Karadağ (Karacabey-Bursa)'ın likenleri üzerine taksonomik incelemeler
Taxonomical investigations on lichens of the Karadağ mountain (Karacabey-Bursa)
  1. Tez No: 406519
  2. Yazar: MUSTAFA GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Likenler, Liken florası, Karacabey-Bursa, Karadağ, Türkiye, Lichenes, Flora of Lichen, Karacabey-Bursa, Karadag, Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışmada Bursa ili Karacabey ilçesi sınırları içinde yer alan Karadağ'ın liken florasının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada 07.05.2012 - 10.09.2012 tarihleri arasında 30 istasyondan 545 liken örneği toplanmıştır. Teşhis edilen liken örnekleri Ascomycetes sınıfına dahil olup 13 ordo, 28 familya, 51 cins ve 134 tür ve tür altı taksondan oluşmaktadır. Türkiye'de yapılmış araştırmalar ile karşılaştırıldığında bu çalışmada tespit edilen 134 taksondan 26 tanesinin Bursa için, Pyrenula chlorospila (Nyl.) Arnold ise Türkiye için yeni kayıt olduğu bulunmuştur. Bursa ilinde daha önceden çeşitli araştırıcılar tarafından yapılan taksonomik çalışmalarda 533 takson tespit edilmiştir. Bu çalışmada Bursa ili için yeni kayıt olarak belirlenen 27 takson ile birlikte bu sayı 560'e yükselmiştir. Bursa için yeni kayıt olan türler; Alyxoria ochrocheila (Nyl.) Ertz & Tehler, Arthonia atra (Pers.) A. Schneid., Buellia schaereri De Not., Cladonia glauca Flörke, C. squamosa var. subsquamosa (Nyl. ex Leight.) Vain., Collema multipartitum Sm.Engl., Dirina massiliensis f. massiliensis Durieu & Mont., D. massiliensis f. sorediata (Müll. Arg.) Tehler, Flavoparmelia soredians (Nyl.) Hale, Graphis elegans (Borrer ex Sm.) Ach., Hypotrachyna laevigata (Sm.) Hale, Lecanora gangaleoides Nyl., L. jamesii J.R. Laundon, L. orosthea (Ach.) Ach., L. rugosella Zahlbr., L. subcarnea (Lilj.) Ach., Lecidea nylanderi (Anzi) Th. Fr., Lepraria membranacea (Dicks.) Vain., Pertusaria flavicans Lamy, P. hymenea (Ach.) Schaer., P. lactea (L.) Arnold, P. multipuncta (Turner) Nyl., Porpidia platycarpoides (Bagl.) Hertel, Pyrenula macrospora (Degel.) Coppins & P. James, Verrucaria caerulea DC. ve Zwackhia viridis (Ach.) Poetsch & Schied. Toplam 545 liken örneğin % 79'u epifitik, % 19'u saksikol ve % 2'si de terrikol olarak dağılım göstermektedir. Epifitik türlerin % 96,5'i geniş yapraklı ağaçlarda, % 1,6'sı iğne yapraklı ağaçlarda, % 1,8'sı ise çalılar üzerinde gelişmektedir. Saksikol türlerin % 38,5'i kalkerli kaya, % 61,5'si silisli kaya üzerinde gelişmiştir. Terrikol türlerin tamamı silikat toprak üzerinde gelişmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study is aimed to determine the lichen flora of Karadag Mountain located within the boundaries of the Karacabey district in Bursa province. 545 lichen samples were collected from 30 localities between 07.05.2012 - 10.09.2012. The identified lichen species included in the Ascomycetes consists of 13 ordo, 28 family, 51 genera, and 134 taxa. Compared with studies on lichens in Turkey, 26 of 134 taxa is new record for Bursa, and Pyrenula chlorospila (Nyl.) Arnold is a new records for Turkey. 533 taxa were identified the previous studies in Bursa province by various researchers. In this study, this number increased to 560 along with 27 new taxa for the province of Bursa. Species are new records for Bursa as follows: Alyxoria ochrocheila (Nyl.) Ertz & Tehler, Arthonia atra (Pers.) A. Schneid., Buellia schaereri De Not., Cladonia glauca Flörke, C. squamosa var. subsquamosa (Nyl. ex Leight.) Vain., Collema multipartitum Sm.Engl., Dirina massiliensis f. massiliensis Durieu & Mont., D. massiliensis f. sorediata (Müll. Arg.) Tehler, Flavoparmelia soredians (Nyl.) Hale, Graphis elegans (Borrer ex Sm.) Ach., Hypotrachyna laevigata (Sm.) Hale, Lecanora gangaleoides Nyl., L. jamesii J.R. Laundon, L. orosthea (Ach.) Ach., L. rugosella Zahlbr., L. subcarnea (Lilj.) Ach., Lecidea nylanderi (Anzi) Th. Fr., Lepraria membranacea (Dicks.) Vain., Pertusaria flavicans Lamy, P. hymenea (Ach.) Schaer., P. lactea (L.) Arnold, P. multipuncta (Turner) Nyl., Porpidia platycarpoides (Bagl.) Hertel, Pyrenula macrospora (Degel.) Coppins & P. James, Verrucaria caerulea DC. and Zwackhia viridis (Ach.) Poetsch & Schied. The percentages of epiphytic, saxicolous and terricolous lichens are 79 %, 19 % and 2%, respectively. The percentage of the epiphytic lichen species growing on broad-leaves trees is 96,5 %, on pin-leaves trees is 1,6 % and on shrubs is 1,8 %. For the saxicolous lichen species, the percentage of growing on the calcareous rocks is 38,5 %, on silicicolous rocks is 61,5 %. All of the terricolous lichens are found on silicicolous sand.