Kamu politikası analizi süreç modeli yaklaşımı çerçevesinde Türkiye'nin yenilenebilir enerji politikaları
Turkey's renewable energy policies within the framework of public policy analysis process model approach
  1. Tez No: 943726
  2. Yazar: AYŞE BETÜL ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası Analizi, Yenilenebilir Enerji, Süreç Modeli Yaklaşımı, Public Policy Analysis, Renewable Energy, Process Model Approach
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Toplumsal yaşamın vazgeçilmez parçası olan enerji ülkelerin siyaset arenasındaki varlığını ve devamlılığını sağlama, kamu hizmetlerinin sunumunu sağlama, ekonomik ve toplumsal kalkınmayı sağlama konularında önemlidir. Artan nüfus ve ihtiyaçlar enerjiye olan talebi artırmış, ekonomik ve beşeri faaliyetler nedeniyle dünya ekosistemi bozulmuş, enerji üretiminde yüzyıllardır kullanılan fosil yakıt rezervleri azalmıştır. Bu sorun alanlarının yanı sıra 21. Yüzyıl ile birlikte küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin aşırı hissedilmesi, iklim değişikliği ve çevre sorunlarıyla mücadelede fosil yakıt kullanımında ortaya çıkan zararlı gazların azaltılarak dünyanın sıcaklığını sabit tutma noktasında ülkelerin ortak hareket etmesi gerektiği kabul görmüştür. Bu kabul ile ülkeler çeşitli anlaşmalar ile bu sorun alanına yönelik mücadelede ortak hareket etmeye başlamışlardır. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye bu anlaşmalarda yer almakta olup enerjide ithalata olan bağımlılığını azaltmak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için enerjide yerli kaynaklarını kullanarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik politikalar geliştirmiştir. Çalışmada Türkiye'de yenilenebilir enerjiye yönelik politikaları kamu politikası analizi süreç yaklaşımıyla sistematik olarak 11. Kalkınma Planı dönemine kadar yer alan belgelerle incelenmiş, politikalar kapsamında yer verilen hedeflere ulaşıldığı ve yenilenebilir enerjiye dair politikaların sürdürüldüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Energy, an indispensable part of social life, is important in ensuring the existence and continuity of countries in the political arena, providing public services, and ensuring economic and social development. Increasing population and needs have increased the energy demand, the world ecosystem has been disrupted due to economic and human activities, and the fossil fuel reserves used in energy production have been reduced for centuries. In addition to these problem areas, it has been accepted that countries should act jointly by reducing the harmful gases that arise in the use of fossil fuel in the use of fossil fuel in the use of fossil fuels in the fight against the negative effects of global warming in the 21st century. With this acceptance, countries have started to act jointly in the struggle against this problem area with various agreements. Turkey, classified as a developing country, has actively participated in various international agreements to promote its renewable energy strategies. The nation has formulated and implemented policies aimed at enhancing the utilization of renewable energy resources. This approach seeks to reduce reliance on imported energy and to foster sustainable development. These initiatives reflect Turkey's commitment to transforming its energy landscape and achieving greater energy independence.This study examined Türkiye's renewable energy policies using documents up to the 11th Development Plan Period, utilizing the Public Policy Analysis Process Approach. The analysis assessed whether the targets outlined in these policies were achieved and confirmed the continuity of policies related to renewable energy.