Acentenin temsil yetkisi
Agent's authority of representation
  1. Tez No: 944124
  2. Yazar: AHMET SELÇUK GÜNTİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR CAN GÖKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Acente, Acentelik Sözleşmesi, Temsil, Yetkisiz Temsil, Fesih, Tazminat Talebi, Agency, Agency Contract, Representation, Unauthorized Representation, Termination, Compensation Claim
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
ÖZET Doktora Tezi Acentenin Temsil Yetkisi Ahmet Selçuk GÜNTİN Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalı Özel Hukuk Programı Ticari işletmeler, ürün ve hizmetlerini tüketicilere sunar ve pazarlarken doğrudan kendi bünyeleri içinde açtıkları şubeler ve bu şubelerde yine doğrudan kendi emir ve talimatları altında istihdam ettikleri tacir yardımcıları; etkili hizmet sunamadıklarından acente kavramı ortaya çıkmıştır. Acenteler, müvekkilin ticari işletmesi adına sözleşme yaptıkları ve iş yürüttükleri sürece ücrete hak kazanmış, kendi risklerini üstlerine alabilmiş ve bu şekilde ticari işletmeleri ticari hayata hâkim kılmışlardır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda acentelik kurumuna dair önemli hükümler getirilmiştir. Bu Kanun ile bilhassa acentenin temsil yetkisi, yetkisiz temsil durumu, ücret hakkı, denkleştirme isteme hakkı ve rekabet yasağı sözleşmesi yapması gibi hususlarda ayrıntılı düzenlemeler getirildiği söylenebilir. Acente, temsil yetkisini icra ederken bu yetkinin niteliğinden kaynaklanan şekilde, bazen müvekkilin borcunu yerine getirmekte, bazen de ücret hakkı gibi müvekkilden haklarını talep etmektedir. Acente, müvekkil ticari işletme adına ve hesabına üçüncü şahıslarla sözleşme kurabilir ya da bunlara aracılık edebilir. Çalışmada, acente tanımı, unsurları, acente türleri ele alınmıştır. Acentelik sözleşmesinin tanımı ve hukuki niteliğine dair tartışmalara yer verilmiştir. Ayrıca acentenin temsil yetkisinin kapsamı açıklanmış ve yönetim ve vekalet kavramları arasındaki farklar ifade edilmiştir. Bununla birlikte, acentelik sözleşmesinin ve dolayısıyla temsil yetkisinin sona ermesi, bu yetkinin sınırlanması ve kaldırılması halleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctoral Thesis Doctor of Philosophy(PhD) Agent's Authority of Representation Ahmet Selçuk GÜNTİN Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Private Law Private Law Program While commercial enterprises offer and market their products and services to consumers, the concept of agency has emerged because the branches they open directly within themselves and the merchant assistants they employ in these branches under their own orders and instructions cannot provide effective service. As long as the agencies made contracts and carried out business on behalf of the client's commercial enterprise, they were entitled to a fee, they were able to take on their own risks, and in this way, they made commercial enterprises dominant in commercial life. Important provisions regarding the agency institution have been introduced in the Turkish Commercial Code No. 6102. It could be stated that detailed regulations have been introduced with this Law, especially on issues such as the agency's authority to represent, unauthorized representation, the right to remuneration, the right to request equalization and the conclusion of a non-competition agreement. While exercising its authority of representation, the agency sometimes fulfills the client's obligations and sometimes demands rights from the client, such as the right to remuneration, as a result of the nature of this authority. The agency may enter into contracts with third parties or act as an intermediary on behalf of and for the client commercial enterprise. In the study, the term of agency, its components, and sorts of agencies are discussed. Discussions on the definition and legal nature of the agency agreement are included. In addition, the field of the agency's representation authority is explained and the differences between the concepts of management and agency are expressed. In addition, the termination of that contract and therefore the authority to represent, the limitation and removal of this authority are handled.