Erkeklerin kadına yönelik fiziksel şiddete ilişkin algılarının incelenmesi
Examination of men's perceptions of physical violence against women
  1. Tez No: 943775
  2. Yazar: MERVE KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Erkeklik Algıları, Kadına Yönelik Fiziksel Şiddet, Sosyo-Kültürel Faktörler, Ataerkil Yapılar, Perceptions of Masculinity, Physical Violence Against Women, Socio-Cultural Factors, Patriarchal Structures
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de kadına yönelik fiziksel şiddetin toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ataerkil normlar bağlamında nasıl algılandığını ve erkeklerin bu algılardaki rollerini incelemeyi amaçlamaktadır. Kadına yönelik şiddet, Türkiye'de ve dünya genelinde önemli bir toplumsal sorun olarak varlığını sürdürmektedir. Araştırma, erkeklerin toplumsal cinsiyet rolleri ve ataerkil değerlerle şekillenen algılarının, kadına yönelik fiziksel şiddeti nasıl beslediğini ve meşrulaştırdığını anlamaya odaklanmıştır. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilen veriler, erkeklerin kadına yönelik şiddeti genellikle ekonomik baskılar, eğitimsizlik ve kültürel normlar çerçevesinde değerlendirdiğini ortaya koymuştur. Katılımcılar, şiddetin temel nedenleri arasında kıskançlık, alkol kullanımı ve iletişim eksikliğini sıklıkla vurgulamıştır. Bunun yanı sıra, birçok katılımcı şiddeti önlemenin en etkili yolunun eğitim, farkındalık çalışmaları ve yasal düzenlemelerin güçlendirilmesi olduğunu belirtmiştir. Araştırma bulguları, erkeklerin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin algılarının dönüştürülmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Özellikle erkeklerin, kadınları kontrol altında tutma ihtiyacını sorgulamalarını sağlamak ve eşitlikçi değerleri benimsemelerine yönelik eğitim programları geliştirmek, kadına yönelik şiddetin önlenmesi açısından kritik bir rol oynamaktadır. Ayrıca, ekonomik güçlendirme, sosyal destek mekanizmaları ve rehabilitasyon programlarının şiddetin azaltılmasında önemli bir etki yaratabileceği görülmüştür. Araştırmanın sonuçları, toplumsal farkındalığı artırmak, eğitim programları geliştirmek ve politika yapıcılara rehberlik etmek açısından önemli öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine how physical violence against women is perceived in the context of gender inequality and patriarchal norms in Turkey and the roles of men in these perceptions. Violence against women continues to exist as an important social problem in Turkey and around the world. The research focuses on understanding how men's perceptions shaped by gender roles and patriarchal values feed and legitimize physical violence against women. The data obtained through semi-structured interviews in the research revealed that men generally evaluate violence against women within the framework of economic pressures, lack of education and cultural norms. Participants frequently emphasized jealousy, alcohol use and lack of communication as the main reasons for violence. In addition, many participants stated that the most effective way to prevent violence is education, awareness activities and strengthening legal regulations. The research findings reveal that men's perceptions of gender roles need to be transformed. In particular, ensuring that men question the need to keep women under control and developing educational programs to help them adopt egalitarian values plays a critical role in preventing violence against women. In addition, it has been observed that economic empowerment, social support mechanisms and rehabilitation programs can have a significant impact on reducing violence. The results of the research offer important suggestions in terms of increasing social awareness, developing educational programs and guiding policy makers.