Ekoeleştiri bağlamında resim sanatında gerçeklik arayışı
The search for reality in painting in the context of ecocriticism
- Tez No: 944142
- Danışmanlar: DOÇ. NEVİN YAVUZ AZERİ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ekoeleştiri, Resim sanatı, Eko-teori, Ekolojik kriz, Gerçeklik, Doğa/İnsan, Ecocriticism, Painting, Ecological crisis, Eco-theory, Reality, Nature/Human
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tez çalışmasında, doğa/insan düalizmindeki büyük kırılma noktalarına değinilmiştir. Neolitik devrimden itibaren toplumun yapı taşları insanmerkezci bir bakış açısıyla döşenmeye başlanmıştır. Aydınlanmacı düşünürlerin ve sanayi devriminin de bakış açısı insanmerkezci olup, doğayı ele alma biçimleri, onun sömürülmesine ve tahakküm altına alınmasına sebep olmuştur. Yaklaşık 200 yıldır doğanın insan yararına sınırsız kullanımı, ekolojik bir krize yol açmıştır. Bu kriz ve Bacon, Descartes gibi bazı düşünürlerin aydınlanma eleştirileri, 20.yy'ın başlarında ekolojik düşünce kavramını doğurmuştur. Bookchin, Lovelock, Dubos gibi ekolojik düşüncenin öncü düşünürleri bu kötü gidişatı fark ederek, kendi ideolojilerine göre çeşitli çözüm önerileri sunmuşlardır. Sanat ve kültür alanındaki doğa-insan ilişkisini inceleyen“Ekoeleştiri”de, bu ekolojik düşüncelerden biridir ve doğası gereği bir sistem eleştirisidir. Sanat ve gerçekliğin de araştırıldığı bu tez çalışmasında, biçimsel veya yöntemsel bir benzerlikten öte, görünenin arkasındaki özü aramaya ve ortaya çıkarmaya yönelik sanatsal/düşünsel bir arayış benimsenmiştir. Tez kapsamında, sadece resim disiplinine dahil çalışmalar seçilerek, farklı disiplinlere ait güncel sanat eserleri kapsamın dışında bırakılmıştır. Seçilen resimlerin ekoeleştirel bağlamda analizleri için yedi adet soru belirlenmiştir. Bu sorular üzerinden eser incelemesi yapılmıştır. Eserlerin hepsinde ekolojik adaletsizliğin ve sistem eleştirisinin yer aldığı tespit edilmiş olup, sanatın gerçeklikten yola çıkarak yarattığı yeni gerçeklikte, söz konusu ekolojik sorunların sebeplerine veya sonuçlarına değinildiği tespit edilmiştir. Ayrıca sanatın farkındalık yaratma, kamuoyu oluşturma, çözüm yolu önerme gibi özellikleriyle, ekomerkezci resim sanatı ve ekoeleştiri, topluma ayna tutmuş, görünenin arkasındaki gerçekliği öne çıkarmaya çalışmış ve doğanın sesi olmuştur. Bu sayede, sadece ekonomik ve politik kararlarla aşılabilecek ekolojik kriz için, ekomerkezci resim sanatı ve ekoeleştiri; önemli kararların alınmasının talep edildiği bir toplum yaratarak, hayati bir rol üstlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the fundamental breaking points in the nature/human dichotomy. The Neolithic revolution, enlightenment thinkers and the industrial revolution have a human-centered perspective. This situation has led to the exploitation of nature. The unlimited use of nature for the benefit of humans for approximately 200 years has created an ecological crisis. This crisis and the criticism of the Enlightenment by some, such as Bacon and Descartes, gave birth to ecological policies at the beginning of the 20th century. Pioneering thinkers of ecological thought such as Bookchin, Lovelock, and Dubos realized this bad situation and offered various solutions according to their own ideologies.“Ecocriticism”, which examines the nature-human relationship in the field of art and culture, is one of these ecological thoughts and is a system criticism by nature. In this thesis, where reality is also investigated, an artistic/intellectual quest has been adopted to seek and reveal the essence beyond a formal or methodological similarity. Within the scope of the thesis, only works in the painting discipline were selected, and contemporary art works from different disciplines were excluded. Seven questions were determined for the analysis of the selected paintings in an ecocritical context. The works were examined with these questions. It was determined that all of the works included ecological injustice and system criticism, and that the causes or results of the ecological problems in question were addressed. In addition, ecocentric painting and ecocriticism held a mirror up to society with the characteristics of art such as creating awareness, creating public opinion and offering solution suggestions, tried to emphasize the truth behind the visible and became the voice of nature. In this way, ecocentric painting and its ecocriticism played a vital role by creating a society where important decisions were demanded for ecological crises that could only be overcome with economic and political decisions.