Periodontitis hastalarında cerrahisiz periodontal tedavinin dişeti oluğu sıvısında Sfingozin-1- fosfat ve IL-1 Beta düzeylerine etkisi
The effect of non-surgical periodontal treatment on the levels of Sphingosine-1-phosphate and IL-1 Beta in gingival crevicular fluid of periodontitis patients
  1. Tez No: 943651
  2. Yazar: CAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ESER ACAREL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periodontitis, Diş eti Oluğu Sıvısı, Cerrahi Olmayan Periodontal Tedavi, S1P, IL-1β, Faz 1 Periodontal Tedavi, Periodontitis, Gingival Crevicular Fluid, Non-Surgical Periodontal Treatment, S1P, IL-1β, Phase 1 Periodontal Therapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı cerrahi olmayan periodontal tedaviden sonra periodontitis hastalarında Sfingozin-1 Fosfat (S1P) ve IL-1 Beta ( IL-1β ) seviyelerinin değişimini değerlendirmek, bu seviyeleri tedavi edilen hastalıklı ve klinik olarak sağlıklı kontrol bölgeleri arasında karşılaştırmaktır. Ayrıca cerrahi olmayan periodontal tedavinin periodontal dokulara etkisini ve diş eti oluğu sıvısındaki (DOS) S1P ve IL-1β seviyeleriyle ilişkisini biyokimyasal ve klinik olarak değerlendirmek amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamıza 17 sistemik sağlıklı, periodontitis hasta birey (n=17) dahil edildi. Bu hastaların klinik ölçümler sonucu belirlenen en yüksek sondalanabilir cep derinliği ve en yüksek klinik ataşman kaybı gösteren 51 diş bölgesi ve periodontal olarak sağlıklı, en az sondalanabilir cep derinliği olan 51 diş bölgesi belirlendi. Cerrahi olmayan periodontal tedavi (CPT) öncesinde, 1.ay ve 3. ay sonrası klinik ölçümler yapıldı, DOS örnekleri elde edildi. ELISA yöntemiyle DOS'ta S1P ve IL-1β seviyeleri tespit edildi. Bulgular: Periodontitis hasta grubunda periodontal hastalıklı bölgelerde DOS'ta S1P ve IL-1β seviyeleri sağlıklı diş bölgelerine kıyasla daha yüksek seviyede bulundu. Hastalıklı bölgelerde DOS'ta S1P ve IL-1β seviyeleri CPT sonucunda azaldı. Sonuç: DOS S1P ve IL-1β konsantrasyonlarının periodontal hastalığın aktivitesi ve yıkım miktarında etkili olduğu, enflamasyondaki rolü ve CPT sonrası S1P ve IL-1β'nın DOS değerleri değişiminin klinik parametrelere etkisi gösterildi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to evaluate the changes in Sphingosine-1-Phosphate (S1P) and IL-1 Beta (IL-1β) levels in periodontitis patients after non-surgical periodontal treatment and to compare these levels between treated diseased sites and clinically healthy control sites. Additionally, this study aims to biochemically and clinically assess the effect of non-surgical periodontal treatment on periodontal tissues and its relationship with S1P and IL-1β levels in gingival crevicular fluid (GCF). Materials and Methods: Seventeen systemically healthy individuals with periodontitis (n=17) were included in the study. Based on clinical measurements, 51 diseased tooth sites with the highest probing pocket depth and clinical attachment loss and 51 periodontal healthy sites with the lowest probing pocket depth were identified. Clinical measurements were performed, and GCF samples were collected before non-surgical periodontal treatment (NSPT) and at 1-month and 3-month follow-ups. S1P and IL-1β levels in GCF were determined using the ELISA method. Results: In periodontitis patients, S1P and IL-1β levels in GCF were found to be higher in diseased sites compared to healthy sites. S1P and IL-1β levels in GCF decreased in diseased sites following NSPT. Conclusion: GCF S1P and IL-1β concentrations play a role in periodontal disease activity and tissue destruction. The results demonstrate their involvement in inflammation and the impact of changes in GCF S1P and IL-1β levels on clinical parameters after NSPT.