Gençlik korolarının eğitim sürecinde kullanılan metot ve tekniklerin uzmanlar tarafından değerlendirilmesi
Expert opinions on the methods and techniques used to achieve success in youth choirs
- Tez No: 943703
- Danışmanlar: PROF. MAHMUT KAMERHAN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Koro, korolarda ses eğitiminin önemi, koro yönetimi, gençlik koroları, röportaj
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Performans Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Koro müziği, insan sesinin çok sesli ve toplu bir biçimde kullanıldığı bir tür olarak enstrümantal müziğin karşılaştırmalı tanımından daha geniş bir alanı kapsar. Örneğin, bir orkestrada bir yaylı çalgılar dörtlüsü toplu yaylılar bölümünden ayrılarak icra edilebildiği hâlde, bir senfoni eserini yalnızca tek bir enstrümanla sunmak alışılmadık bir durumdur. Buna karşılık, günümüzde vokal topluluklar tarafından icra edilen müziğin çoğu başlangıçta solistlere yönelik bestelenmiş olup toplu yorumlar, tarihsel özgünlükten sapma riski taşısa da amatör müzisyenlerin bir arada müzik yapmasına imkân tanır. İnsan sesi, en etkileyici enstrümanlardan biri olarak birden çok sesin bir araya gelişiyle güçlü toplumsal mesajlar iletme kapasitesine sahiptir. Koro müziğinin kökenleri çok eskilere, özellikle 6. yüzyıldaki Gregoryen reformlarına kadar izlenebilir; Batı medeniyeti ve Hıristiyanlık, bu repertuarın en verimli gelişim ortamını sağlamıştır. Avrupa'da olgunlaşan bu gelenek, Kuzey Amerika'da da giderek yaygınlaşmış; 20. yüzyıldan itibaren kültürlerarası etkileşimle dünyanın hemen her bölgesinde yerel özellikler taşıyan vokal topluluklar türemiştir. Günümüzde kanonik formlar ve mevcut stil kalıpları hem daha çeşitli dillerde hem de zamansız, sözcüksüz ezgilerle sunulmakta; koro müziği, her zamankinden daha geniş kitlelere hitap edecek biçimde yeniden hayal edilmektedir. Bu çalışma, gençlik vokal topluluklarında başarıya ulaşmak için başvurulan eğitim metot ve tekniklerini incelemektedir. Müzik sanatının koro repertuvarı ve koro gelişimine etkileri; koro ile şef arasındaki bağ, performans etkileşimleri ve bunların koristler ile topluma yansımaları ayrıca kullanılan materyaller, sanatsal ölçütler ve temel eğitim ögelerinin koroyu güçlendirmeye yönelik rollerine ilişkin bulgular sunulacaktır. Araştırmada, alan yazı taraması ve uygulamalı gözlemlerin yanı sıra vokal topluluk yöneticileri, koro şefleri ile görüşmeler yapılmış röportajlar yoluyla nitel veri toplanmış; elde edilen veriler ışığında öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Choral music, as a genre in which the human voice is employed polyphonically and collectively, encompasses a broader scope than the comparative definition of instrumental music. For example, while in an orchestra a string quartet may detach from the larger string section to perform independently, it is unusual to present a symphonic work using only a single instrument. Conversely, much of the repertoire now performed by vocal ensembles was originally composed for soloists; although collective renditions risk deviating from historical authenticity, they enable amateur musicians to make music together. The human voice, as one of the most compelling instruments, possesses the capacity to convey powerful communal messages through the convergence of multiple voices. The origins of choral music extend far back, notably to the Gregorian reforms of the sixth century; Western civilization and Christianity provided the most fertile ground for the development of this repertoire. Having matured in Europe, this tradition also spread gradually throughout North America; from the twentieth century onward, intercultural interaction has given rise to vocal ensembles with local characteristics in nearly every region of the world. Today, canonical forms and established stylistic models are presented in an ever greater variety of languages and even through timeless, wordless melodies; choral music is being reimagined to engage broader audiences than ever before. This study examines the pedagogical methods and techniques employed to achieve success in youth vocal ensembles. It will present findings concerning the influence of choral repertoire and choral development on the art of music; the relationship between choir and conductor, performance dynamics, and their reflections on both choristers and society; as well as the roles of materials used, artistic criteria, and fundamental instructional elements in strengthening the choir. In the research, qualitative data were collected through literature review, practical observations, and interviews with ensemble directors and choral conductors; on the basis of the data obtained, recommendations have been developed.