5. ve 8. sınıf öğrencilerinin okuma stratejileri üstbilişsel farkındalık düzeyleri ile matematiksel problemleri çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between 5th and 8th grade students' reading strategies, metacognitive awareness levels and mathematical problem solving skills
- Tez No: 943765
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMURAN TARIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma stratejileri, üstbilişsel farkındalık, matematiksel problem çözme, ortaokul öğrencileri, Reading strategies, metacognitive awareness, mathematical problem-solving, middle school students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma, 5. ve 8. sınıf öğrencilerinin okuma stratejilerine yönelik üstbilişsel farkındalık düzeyleri ile matematiksel problem çözme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, öğrencilerin demografik özelliklerine göre okuma stratejileri ve problem çözme becerileri düzeylerinin farklılaşıp farklılaşmadığı; ayrıca bu iki değişken arasındaki yordayıcı ilişkiler analiz edilmiştir. Bu kapsamda cinsiyet, anne-baba meslek ve eğitim düzeyleri, okul öncesi eğitim alma durumu, öğrencilerin algıladıkları matematik başarıları ve okuma alışkanlıkları gibi değişkenler dikkate alınmıştır. Araştırma, nicel yöntem çerçevesinde ilişkisel tarama modeliyle desenlenmiştir. Çalışma grubunu, 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Adana ili Seyhan ilçesindeki dört farklı eğitim bölgesinden seçilen devlet okullarında öğrenim gören 5. sınıftan 379 ve 8. sınıftan 397 öğrenci olmak üzere toplam 776 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Mokhtari ve Reichard (2002) tarafından geliştirilen ve Öztürk (2012) tarafından Türkçeye uyarlanan“Okuma Stratejileri Üstbilişsel Farkındalık Envanteri (OSÜF)”, araştırmacı tarafından geliştirilen beceri temelli matematiksel problem çözme testi ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Veriler, betimsel istatistikler, t-testi, tek yönlü ANOVA ve Pearson korelasyon analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, öğrencilerin okuma stratejileri üstbilişsel farkındalık düzeyleri ile matematiksel problem çözme becerileri arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki bulunmaktadır. Ayrıca, anne-baba eğitim durumu ve okul öncesi eğitim alma gibi değişkenlerin bu beceriler üzerinde önemli etkiler oluşturduğu görülmüştür. Bulgular, üstbilişsel farkındalık düzeyi yüksek olan öğrencilerin problem çözme performanslarının da yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, öğrencilerin okuma stratejilerini etkili kullanmalarının matematiksel problem çözme becerilerine katkı sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between the metacognitive awareness levels of reading strategies and mathematical problem-solving skills among 5th and 8th grade students. The research also investigates whether students' levels of reading strategies and problem-solving abilities differ based on demographic variables, and explores the predictive relationships between these variables. Factors such as gender, parental education and occupation, preschool education status, perceived mathematics achievement, and reading habits were considered within the scope of the study. The study was designed using the relational screening model within the quantitative research method. The sample consisted of 776 students, including 379 fifth graders and 397 eighth graders, attending public schools in four different educational regions of Seyhan district in Adana during the spring term of the 2022–2023 academic year. Data were collected using the“Metacognitive Awareness of Reading Strategies Inventory (MARSI)”developed by Mokhtari and Reichard (2002) and adapted into Turkish by Öztürk (2012), a researcher-developed skill-based mathematics problem-solving test, and a personal information form. The data were analyzed using descriptive statistics, t-tests, one-way ANOVA, and Pearson correlation analysis. Findings revealed a significant and positive relationship between students' metacognitive awareness of reading strategies and their mathematical problem-solving skills. Additionally, variables such as parental education and preschool education status were found to have a meaningful impact on these competencies. The results indicated that students with higher levels of metacognitive awareness demonstrated better performance in problem solving. In conclusion, the effective use of reading strategies contributes significantly to students' mathematical problem-solving abilities.