness, social skills, feelings, handling problems
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma, Ortaöğretim öğrencilerinin yalnızlık düzeyleri ile utangaçlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Çalışma evreni 2011?2012 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Tuzla İlçesinde bulunan ortaöğretim okullarındaki öğrencilerdir. Örneklemimiz 259 kişiden oluşmaktadır.Araştırma ile ilgili veriler ?Ucla Yalnızlık Ölçeği? (UYÖ) (Demir, 1989) ve ?Utangaçlık Ölçeğiyle (UÖ)? (Güngör, 2001) toplanmıştır. Üç bölümden oluşan ölçeğin birinci bölümünde kişisel bilgilere, ikinci bölümde, Yalnızlık duygusuna ilişkin toplam 20 tutum ifadesine, üçüncü bölümde ise utangaçlık düzeylerini ölçmek amacıyla 20 değerlendirme ifadesine yer verilmiştir.Ölçeklerden elde edilen veriler kodlanarak bilgisayar ortamında SPSS paket programı yardımıyla çözümlenmiştir. Ölçeğin birinci bölümüyle ilgili verilere ilişkin frekans ve yüzde dağılımı alınmış, öğrencilerin tutumlarının ve algılamalarının belirlenmesine yönelik olarak aritmetik ortalama ve standart sapma, tutumlar arasında farklılığı ortaya koyabilmek için ikili karşılaştırmalarda bağımsız gruplar için ?t? testi, ikiden fazla değişken gruplarının karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Görüşler arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı ? = 0.05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir.Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır;1.Öğrencilerin yalnızlık ve utangaçlık düzeylerinin orta seviyede olduğu görülmüştür.2.Öğrencilerin yalnızlık ve utangaçlık düzeylerinin cinsiyete göre değerlendirilmesinde erkeklerin yalnızlık puanları kızlardan yüksek olduğu görülmüştür. Utangaçlık düzeylerinde ise erkek öğrencilerle kız öğrenciler arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır.3.Yalnızlık ve utangaçlık düzeylerinin öğrencilerin yaşlarına göre değerlendirilmesinde 15 yaşındakilerin 16 yaş ve üzerindekilere göre daha fazla yalnızlık duygusu yaşadığı, utangaçlık düzeylerine bakıldığında yine 15 yaşındakilerin 14 yaşındaki kişilere göre daha fazla utangaçlık duygusu yaşadığı görülmüştür.4.Öğrencilerin yalnızlık ve utangaçlık düzeylerinin sınıflarına göre değerlendirilmesinde 9. sınıftakilerin yalnızlık puanlarının 10. sınıftaki öğrencilere göre yüksek olduğu görülmektedir. Utangaçlık düzeylerinde ise gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır.5.Öğrencilerin yalnızlık ve utangaçlık düzeylerinin okul türüne göre değerlendirilmesinde meslek lisesinde okuyan öğrencilerin yalnızlık ve utangaçlık puanlarının genel lisedekilere göre daha fazla olduğu görülmüştür.6.Öğrencilerin yalnızlık ve utangaçlık düzeylerinin babaların iş durumuna göre değerlendirilmesinde gruplar arasında anlamlı farklılık görülmemiştir.7.Öğrencilerin yalnızlık ve utangaçlık düzeylerinin annelerin iş durumuna göre değerlendirilmesinde gruplar arasında anlamlı farklılık görülmemiştir.8.Öğrencilerin yalnızlık ve utangaçlık düzeylerinin babaların öğrenim durumuna göre değerlendirilmesinde babaları ilköğretim mezunu olan öğrencilerin yalnızlık ve utangaçlık düzeylerinin babaları lise ve yüksek öğrenim mezunu olanlara göre daha yüksek olduğu görülmüştür.9.Öğrencilerin yalnızlık ve utangaçlık düzeylerinin annelerin öğrenim durumuna göre değerlendirilmesinde anneleri ilköğretim mezunu olan öğrencilerin yalnızlık ve utangaçlık düzeylerinin anneleri lise ve yüksek öğrenim mezunu olanlara göre daha yüksek olduğu görülmüştür.10.Öğrencilerin yalnızlık ve utangaçlık düzeylerinin oturduğu semte göre değerlendirilmesinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir.11.Öğrencilerin yalnızlık ve utangaçlık düzeylerinin oturulan eve göre değerlendirilmesinde oturduğu ev kira olan öğrencilerin yalnızlık puanları kendi evlerinde oturan öğrencilere göre daha yüksek bulunmuştur. Utangaçlık düzeylerinde ise gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmamaktadır.12.Yalnızlık ve utangaçlık düzeylerinin öğrencilerin ailelerin gelir durumuna göre değerlendirilmesinde düşük gelirli olanların yalnızlık ve utangaçlık duygusunu yüksek gelirli olanlara göre daha fazla yaşamaktadırlar.13.