Yara tedavisinde kullanılmak üzere topikal taşıyıcı sistemlerin geliştirilmesi ve İn Vitro - İn Vivo değerlendirilmesi
Development of topical carrier systems for wound treatment and In Vitro - In Vivo evaluation
- Tez No: 944166
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN ÜSTÜNDAĞ OKUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: In situ Jel, Mikroemülsiyon Bazlı Jel, Emulgel, Vanilik Asit, Yara İyileşmesi, In situ Gel, Microemulsion Based Gel, Emulgel, Vanillic Acid, Wound Healing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
Amaç: Yara iyileşmesi için birçok tedavi mevcuttur ancak tedavilerin çıktıları çoğu zaman yeterli olmamaktadır. Bu tez çalışması vanilik asit yüklü in situ jel, mikroemülsiyon bazlı jel ve emulgel formülasyonlarının geliştirilmesi ile yara iyileşmesinin hızlandırılmasını amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Tez çalışmasında mikroemülsiyon bazlı jel, emulgel, in situ jel formülasyonları hazırlanmış ve pH, viskozite, sertlik, sıkıştırılabilirlik, biyoadezyon vb. parametrelerce karakterize edilmiştir. In vitro salım ve ex vivo permeasyon çalışmaları yapılmıştır. Sonrasında hücre kültürü çalışmaları, cilt tahrişi testi, in vivo deneyler ve histolojik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bulgular: İdeal olarak belirlenen formülasyonların pH değerleri 4,15 ile 5,71 arasındadır. Viskozite değerleri 1546,66 ile 14113,33 cP arasındadır. Sertlik değerleri 0,486±0,006 g ile 77,280±2,960 g arasındadır. Adheziflik değerleri |-0,010±0,000| g.mm ile |-266,320±38,690| g.mm arasındadır. Koheziflik değerleri 0,775±0,108 ile 2,130± 0,020 arasındadır. Sıkıştırılabilirlik değerleri %0,460±0,020 ile %4,604±0,357 arasındadır. Yayılabilirlik analizinde, yayılabilirlik işi değeri 3,05 ile 132,18 g.sn arasındadır. Biyoadezyon çalışmasında, biyoadezif kuvvet değeri 0,54 N ile 1,18 N arasındadır. In vitro salım çalışmalarında vanilik asit, kontrollü bir salım profili sergilemiştir. MBG21-VA, IN70-3-VA ve EM4-VA diğer ideal formülasyonlara göre daha yüksek permeasyon verimliliği sergilemiştir. İdeal formülasyonlar nitrik oksit salımı ve prostaglandin E2 seviyelerini azaltmış, interlökin-6'yı baskılamış, tahriş edici veya toksik etkileri olmamıştır. Bu formülasyonlar, hayvan deneylerinde yara alanındaki belirgin küçülmeler ve histolojik bulgular etkili bir iyileşme sağlandığını kanıtlamıştır. Sonuç: Geliştirilen formülasyonlar yara iyileşmesinin hızlanması açısından önemli bir etkinlik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: There are numerous treatments available for wound healing; however, their outcomes are often insufficient. This study aims to develop vanillic acid loaded in situ gel, microemulsion gel and emulgel formulations to enhance the wound healing process. Materials and Methods: In the thesis study, microemulsion-based gel, emulgel, and in situ gel formulations were prepared and characterized in terms of parameters such as pH, viscosity, hardness, compressibility and bioadhesion. In vitro release and ex vivo permeation studies were conducted. Subsequently, cell culture studies, skin irritation tests, in vivo experiments and histological analyses were performed. Results: The pH values of the optimized formulations range between 4.15 and 5.71. The viscosity values range from 1546.66 to 14113.33 cP. The hardness values of the formulations ranged from 0.486 ± 0.006 g to 77.280 ± 2.960 g. Adhesiveness values varied between |-0.010 ± 0.000| g.mm and |-266.320 ± 38.690| g.mm, while cohesiveness values were measured between 0.775 ± 0.108 and 2.130 ± 0.020. Compressibility values ranged from 0.460 ± 0.020% to 4.604 ± 0.357%. In the spreadability analysis, the work of spreadability values range from 3.05 to 132.18 g.sn. In the bioadhesion study, the bioadhesive force values range from 0.54 to 1.18 N. In vitro release studies demonstrated controlled release of vanillic acid. MBG21-VA, IN70-3-VA and EM4-VA exhibited higher permeation efficiency compared to other optimal formulations. The formulations reduced nitric oxide release and prostaglandin E2 levels, suppressed interleukin-6 and exhibited no irritant or toxic effects. These formulations demonstrated effective wound healing, as evidenced by significant wound size reduction and supportive histological findings in animal studies. Conclusion: The developed formulations exhibited significant efficacy in accelerating the wound healing process.