Türkiye'nin Avrupa Birliği adaylığının neofonksiyonalist kuram çerçevesinde incelenmesi
Examining Türkiye's European Union candidacy within the framework of neofunctionalist theory
  1. Tez No: 943772
  2. Yazar: BAHRİYE ERDAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURÇAK MÜGE VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği/ Türkiye/ Neofonksiyonalizm/ Siyasal Bütünleşme/ Yayılma Etkisi, European Union / Türkiye / Neofunctionalism/ Political Integration/ Spill-Over
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Türkiye'nin Avrupa Birliği Adaylığının Neofonksiyonalist Kuram Çerçevesinde İncelenmesi Bahriye ERDAT Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrupa Birliği Anabilim Dalı Avrupa Birliği Programı Ernst B. Haas, Avrupa bütünleşmesinin ekonomik entegrasyonla başlayıp spill-over yani yayılma yoluyla derinleşeceğini ve genişleyeceğini, sonunda da mutlak suretle siyasal entegrasyona evrileceğini öngörmüştür. Haas'ın teorisi Maastricht Antlaşması'yla birlikte doğrulanmıştır. Avrupa Birliği, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu ile sadece demir-çelik üretimini kapsayan sektörel fakat uluslararası bir örgüt olarak kurulmuş olsa da günümüzde ekonomik ve parasal birlik aşamasına geçmiş, yirmi yedi üye devletten oluşan ve supranasyonel yani uluslarüstü kurumları bulunan, artık çok kurumsal ve gelişmiş bir siyasal entegrasyon modelidir. Bu bağlamda böyle bir birliğe Türkiye'nin üyeliği oldukça önemlidir. Bu nedenle bu çalışmada, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin önündeki engellerin tespit edilmesi ve bunlara çözüm önerilerinin getirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın yöntemi olarak vaka çalışması ve karşılaştırılmalı analiz yöntemleri tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Examining Türkiye's European Union Candidacy within the Framework of Neofunctionalist Theory Bahriye Erdat Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of European Union European Union Program Ernst B. Haas predicted that European integration would begin with economic integration, deepen and expand through spill-over, and eventually, inevitably evolve into political integration. Haas's theory was confirmed with the Maastricht Treaty. Although the European Union was initially established as a sectoral yet international organization through the European Coal and Steel Community, covering only coal and steel production, it has now progressed to the stage of economic and monetary union. Today, it is a highly institutionalized and advanced model of political integration, composed of twenty-seven member states and characterized by supranational institutions. In this context, Turkey's potential membership in such a union is of considerable importance. Therefore, this study aims to identify the obstacles to Türkiye's accession to the European Union and to propose potential solutions to these challenges. The research adopts case study and comparative analysis methods.