Öğrencilerin yalnızlık ve utangaçlık düzeylerinin ailelerindeki birey sayısına göre değerlendirilmesinde birey sayısına göre gruplar arasında anlamlı farklılık görülmemiştir.14.Yalnızlık ölçeği ile utangaçlık ölçeği arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bulunmuş, yalnızlık duygusu ne kadar yüksekse utangaçlık duygusu da yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyse the correlation between loneliness and shyness among high school students.The research area is the high schools which are located in Tuzla, İstanbul in 2011-2012 education year. The sample of research is constituted of 259 high school students. The ?UCLA ( University of California Los Angeles) Loneliness Scale? and ?Shyness Scale? were used in the study in order to collect data from the students. The scale, consisting of three parts, has personal information in the first part. There are 20 expressions of attitudes about loneliness in the second part of the scale. And in the third part; there are 20 evaluation items in order to measure shyness level.The data obtained through the scales were coded and the SPSS package was used in the analyses of the data. The frequency and distribution of level is done for the first part of the scale. In relation to determine the peception and attitude of the teachers, for showing the differences among mean, standarddeviation and attitudes the t-test was used in binary comparisons for independent groups. On the other hand, one way anova was used fort he comparisons of the various groups more than two. Whether there is a meaningful difference between opinions or not, was tested on a =0,005 level of significance.The findings of the research are given below:1.The loneliness and shyness level of the students are in the middle level.2.Comparison of the loneliness and shyness levels of the students with respect to the gender, it is seen that the loneliness level of male students is higher than female students. On the other hand, there is no statistical difference between female and male students in terms of shyness level.3.When loneliness and shyness levels of the students are evaluated according to the ages of the students , it is seen that the loneliness level of the students who are at the age of 15 is higher than that of 16 and older. When we look at the shyness level, it is seen that this level is higher for 15 years old students when compared with 14 years old ones.4.When loneliness and shyness levels of students are examined according to the students? grades, it is seen that the loneliness score of the 9th grade students are higher than that of 10th grade students. There is not statistical difference in relation to the shyness level between the groups.5.When loneliness and shyness levels of the students are evaluated according to their schools, it is seen that loneliness and shyness levels of vocational high school students are higher than high school students.6.When loneliness and shyness levels of students are evaluated according to jobs of their fathers, there is not statistical difference between groups.7.When loneliness and shyness levels of students are evaluated according to jobs of their mothers, there is not significant difference between groups.8.When loneliness and shyness levels of students are evaluated according to their fathers? educational level; it is seen that these levels are higher fort he students whose fathers were graduated from primary schools than graduated from a high school or a college.9.When loneliness and shyness levels of students are evaluated according to their mothers? educational level; it is seen that these levels are higher fort he students whose mothers were graduated from primary schools than graduated from a high school or a college.10.When loneliness and shyness levels of students are evaluated according to the district of the students ; it is seen that there is not statistical difference between groups.11.When loneliness and shyness levels of the students are evaluated according to the houses where they live; it is seen that loneliness level is higher for the students who live at rental house (who don?t have their own house) than who live in their own house. About shyness level, there is not statistical difference between groups.12.When loneliness and shyness levels of students are evaluated according to the income of their family; it is seen that these levels are higher fort he students whose families have lower income than who have higher income.13.When loneliness and shyness levels of the students are evaluated according to the member numbers of their family , there is not statistical difference between groups.14.The relation between loneliness scale and shyness scale has a positive correlation statistically.The higher the loneliness,shyness is even higher.