Yunus Emre'de ilahi aşk ve ölümsüzlük: Din felsefesi açısından bir inceleme
Divine love and immortality in Yunus Emre: A study from the perspective of philosophy of religion
  1. Tez No: 943774
  2. Yazar: AYŞE CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜRKERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Yunus Emre, Din Felsefesi, Ölümsüzlük, İlahi Aşk, Yunus Emre, Philosophy of Religion, İmmortality, Divine Love
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Din felsefesinin en önemli problemlerinden biri olan ölümsüzlük, felsefenin başlangıcından bu yana tartışıla gelmiştir. Ölümsüzlük dediğimizde konuya bakış açımızla bağlantılı olarak hiç şüphesiz aşk kavramı da hatırımıza gelenler arasındadır. İlk dönem filozoflarının ortaya koyduğu birikimden bağımsız düşünemeyeceğimiz ölümsüzlük ve aşk konuları sonraki dönemlerde dinî bir kimlik de kazanmış, özellikle semavî dinlere mensup filozofların bu mirastan yola çıkarak kendi felsefî sistemleriyle uyumlu özgün eserler ortaya koymalarına olanak tanımıştır. Ölümü ve ölüm ötesi hayatı aşktan ve aşkın yüce kudretten yola çıkarak ele almış bu mütefekkirler bizlere ışık tutan ve ilham veren eserler bırakmışlardır. Yapılmaya devam edilen çalışmalardan da anlıyoruz ki ölümsüzlük problemi ve aşk konusu güncelliğini korumaya devam etmektedir. Yunus Emre tarihimizin önde gelen mistik şahsiyetlerindendir. Ölümsüzlüğü ilahi aşktan ayrı tutmayan Bilge Yunus bizlere dini ve ahlaki öğretilerle harmanladığı beyitler bırakmıştır. Biz bu çalışmamızda Yunus Emre'nin din felsefesi alanına sunduğu katkıları incelemeye çalışacağız. Yunus Emre'nin şiirlerinin felsefi bir temelden yoksun olmadığını, bilakis alanımız açısından ne kadar kıymetli olduğunu göstermeye gayret edeceğiz.
Özet (Çeviri)
Immortality, one of the most important problems of philosophy of religion, has been debated since beginning of philosophy. When we say immortality, the concept of love is undoubtedly among those that come mind in connection with our perspective on subject. The topics of immortality and love, which we cannot think independently of the accumulated knowledge of early philosophers, gained a religious identity in later periods, allowing philosopher, especially those belonging to celestial religions, to produce original works compatible with their own philosophical systems based on this heritage.These thinkers,who dealt with death and the afterlife from the perspective of love and transcendent supreme power, have left us works that enlighten and inspire us. We also understand from the ongoing studies that the problem of immortality and the subject of love continue to be topical. Yunus Emre is one of the leading mystical figures of our history. The wise Yunus, who did not seperate immortality from divine love, left us couplets blended with religious and moral teachings. In this study, we will try to analyze Yunus Emre's contributions to the filed of philosophy of religion. We will endeavor to show that Yunus Emre's poems are not devoid of a philosophical foundation, but rather how valuable they ar efor our field.