Flavoparmelia caperata'nın antikanser potansiyelinin bazı kanser hücre hatları üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the anticancer potential of Flavoparmelia caperata on some cancer cell lines
- Tez No: 944153
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK PANDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flavoparmelia caperata, A549, HT-29, HeLa, L929, MTT, Komet, Apoptoz, Flavoparmelia caperata, A549, HT-29, HeLa, L929, MTT, Comet, Apoptosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kanser, kontrolsüz hücre çoğalması ve metastaz yoluyla yayılan ciddi bir hastalıktır. Mevcut tedavi yöntemleri (cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve immünoterapi) her ne kadar etkili olsa da sağlıklı hücrelere zarar verebilmekte ve kanser hücreleri bu tedavilere karşı direnç geliştirebilmektedir. Bu nedenle, daha etkili ve hedefe yönelik tedavilere ihtiyaç duyulmaktadır. Doğal ürünler, özellikle de eşsiz yapılarıyla likenler, yeni antikanser ajanların geliştirilmesinde umut vadetmektedir. Flavoparmelia caperata türü liken, sahip olduğu sekonder metabolitlerle antikanser potansiyeli taşıyan önemli bir doğal kaynaktır. Bu çalışmada F. caperata likeninin A549 (akciğer kanseri), HT-29 (kolon kanseri), HeLa (serviks kanseri) ve L929 (sağlıklı fibroblast) hücre hatları üzerindeki etkileri MTT, Komet ve apoptoz testleriyle in vitro olarak araştırılmıştır. L929 hücre hattı sağlıklı hücreleri temsil etmek amacıyla kontrol grubu olarak kullanılmıştır. MTT testi sonuçlarına göre, sırasıyla A549 için 62,5 µg/mL, HT-29 için 31,25 µg/mL, HeLa için 62,5 µg/mL ve L929 için 90 µg/mL LD₅₀ değerleri tespit edilmiştir. Komet testi bulguları, uygulanan doz arttıkça DNA hasarının da arttığını ortaya koymuştur. Apoptoz analizlerinde ise artan dozlara bağlı olarak apoptotik ve nekrotik hücre sayısında anlamlı artış gözlenmiştir. Elde edilen veriler, F. caperata ekstraktının hücre hatları üzerinde doza bağlı sitotoksik ve apoptotik etkiler oluşturduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, F. caperata likeninin antikanser potansiyele sahip olduğu ve bu tür doğal bileşiklerin biyolojik aktivitelerinin çalışılması insan sağlığına
Özet (Çeviri)
Cancer is a serious disease that spreads through uncontrolled cell proliferation and metastasis. Although current treatments (surgery, radiotherapy, chemotherapy and immunotherapy) are effective, they can damage healthy cells and cancer cells can develop resistance to these treatments. Therefore, more effective and targeted therapies are needed. Natural products, especially lichens with their unique structure, hold promise for the development of new anticancer agents. Flavoparmelia caperata lichen is an important natural resource with anticancer potential due to its secondary metabolites. In this study, the effects of F. caperata lichen on A549 (lung cancer), HT-29 (colon cancer), HeLa (cervical cancer) and L929 (healthy fibroblast) cell lines were investigated in vitro using MTT, Comet and apoptosis assays. The L929 cell line was used as a control group to represent healthy cells. According to the MTT test results, LD₅₀ values of 62.5 µg/mL for A549, 31.25 µg/mL for HT-29, 62.5 µg/mL for HeLa and 90 µg/mL for L929 were determined, respectively. Comet assay findings revealed that DNA damage increased as the applied dose increased. In apoptosis analysis, a significant increase in the number of apoptotic and necrotic cells was observed with increasing doses. The data obtained show that F. caperata extract produces dose-dependent cytotoxic and apoptotic effects on cell lines. In conclusion, it was revealed that F. caperata lichen has anticancer potential and elaboration of the biological activities of such natural compounds may contribute to human health.